2017. április 5., szerda

Higgyetek az Ő prófétáinak - április 5 - SZERDA - Példabeszédek 6

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:
1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány - PRÓFÉTÁK ÉS KIRÁLYOK 14. fejezet 633. nap

Félreérthetetlen szavakkal tett bizonyságot Jahve törvénye iránti tiszteletéről: "Ne gondoljátok, hogy azért jöttem, hogy érvénytelenné tegyem a törvényt vagy a próféták tanítását. Nem azért jöttem, hogy érvénytelenné tegyem, hanem hogy betöltsem azokat. Mert bizony mondom néktek, hogy amíg az ég és a föld el nem múlik, egy ióta vagy egy vessző sem vész el a törvényből, míg minden be nem teljesedik. Tehát ha valaki a legkisebb parancsolatok közül akár csak egyet is eltöröl, és úgy tanítja az embereket, az a legkisebb lesz a mennyek országában; ha pedig valaki ezeket megtartja és tanítja, nagy lesz az a mennyek országában" (Mt 5:17-19).

Az ember boldogságának nagy ellensége a negyedik parancsolatban foglalt szombatot különös támadások célpontjává teszi a keresztény korszak idején. Sátán így beszél: "Isten szándékával ellentétben cselekszem. Követőimet felhatalmazom arra, hogy tegyék félre Isten emlékünnepét, a hetedik napi szombatot. Így megmutatom a világnak, hogy megváltozott az a nap, amelyet Isten megszentelt és megáldott. Az emberek el fognak feledkezni róla. Kitörlöm emlékezetükből, és olyan nappal helyettesítem, amely nem hordja magán Isten hitelesítő jelét; olyan nappal, amely nem lehet jel Isten és népe között. Arra késztetem ennek a napnak elfogadóit, hogy tulajdonítsák neki azt a szentséget, amelyet Isten a hetedik napra helyezett.

Helytartóm által felmagasztalom magam. Az első napot fogják dicsőíteni, és a protestáns világ a hamis szombatot valódinak fogadja el. Azzal, hogy az Isten által létesített szombatot nem tartják meg, megvetés tárgyává teszem törvényét. Ezeket a szavakat: ,Szenteljétek meg a nyugalom napjait annak jeléül, hogy közünk van egymáshoz...' az én szombatom szolgálatába állítom.

Így enyém lesz a világ. Én leszek a föld ura, a világ fejedelme. Annyira uralom majd az emberek lelkét, hogy Isten szombatja különös megvetés tárgya lesz. Ami pedig a jelet illeti? A hetedik nap megtartását a földi hatalmasságokkal szembeni hűtlenség jelévé teszem. Olyan szigorúak lesznek az emberi törvények, hogy nem merik majd megtartani a hetedik napi szombatot. Attól félve, hogy nem lesz mit enniük és mibe öltözniük, a világgal tartva, áthágják Isten törvényét. Én leszek a világ teljhatalmú ura!"

Mai Bibliai szakasz: Példabeszédek 6

Salamon gyengéden felráz bennünket a kérdéssel: „Ó, te rest, meddig fekszel? Mikor kelsz fel álmodból?” (9. vers – új prot. ford.).

Mindnyájan sok időt vesztegethetünk el az ágyban. Az ébresztőórámat mindig reggel 6 óra 4 percre állítom be, mert így jut elég időm az áhítatra, a zuhanyozásra, a borotválkozásra és a reggelire is, és hogy a reggeli csúcsforgalomban eljussak munkahelyemre, a hírszerkesztőségbe, ahol újságíróként dolgozom Oroszországban. Különös dolgot figyeltem meg az általam meginterjúvolt sikeres emberek alvási szokásaival kapcsolatban. Vezető üzletemberek állították, hogy 3-4 órát alszanak egy éjszaka. Éppen a minap kérdeztem meg egy vállalat mellettem ülő vezérigazgatóját a Moszkva-New York repülőjáraton, mi a titka annak, hogy végigalussza a tíz és fél órás utat. Halvány mosollyal bizalmasan közölte, hogy az elmúlt hét nap során nem aludt 24 óránál többet Moszkvában, ami átlag három és fél óra alvást jelent éjszakánként.

Ugyanakkor, nem rombolhatjuk testünket az alvásmegvonással. Nem törekedhetünk az álom elűzésére energiaitalokkal, vagy kávéval. Egészségünk megőrzése érdekében fontos a megfelelő mennyiségű alvás, és hogy minden nap kerítsünk időt a testmozgásra.

Úgy látom azonban, hogy a sikeres emberek a megfelelő mennyiségű alvással kapcsolatban alávetik testüket az agyuknak. Jól beosztják az idejüket, csak a fontos dolgokkal foglalkoznak, hasznosan töltik munkaidejüket. Ha túlságosan fáradtak, és már nem tudnak jól összpontosítani, napközben is rájuk törhet az álmosság. Egyszer meginterjúvoltam egy milliárdos befektetőt, akinek az irodájában álló plüsskanapéja kihúzható ágyat rejtett. Azt mondta, a mai napig szinte minden nap ledől húsz percre szundikálni. Utána felfrissülten, újult erővel folytatja munkáját.

Nem állítom, hogy meg kell változtatni jól bevált alvási szokásainkat, és kevesebbet aludni. Salamon itt azokról beszél, akik lustálkodnak. Másrészt viszont gondoljunk csak bele, mennyivel többet tudnánk elvégezni, ha csak 15 perccel kelnénk korábban minden reggel. Napi 15 perc az hetente már 1 óra 45 perc és majdnem 4 óra évente. Ez elég sok plusz idő, amit felhasználva valami jót tehetünk az Úrért.

Andrew McChesney
újságíró Oroszországban
az Adventist Review rovatvezetője 

88. heti olvasmány a PRÓFÉTÁK ÉS KIRÁLYOK 14. fejezetéhez (április 2-8.).

Az elmúlt években, amikor időt töltöttem a gyülekezeteimben, egy téma mindig feljött: az emberek elfoglaltak. Akiket szolgálok, elfoglaltak, stressz éri őket és reménytelenül szükségük van pihenésre. És ezt a szükséget a pihenésre az egyházon kívüliek is megérzik.

A szombatnap megtartása arról szól, hogy megtapasztaljuk az Istenben való megnyugvást. A szombat nélkül elkezdem elhinni azt a hazugságot, hogy én irányítom a dolgokat, és hogy a körülöttem lévő világ sikere attól függ, hogy mit teszek. Csak a szombat hit általi megtartása révén emlékezem, hogy Isten az, aki irányít. Csakis hit által tudok megnyugodni Krisztus elvégzett munkájában, beleértve a teremtést és a megváltást egyaránt.

Isten felnevelte a keresztények generációját, akik, csak úgy, mint Illés, szót emelnek azért, hogy ne ezen világ élettelen bálványaiba helyezzük bizalmunkat, hanem pihenjünk meg abban, aki a szombat Ura: a mindenség Teremtője. Micsoda kiváltságunk az, hogy megtapasztalhatjuk az Istenben való nyugalmat, és meghívhatunk másokat arra, hogy ők maguk tapasztalhassák meg Isten nyugalmát.

Fernando Villegas
Lelkész/Fiatal felnőttek Szolgálatának Osztálytitkára
Texico egyházterület
 Fordította: Gősi Csaba

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése