2022. július 3., vasárnap

Higgyetek az Ő prófétáinak - július 3 - VASÁRNAP - 5 Mózes 18

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 5Móz 18 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=5%20M%C3%B3zes%2018&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=5%20M%C3%B3zes%2018&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak 

 

1.    Isten népén keresztül gondoskodik szolgáiról. Isten elhívott embereket, akik mások áldásért, javáért és üdvösségéért élnek, viszont Isten azt kéri, hogy azok, akiknek önzetlenül és odaadóan szolgál, gondoskodjanak megélhetéséről.   

2.    Isten kárhoztatja a varázslást, a jövendölést is. A kánaániták meg akarták nyerni isteneik kegyét és meg akarták tőlük tudni a jövendőt. A gyermekáldozattól kezdve át jelmagyarázáson, varázsló szemfényvesztésén egészen a szellemidézésig a pogány praktikák legkülönfélébb fajtái kerülnek felsorolásra. Mindezekre a törvénynek egyetlen összefoglaló szava van: utálatosság.  Az Úr nem emberi mesterkedéseken keresztül, hanem prófétákon át jelenti ki akaratát. A prófétán, mint a kijelentés közvetítőjén keresztül adott ige iránt feltétlen engedelmességet kíván.

3.    Isten prófétáról gondoskodik. A próféta az, aki a nép előtt áll Isten képviseletében. Mivel a nép jelezte, hogy nem szeretne Istennel közvetlen kapcsolatban lenni, nem szeretné hallani a hangját és látni azt a jelenséget, amely Isten jelenlétét jelzi, Isten prófétákat rendelt, akiken keresztül üzen a népének, de az üzenet olyan szent és olyan komoly, mintha maga Isten mondaná.

4.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben,

a.    akinek gondoskodása tapasztalható a lévita szolgálaton keresztül, de aki a lévitákról is gondoskodik

b.    aki prófétáján keresztül mindig jelen lesz népe között

Olvasmány – E.G. White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT 24. fejezet

24. fejezet – A sikeres keresztény szolgálathoz szükséges képesítések (8. rész)

Minden részrehajlástól mentesen

Megváltónk amíg az emberek között élt, osztozott a szegények sorsában. Tapasztalatból ismerte gondjaikat és nehézségeiket, így vigasztalni és bátorítani tudott minden egyszerű munkást. Akik valóban megértették Jézus életének tanítását, sohasem vélik úgy, hogy különbséget kellene tenni a társadalmi osztályok között, és hogy jobban kellene tisztelni a gazdagokat az arra érdemesebb szegényeknél. (The Desire of Ages, 73.)

Tisztában vagy-e azzal, hogy amikor elfordulsz a látszólag javíthatatlan és visszataszító emberektől, azokat a lelkeket mellőzöd, akik megkeresésére Jézus e világba jött? Talán éppen amikor elfordulsz tőlük, van leginkább szükségük a részvétedre. Minden istentiszteletre jönnek nyugalomra és békességre vágyó lelkek. Látszólag nemtörődöm módon élnek, de nem érzéketlenek a Szentlélek befolyása iránt. Sokan lennének közülük megnyerhetők Krisztusnak. (Christ’s Object Lessons, 191.)

Az evangéliumi hívást nem szabad leszűkíteni, s csupán néhány kiváltságosnak átadni, akikről úgy hisszük, bennünket tisztelnek meg azzal, ha elfogadják. Az üzenetet mindenkinek át kell adni. Valahol szívek nyílnak meg, hogy elfogadják az igazságot, Krisztus készen áll a tanításukra. (The Desire of Ages, 194.)

Becsületesség, hűség, szorgalom

Ha egy emberre felelősségeket bízunk, ne azt firtassuk, hogy kellően ékesen szóló vagy jómódú-e az illető, hanem hogy becsületes, hűséges és szorgalmas-e; mert rendelkezhet ugyan bármilyen képesítésekkel, de ezen tulajdonságok nélkül teljességgel alkalmatlan bizalmi állás betöltésére. (Testimonies, IV, 413.)        

https://white-konyvtar.hu/fejezet/KSz/felfedezesek/1925/13.1521/

 

Olvasmány Ellen White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT című könyve 24. fejezetéhez (június 26 – július 9.).

Mit gondolsz, hogy mik a sikeres keresztény szolgálathoz szükséges tulajdonságok? Ellen White listája elgondolkodtató:

·         hatékonyság

·         pallérozott beszéd

·         az elme művelése

·         keresztény méltóság és udvariasság

·         természetesség

·         határozott fellépés (ma asszertivitásnak vagy kiállásnak nevezhetjük)

·         eltökéltség

·         buzgóság

·         türelem

·         tapintat

·         állhatatosság

·         együttérzés és barátságosság

·         egyszerűség

·         hit

·         bátorság

·         odaszentelődés

·         teljes szívvel végzett szolgálat

·         hűség

·         ügyesség

·         magas színvonal

·         körültekintés és előrelátás

·         képesség, hogy ellenálljunk a csüggedésnek

·         szelídség

·         kiválóság

·         becsületesség, hűség, szorgalom

·         önzetlenség

·         az isteni hitelesítő jegyek viselése

·         őrállók

·         bátrak és igazak

·         pásztori gondoskodás

·         alázatosság

·         mértékletesség

·         pihenésre és elmélkedésre való képesség.

Micsoda lista! Rászántam valamennyi időt, hogy eltöprengjek, vajon rendelkezem-e ezekkel a tulajdonságokkal, illetve hogy melyekben kérjem Jézus segítségét, hogy különösen erősítse meg. Amikor ezt az utolsó bejegyzést teszem, kilenc évnyi szolgálat után a Megújulás és reformáció blogszerkesztőjeként, azért imádkozom, hogy egyesüljünk a mennyei királyság felé tartó út utolsó szakaszára, és együtt igyekezzünk kialakítani ezen tulajdonságok mindegyikét a hatékony szolgálat érdekében. Legyünk hűségesek az elhívásunkhoz Jézus Krisztusban, addig a napig, amíg megjelenik az Ő dicsőségében!

Cindy Tutsch

Fordította Gősi Csaba

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése