2022. július 4., hétfő

Higgyetek az Ő prófétáinak - július 4 - HÉTFŐ - 5 Mózes 19

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 5Móz 19 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=5%20M%C3%B3zes%2019&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=5%20M%C3%B3zes%2019&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak 

 

1.    Isten utat készít a bűnösnek. Isten elrendelte, hogy jelöljenek ki menedékvárosokat és hozzájuk utakat készítsenek, hogy a bűnösök könnyen eljussanak oda. Isten nem csaupán megmenti a bűnöst, hanem segíti is abban, hogy könnyen rátaláljon a megváltásra és könnyen megszabaduljon a bűn következményétől.   

2.    A menedékváros sem véd meg mindenkit. Isten igazságos, és ha valaki szándékosan elveszi mások életét, Isten ezért felelősségre vonja. Bár Isten könnyűvé és elérhetővé tette a megváltást, mégsem fog mindenki üdvözülni. Akik szándékosan lázadnak Isten ellen és nem térnek meg bűnös útjukról, Isten nem tudja üdvözíteni őket.

3.    Isten igaz, és csak az igazságot fogadja el. A hamis tanúskodás elfogadhatatlan az igaz és igazságos Isten részéről. Aki azt vallja, hogy hozzá tartozik nem hazudhat és nem tanúskodhat hamisan. A hamis tanúzás megmérgezi az elkövetőt, és ok nélkül árt valakinek.

4.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben,

a.    akitől minden jó származik. Földet és országot ajándékoz Izraelnek

b.    aki azt kéri tőlünk, hogy építsünk utat az emberek számára a menedékhez és szabaduláshoz

c.    aki szereti az igazságot és védi mások tulajdonát. Nem nézi tétlenül, ha valaki megváltoztatja tulajdona határait szomszédja kárára

Olvasmány – E.G. White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT 24. fejezet

24. fejezet – A sikeres keresztény szolgálathoz szükséges képesítések (9. rész)

Önzetlenség

Krisztus munkája például kell, hogy álljon előttünk. Szüntelen széjjel járt jót cselekedve. A templomban és a zsinagógákban, a városok utcáin, a piacokon és a műhelyben, a tengerparton és a hegyek között, mindenütt az evangéliumot hirdette és betegeket gyógyított. Élete önzetlen szolgálat volt, és ez a mi tankönyvünk. Gyengéd, szánakozó szeretete megfeddi önzésünket és szívtelenségünket. (Testimonies, IX, 31.)

Az Isten szolgálatára késztető indítékok közé nem vegyülhet semmilyen önzés. Az önzetlen odaszentelődés és az áldozathozatal lelkülete volt és lesz is mindig az Istennek kedves szolgálat első feltétele. Urunk és Mesterünk azt akarja, hogy egyetlen önző szál se szövődjék művébe. Igyekezetünkbe bele kell vinnünk azt az ügyességet és szaktudást, pontosságot és bölcsességet, amelyet a tökéletesség Istene a földi templom építőitől várt el. Munkánk közben mindig szem előtt kell tartanunk, hogy legnagyszerűbb képességeink és leghősiesebb szolgálataink is csak akkor kedvesek az Úr előtt, ha az ént az oltárra helyezzük – élő, égő áldozatként. (Prophets and Kings, 65.)

A világ valamennyi embere között a hitújítóknak kell a legönzetlenebb, legkedvesebb és legudvariasabb embereknek lenniük. Életükben meg kell látszania az önzetlen cselekedetekben kifejeződő igazi jóságnak. (The Ministry of Healing, 157.)

Hagyjunk fel a nyugtalankodással

A dolgok rossz irányba mennek, mégpedig az odaszenteletlen munkások miatt. Onthattok könnyeket a következmények láttán, de ne nyugtalankodjatok! Az áldott Mester elejétől végig tökéletesen ellenőrzése alatt tartja az egész munkát. Amit kér, az az, hogy munkásai jöjjenek hozzá, hogy elvegyék a nekik szóló utasításokat, és engedelmeskedjenek parancsainak. Mindent – gyülekezeteinket, misszióinkat, szombatiskoláinkat, intézményeinket – az ő isteni szívén visel. Miért nyugtalankodnánk? A vágyakozás hevét, hogy egy élő gyülekezetet lássunk, amely világosságot áraszt magából, ahogyan azt Isten is elgondolta – a tökéletes Úrban való bizalom csillapíthatja. (Review and Herald, 1893. november 14.)

Ápold a békességet és tökéld el magadban, hogy megőrzöd lelkedet Istennek, hűséges Teremtődnek. Amit az ő gondjaira bízunk, azt ő meg is őrzi. Nem gyönyörködik abban, hogy oltárát könnyeink és panaszaink takarják be. Akkor is épp elég okunk van a Mindenhatót dicsőíteni, ha egyetlen új lélek sem térne már meg. A jó munka azonban csak akkor folytatódik, ha előretörsz, és nem próbálsz mindent a magad elgondolásához igazítani. Az Istennek békessége uralkodjon a szívedben, és légy hálás. Engedj az Úrnak teret, hogy munkálkodjon. Ne torlaszold el az útját. Ő tud és fog is munkálkodni, ha hagyjuk őt. (Testimonies, IX. 136.)         

https://white-konyvtar.hu/fejezet/KSz/felfedezesek/1925/13.1521/

 

Olvasmány Ellen White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT című könyve 24. fejezetéhez (június 26 – július 9.).

Mit gondolsz, hogy mik a sikeres keresztény szolgálathoz szükséges tulajdonságok? Ellen White listája elgondolkodtató:

·         hatékonyság

·         pallérozott beszéd

·         az elme művelése

·         keresztény méltóság és udvariasság

·         természetesség

·         határozott fellépés (ma asszertivitásnak vagy kiállásnak nevezhetjük)

·         eltökéltség

·         buzgóság

·         türelem

·         tapintat

·         állhatatosság

·         együttérzés és barátságosság

·         egyszerűség

·         hit

·         bátorság

·         odaszentelődés

·         teljes szívvel végzett szolgálat

·         hűség

·         ügyesség

·         magas színvonal

·         körültekintés és előrelátás

·         képesség, hogy ellenálljunk a csüggedésnek

·         szelídség

·         kiválóság

·         becsületesség, hűség, szorgalom

·         önzetlenség

·         az isteni hitelesítő jegyek viselése

·         őrállók

·         bátrak és igazak

·         pásztori gondoskodás

·         alázatosság

·         mértékletesség

·         pihenésre és elmélkedésre való képesség.

Micsoda lista! Rászántam valamennyi időt, hogy eltöprengjek, vajon rendelkezem-e ezekkel a tulajdonságokkal, illetve hogy melyekben kérjem Jézus segítségét, hogy különösen erősítse meg. Amikor ezt az utolsó bejegyzést teszem, kilenc évnyi szolgálat után a Megújulás és reformáció blogszerkesztőjeként, azért imádkozom, hogy egyesüljünk a mennyei királyság felé tartó út utolsó szakaszára, és együtt igyekezzünk kialakítani ezen tulajdonságok mindegyikét a hatékony szolgálat érdekében. Legyünk hűségesek az elhívásunkhoz Jézus Krisztusban, addig a napig, amíg megjelenik az Ő dicsőségében!

Cindy Tutsch

Fordította Gősi Csaba

2 megjegyzés: