2022. július 2., szombat

Higgyetek az Ő prófétáinak - július 2 - SZOMBAT - 5 Mózes 17

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 5Móz 17 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=5%20M%C3%B3zes%2017&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=5%20M%C3%B3zes%2017&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak 

 

1.    Isten komolyan veszi a szövetséget. A bálványok és az égitestek imádata, valamint mások ebbe az irányba való motiválása vétség az Istennel kötött szövetség ellen. Isten komolyan és szigorúan kezeli ezeket az esteket, mert ismeri az ebben rejlő veszélyt és tudja, hogy milyen károkat okozhat, ha ez a jelenség és magatartás elhatalmasodik.   

2.    Isten nem felületes az ítéletben. Bármilyen súlyos a bálványok és az égitestek imádata, a büntetés csak komoly vizsgálat után következhet be, ha legalább két tanú alátámasztja azt. Isten nemcsak a vizsgálatba vonja be népét, hanem a büntetés kivitelezésében is, hogy minden ítéletet komolyan fontoljanak meg és ne legyenek felületes ítélethozatalok. Isten minden ártatlant védeni akar, még annak árán is, ha bizonyítékok hiányában bűnösök büntetlenül maradnak.  

3.    Isten azt kéri a néptől, hogy vegyék komolyan a kinevezett bírák döntéseit. A bírák nem csupán véleményt vagy ajánlást fogalmaznak meg, hanem olyan döntéseket, amelyeket komolyan kell venni. Isten ma az egyházára és gyülekezeteire bízza a döntések meghozatalát, gyermekeitől pedig elvárja, hogy komolyan vegyék azokat.

4.    Istent nem szédíti meg a hatalom, de mindenki mást igen. Isten előre látta, hogy a hatalom meg fogja szédíteni Izrael későbbi királyait, ezért védelmi intézkedéseket tesz, és olyan elveket fektet le, amelyek megvédhetik ettől őket. A sok ló és feleség a hatalom jelzői, ezért Isten óvja ezektől a királyokat. Ugyanakkor arra bátorítja, hogy ismerjék Isten Igéjét, Isten törvényét, amelyet naponta olvasniuk és tanulmányozniuk kellett. Sajnos sok király megfeledkezett ezekről az intelmekről és erkölcsi mélységekbe rángatták Izraelt.

5.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben,

a.    aki fogyatkozás nélküli áldozatot vár el gyermekeitől

b.    aki alkalmassá tesz embereket a helyes ítéletre

Olvasmány – E.G. White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT 24. fejezet

24. fejezet – A sikeres keresztény szolgálathoz szükséges képesítések (7. rész)

Hogyan ellensúlyozzuk a csüggedést?

Az Úr szolgáinak mindenféle csüggesztő körülményekre kell számítaniuk. Nem csupán az ellenség dühe, megvető bánásmódja és kegyetlensége próbálja meg őket, hanem a barátok, a segítők nemtörődömsége, állhatatlansága, langyossága és árulása is… Még azok is, akikben látszólag az a vágy él, hogy sikerre vigyék az Úr művét, gyengíteni fogják Isten szolgáinak kezét azzal, hogy meghallgatják, továbbadják és félig-meddig el is hiszik ellenségeik rágalmait, hencegéseit és fenyegetőzéseit… A súlyosan csüggesztő körülmények között Nehémiás Istenbe vetette bizalmát, mert ő a mi védőügyvédünk. Valahányszor megemlékezünk arról, mit tett az Úr értünk, támaszt nyerünk minden veszedelmünkben. „Aki az ő tulajdon Fiának nem kedvezett, hanem őt mindnyájunkért odaadta, mi módon ne ajándékozna vele együtt mindent minékünk?” Bármily ravaszul is szövik a hálót Sátán és ügynökei, Isten le tudja leplezni őket, és semmivé teszi a tanácsaikat. (Southern Watchman, 1904. április 19.)

Azokat, akik miközben a csatákban az első sorban harcolnak, a Szentlélek különleges munkára késztet, a nyomás alábbhagyásakor sok esetben visszaesést tapasztalnak. A csüggedés megrendítheti a leghősiesebb hitű és legerősebb akaratú embert is. Isten azonban megértő, és ilyenkor is szánja és szereti őket. Olvas a szívükben, ismeri indítékaikat és szándékaikat. Türelmesen várni és bízni, amikor minden sötétbe borul – ez az a lecke, amit Isten műve vezetőinek meg kell tanulniuk. A menny nem hagyja cserben őket a viszontagságos órában. Látszólag nincs tehetetlenebb, de valójában nincs legyőzhetetlenebb annál a léleknél, aki semmiségét érezve teljesen Istenre hagyatkozik. (Prophets and Kings, 174–175.)

Az Úr katonákat szólít harcba, akik nem alélnak el, sem el nem csüggednek; hanem elfogadják a munkát annak minden kényelmetlenségével együtt. Azt kívánja, hogy vegyük mindnyájan Krisztust példaképül. (Review and Herald, 1894. július 17.)

Napjainkban se csüggedjen el az igazság hirdetője, még akkor sem, ha ma sem talál kedvezőbb fogadtatásra, még az úgynevezett hitvalló keresztények részéről sem, mint annak idején Pál és munkatársai azoktól, akik között fáradoztak. A kereszt hírnökei éberen és imádságos lelkülettel felvértezve, hittel és bátran törjenek előre mindenkor Jézus nevében munkálkodva. (The Acts of the Apostles, 230.)

Szelídség

A kihívó viselkedéssel szemben is kedvességet tanúsító lelkület hathatósabban szól az igazság mellett, mint bármilyen, egyébként erőteljes érv. (The Desire of Ages, 353.)

Amilyen lágyan hullik a harmat és a csendes eső a hervadó növényekre, olyan szelídek legyenek szavaink, amikor embereket igyekszünk kiszabadítani a tévelygésükből. Isten azt akarja, hogy először a szívet nyerjük meg. Szóljuk az igazságot szeretettel, és bízzunk abban, hogy az Úr hatalma alkalmassá teszi beszédünket az élet átformálására. A Szentlélek kenegeti majd a lelket a szeretettel mondott szavakkal. (The Ministry of Healing, 157.)

A gyengéd lélek, a kedves, megnyerő modor megmentheti a tévelygőket, és sok bűnt rejt el. Krisztus megnyilvánulása a jellemetekben átalakító erőt gyakorol mindazokra, akikkel érintkeztek. Jézus legyen látható nap mint nap bennetek, és rajtatok keresztül fogja kinyilvánítani Igéjének teremtő erejét – a kedves, meggyőző, mégis hatalmas befolyást más lelkek felüdítésére a mi Urunk Istenünk szépségében. (Thoughts from the Mount of Blessing, 129.)       

https://white-konyvtar.hu/fejezet/KSz/felfedezesek/1925/13.1521/

 

Olvasmány Ellen White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT című könyve 24. fejezetéhez (június 26 – július 2.).

Mit gondolsz, hogy mik a sikeres keresztény szolgálathoz szükséges tulajdonságok? Ellen White listája elgondolkodtató:

·         hatékonyság

·         pallérozott beszéd

·         az elme művelése

·         keresztény méltóság és udvariasság

·         természetesség

·         határozott fellépés (ma asszertivitásnak vagy kiállásnak nevezhetjük)

·         eltökéltség

·         buzgóság

·         türelem

·         tapintat

·         állhatatosság

·         együttérzés és barátságosság

·         egyszerűség

·         hit

·         bátorság

·         odaszentelődés

·         teljes szívvel végzett szolgálat

·         hűség

·         ügyesség

·         magas színvonal

·         körültekintés és előrelátás

·         képesség, hogy ellenálljunk a csüggedésnek

·         szelídség

·         kiválóság

·         becsületesség, hűség, szorgalom

·         önzetlenség

·         az isteni hitelesítő jegyek viselése

·         őrállók

·         bátrak és igazak

·         pásztori gondoskodás

·         alázatosság

·         mértékletesség

·         pihenésre és elmélkedésre való képesség.

Micsoda lista! Rászántam valamennyi időt, hogy eltöprengjek, vajon rendelkezem-e ezekkel a tulajdonságokkal, illetve hogy melyekben kérjem Jézus segítségét, hogy különösen erősítse meg. Amikor ezt az utolsó bejegyzést teszem, kilenc évnyi szolgálat után a Megújulás és reformáció blogszerkesztőjeként, azért imádkozom, hogy egyesüljünk a mennyei királyság felé tartó út utolsó szakaszára, és együtt igyekezzünk kialakítani ezen tulajdonságok mindegyikét a hatékony szolgálat érdekében. Legyünk hűségesek az elhívásunkhoz Jézus Krisztusban, addig a napig, amíg megjelenik az Ő dicsőségében!

Cindy Tutsch

Fordította Gősi Csaba

1 megjegyzés: