2022. július 17., vasárnap

Higgyetek az Ő prófétáinak - július 17 - VASÁRNAP - 5 Mózes 32

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 5Móz 32 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=5%20M%C3%B3zes%2032&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=5%20M%C3%B3zes%2032&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak 

 

1.    A végtelen kegyelmű, a végtelenül hűséges Isten. A 32. fejezetben arról olvashatunk, hogy Mózes ráébredt, a szavak önmagukban nem elég erőteljesek ahhoz, hogy az üzenet eljusson az izraelitához.  A két nagyszabású szemléltető eszköz (a hatalmas meszelt kövek, a kikiáltók szava) után harmadik eszközként   egy szívhez szóló éneket választott.  Hogy Izrael népe emlékezhessen Mózes életének üzenetére, utolsó szavait egy ének formájában írásba foglalta és a dalt üzenetével együtt megtanította népének. Ezek a példák azt mutatják, hogy Isten minden eszközt megragad, csakhogy népét figyelmeztesse, emlékeztesse és jó útra terelje. Ha kell óriási kövekre írja üzenetét, ha kell egy hegytetőről kiáltják, ha kell énekbe fogalmazza meg azt.

2.    Isten Mózes által bemutatja a saját és népe jellemét. Ez az ének bemutatja Isten jellemét és a nép jellemét, és szemlélteti azt a mély szakadékot, amely a kettő között van. Isten jó, kegyelmes, szerető, gondoskodó és védelmező, a nép pedig hálátlan és feledékeny. Elfelejti azt a sok jót, amit Isten vele tesz. A feledéssel az Isten iránti hit és bizalom hanyatlik, és az Istennel való szeretetkapcsolat gyengül. Ennek a vesztese pedig az ember, mert elszakítja magát minden jó forrásától. Sajnos nemcsak a hajdani zsidók estek bele ebbe a hibába, hanem ez a mi legnagyobb gyengeségünk is. Ezért olyan élettelen a hitéletünk és a kereszténységünk.      

3.    Isten megkönyörül szeretett népén. Amikor a korholó szavak özönében teljesen elsötétül a kép, felragyog a könyörülő, kegyelmes Isten szeretete, ami az utókor reménye is.

4.    Isten Izrael által akarja megismertetni magát a népekkel. Isten azt tervezte, hogy a népek abból ismerjék meg őt, ahogyan megvégi és megáldja Izraelt. Hűtlensége miatt Izrael nem áldást, hanem átkot kapott, de a népek ebből is megláthatták, mi lesz a sorsa annak a népnek, amely elhagyja Istenét. Amikor Isten újra megkönyörül népén, a népek megint megláthatják Isten hatalmát, jóságát és szeretetét.

5.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben,

a.    aki a neki adott dicsőséget népe javára és áldására használja fel

b.    aki látja gyermekei erőtlenségét, és könyörületét biztosítja számukra

c.    aki kőszikla és cselekedete tökéletes

d.    aki hű, igaz és egyenes

e.    aki erőssé tesz

f.      aki felséges és örökséget ad népének

g.    aki egymaga gondoskodott népéről a sivatagban

h.    aki mézzel és olajjal táplálta őket a kősziklából

Olvasmány – E.G. White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT 26. fejezet

26. fejezet – A siker bizonyossága (1. rész)

Isteni biztosíték

Isten elvégzi majd a munkát, ha mi felajánljuk neki az eszközöket. (Testimonies, IX, 107.)

Az Úr a teljes szívből fakadó szolgálatot fogadja el, és maga pótolja ki a fogyatkozásokat. (The Ministry of Healing, 150.)

Valamennyi igaz cselekedet meg lesz örökítve, jóllehet a cselekvő maga talán nem is érzi úgy, hogy valami említésre méltót vitt volna véghez. (Testimonies, II, 683.)

Ha igazán odaszenteltek lesztek, Isten a ti közreműködésetekkel eljuttatja az igazságot másokhoz, akiket csatornaként használhat a világosság továbbítására a homályban tapogatózókhoz. (Testimonies, VII, 63.)

Az igazság nemsokára diadalmaskodik, és mindazok, akik ma úgy döntenek, hogy Isten munkatársai lesznek, az igazsággal együtt diadalt aratnak. (Testimonies, IX, 135.)

Mindenkinek, aki az Úr szolgálatára adja magát, semmit nem tartva vissza, erőt ad a végeérhetetlen eredmények elérésére. (Testimonies, VII, 30.)

Ha szorgalmasan munkálkodunk felebarátaink üdvösségéért, Isten minden erőfeszítésünket sikerrel koronázza. (Testimonies, IX, 86.)

Az Úr nagy tervében mindenkinek megvan a helye. Fölösleges tehetséget nem adományoz. Talán kicsiny a talentumod, de Istennél helye van annak is. S ha hűségesen felhasználod, pontosan elvégzi az Isten által neki szánt feladatot. (Testimonies, IX, 37.)

A legszerényebb munkások is, ha együtt munkálkodnak Krisztussal, olyan húrokat tudnak megpengetni, melyek rezgése a Föld végső határáig elhallatszik, és dallama az örök korszakokon át is elhat. (The Ministry of Healing, 157.)

Az igaz siker semmilyen munkaterületen nem a véletlen vagy a végzet műve. Az eredmény Isten gondviseléséből fakad, a hit, a megfontoltság, az erkölcsi tisztaság és a kitartás jutalma. A nagyszerű értelmi képesség és az erkölcsös viselkedés nem a véletlen eredménye. Az Örökkévaló ad alkalmakat, de a siker azon múlik, hogy miként használjuk ki őket. (Prophets and Kings, 486.)

Akik késztetést éreznek arra, hogy munkába álljanak, akár belföldi munkaterületen, akár távoli országokban, induljanak el az Úr nevében. Ha Istenhez folyamodnak kegyelemért és erőért, eredményesek lesznek. Lehet ugyan, hogy kezdetben kicsiny lesz a munkájuk, ám ha követik az Úr terveit, ez a munka mindinkább kitágul. Isten él. Az önzetlen és önfeláldozó lelkűekért munkálkodni fog, akárkik is legyenek, akárhol is tartózkodjanak. (Southern Watchman, 1903. április 9.)

https://white-konyvtar.hu/fejezet/KSz/felfedezesek/1925/13.1774/

Olvasmány Ellen White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT című könyve 26. fejezetéhez (július 17-23.).

A Generál Konferencia honlapjára még nem került fel. Ahogy megjelenik, pótoljuk

1 megjegyzés: