2022. július 1., péntek

Higgyetek az Ő prófétáinak - július 1 - PÉNTEK - 5 Mózes 16

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 5Móz 16 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=5%20M%C3%B3zes%2016&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=5%20M%C3%B3zes%2016&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak 

 

1.    Isten az ünnepek szerzője. Isten a szombaton kívül hét ünnepet rendelt el, amelyek közül évente 3-an minden zsidó férfinak meg kellett jelenni a központi istentiszteleti helyen, ami később Jeruzsálem lett. Az ünneplés önmagában nem rossz vagy jó, hanem attól függ, hogy Isten van-e a középpontjában és az Ő elveit követve történik. A három ünnep közül kettőnél kifejezetten, parancsként szerepel az öröm. Isten ajándéka az ünnep, és Isten ajándéka az öröm is.       

2.    Isten kiemeli az ünnepek közül a páskaünnepet, mert az Izrael szabadulásának ünnepe és a Megváltás nagy eseményének az ünnepe is, amelyben Isten megmenti a világot a bűntől és annak átkos következményeitől.  

3.    Isten jellemét tükrözték az ünnepek. Ő a szerető Megváltó, erre utal a páskaünnep; Ő az, aki termést ad, és aki minden jóval ellátja az övéit, ezért hívei őt tükrözték ezeken az ünnepeken, amikor nagylelkűen adtak másoknak és örömmel ünnepeltek.

4.    Isten elfogulatlan bíráskodást akar. Az ünnepel elrendelésében, de a bíráskodási szabályokban Isten jellemét látjuk, aki elfogulatlan és pártatlan az ítéletben, de mindent megtesz azért, hogy az emberek elkerüljék büntető ítéleteit. Isten elsődleges célja nem a büntetés, hanem a nevelés és a hosszútávú érdekek védelme.

5.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben,

a.    aki az ünnepek által is erősíti kapcsolatát az emberekkel, emlékezteti gyermekeit a gondoskodásáról

b.    aki az igazság követésében és a bölcsesség elnyerésében támogatja a bírákat

Olvasmány – E.G. White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT 24. fejezet

24. fejezet – A sikeres keresztény szolgálathoz szükséges képesítések (6. rész)

Magas színvonal

Sokan, akik kiváló munkára lennének alkalmasak, keveset teljesítenek, mert kevésre törekszenek. Ezrek élik le úgy az életüket, mintha nem volna semmiféle nagy cél, amiért érdemes lenne dolgozniuk, és olyan magas szint, amelyre el lehetne jutniuk. Ennek egyik oka az, hogy nem sokra értékelik önmagukat. Jézus Krisztus végtelen árat fizetett értünk, és az a vágya, hogy ennek az árnak megfelelően értékeljük magunkat. (Gospel Workers, 291.)

Földi élete során Jézus mindvégig buzgó és állhatatos munkás volt. Sokat várt el, ezért sokra vállalkozott. (The Desire of Ages, 72.)

Azoknak, akik a Mester szolgálatában akarnak fáradozni, az eddiginél magasabb rendű, mélyebb és szélesebb körű tapasztalatra van szükségük. Sokan, akik már tagjai a mennyei családnak, nem tudják, mit jelent az ő dicsőségét szemlélni, és átváltozni dicsőségről dicsőségre. Sokaknak csupán homályos elképzelésük van Krisztus tökéletességéről és a szív öröméről. Sóvárognak, hogy jobban, mélyebben megismerjék az Üdvözítő szeretetét. Bárcsak Isten szerint ápolnák lelkük minden kívánságát! (Gospel Workers, 274.)

Át kell adnom egy üzenetet lelkészeinknek, orvosainknak, tanítóinknak és mindenki másnak, aki a Mesterért való szolgálat különböző területein dolgozik. Az Úr felszólít benneteket, hogy emelkedjetek feljebb, törekedjetek magasabb színvonalra. Sokkal mélyebb tapasztalatra kell szert tennetek, mint amilyennel, úgy vélitek, rendelkeztek. Sokan, akik már tagjai a mennyei családnak, nem tudják, mit jelent az ő dicsőségét szemlélni, és átváltozni dicsőségről dicsőségre. Sokaknak csupán homályos elképzelése van Krisztus tökéletességéről és a szív öröméről. Sóvárogtok, hogy jobban, mélyebben megismerjétek az Üdvözítő szeretetét. Kielégületlenek vagytok. Ám ne keseredjetek el! Adjátok Jézusnak szívetek legigazabb és legszentebb érzelmeit. Gyűjtsétek be a világosság minden egyes sugarát. Melengessétek a lelketek Isten utáni vágyakozását. Adjátok át magatokat a lelki gondolatok művelésének és a szent társalgásoknak. Csupán hajnali sugarait szemléltétek az ő dicsőségének. Ahogy mind jobban megismeritek az Urat, meglátjátok, hogy az ő kijövetele bizonyos, mint a hajnal. „Az igazak ösvénye pedig olyan, mint a hajnal világossága, mely minél tovább halad, annál világosabb lesz, a teljes délig.” Miután megbántuk és megvallottuk bűneinket, és bocsánatot nyertünk, egyre jobban megismerjük majd Krisztust, mígnem eljutunk a tökéletes evangéliumi hit déli világosságára. (Testimonies, VIII, 318.)

Körültekintés és előrelátás

Miközben Nehémiás Isten segítségéért könyörgött, nem ült összekulcsolt kézzel, úgy vélekedve, hogy neki nincs most mit tennie, nincs elvégzendő feladata annak érdekében, hogy a Jeruzsálem helyreállítására irányuló szándékát kivitelezze. Bámulatos körültekintésről és előrelátásról téve tanúságot tett meg minden szükséges előkészületet a vállalkozás sikerének biztosítására. Minden egyes mozdulatát nagy elővigyázatosság jellemezte. (Southern Watchman, 1904. március 15.)

E szent férfiú [Nehémiás] példája tanulságára kell, hogy szolgáljon Isten egész népének, miszerint nem elég hitben imádkozniuk, de eközben szorgalmasan és hűségesen kell munkálkodniuk. Hány nehézséggel találjuk szembe magunkat, hányszor hátráltatjuk a Gondviselés értünk való munkálkodását, mivel a körültekintést, az előrelátást és a gondosságot úgy tekintjük, mint amiknek kevés közük van a valláshoz! Ez súlyos tévedés! Kötelességünk művelni és ápolni minden olyan képességet, ami Isten hatékonyabb munkásaivá tesz bennünket. A gondos mérlegelés és a kiérlelt tervek éppoly alapvetőek a mai idők szent vállalkozásainak sikerre vitelében, mint Nehémiás korában. (Southern Watchman, 1904. március 15.)      

https://white-konyvtar.hu/fejezet/KSz/felfedezesek/1925/13.1521/

 

Olvasmány Ellen White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT című könyve 24. fejezetéhez (június 26 – július 2.).

Mit gondolsz, hogy mik a sikeres keresztény szolgálathoz szükséges tulajdonságok? Ellen White listája elgondolkodtató:

·         hatékonyság

·         pallérozott beszéd

·         az elme művelése

·         keresztény méltóság és udvariasság

·         természetesség

·         határozott fellépés (ma asszertivitásnak vagy kiállásnak nevezhetjük)

·         eltökéltség

·         buzgóság

·         türelem

·         tapintat

·         állhatatosság

·         együttérzés és barátságosság

·         egyszerűség

·         hit

·         bátorság

·         odaszentelődés

·         teljes szívvel végzett szolgálat

·         hűség

·         ügyesség

·         magas színvonal

·         körültekintés és előrelátás

·         képesség, hogy ellenálljunk a csüggedésnek

·         szelídség

·         kiválóság

·         becsületesség, hűség, szorgalom

·         önzetlenség

·         az isteni hitelesítő jegyek viselése

·         őrállók

·         bátrak és igazak

·         pásztori gondoskodás

·         alázatosság

·         mértékletesség

·         pihenésre és elmélkedésre való képesség.

Micsoda lista! Rászántam valamennyi időt, hogy eltöprengjek, vajon rendelkezem-e ezekkel a tulajdonságokkal, illetve hogy melyekben kérjem Jézus segítségét, hogy különösen erősítse meg. Amikor ezt az utolsó bejegyzést teszem, kilenc évnyi szolgálat után a Megújulás és reformáció blogszerkesztőjeként, azért imádkozom, hogy egyesüljünk a mennyei királyság felé tartó út utolsó szakaszára, és együtt igyekezzünk kialakítani ezen tulajdonságok mindegyikét a hatékony szolgálat érdekében. Legyünk hűségesek az elhívásunkhoz Jézus Krisztusban, addig a napig, amíg megjelenik az Ő dicsőségében!

Cindy Tutsch

Fordította Gősi Csaba

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése