2022. július 19., kedd

Higgyetek az Ő prófétáinak - július 19 - KEDD - 5 Mózes 34

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 5Móz 34 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=5%20M%C3%B3zes%2034&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=5%20M%C3%B3zes%2034&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak 

 

1.    Mózes Jézus jellemét tükrözi. Mózes öt könyvének a végére értünk, és sok szép dolgot tudtunk meg Istenről. Mózessel is megismerkedtünk, aki Jézus Krisztus után a legjobban tükrözte Isten jellemét. Bár ember volt és voltak hibái, az ő személyén keresztül jobban láthatjuk és megismerhetjük Istent. Ezért ezt az alkalmat szenteljük annak, hogy Mózes személyén keresztül nézzük Jézust, akinek bizonyos értelemben az előképe volt.

a.    Mózes a világ legszelídebb embere (Jézus szelídségét láthatjuk meg benne).

b.    Isten legnagyobb prófétája volt. A magasságokban élt, és a magasságban is halt meg. Találkozott Istennel, látta a dicsőségét – ahogyan Jézus is.

c.    Ember volt, hatalmas cselekedetekkel, amelyeket az Isten iránti engedelmesség tett lehetővé

d.    Isten elhívására azonnal válaszolt – mint Jézus, akit az Atya küldött

e.    A népet kivezette Egyiptomból – Jézus a bűn Egyiptomából szabadított meg bennünket

f.      Isten rábízta erkölcsi törvényeinek hirdetését – Jézus a törvényt naggyá és dicsőségessé tette

g.    Mózes megdicsőítette Istent – Jézus is ezt tette földi szolgálatával

h.    Mózes szerette a népet, kiállt mellettük és közbenjárt érettük – mint Jézus is, aki a mi közbenjárónk

i.       Saját életét és üdvösségét is felajánlotta népéért – Jézus életét adta értünk

j.       Mózes a végsőkig engedelmes volt, ahogyan Jézus is

k.    Mózes elvezette a népet az ígéret földjének határáig – Jézus bevezet bennünket országába

2.    Mózes életének utolsó órái Isten jelenlétében telnek. Isten megtiszteli Mózest azzal, hogy vele tölti ezt az időt. Milyen meghitt lehetett ez a találkozó? Miről beszélgethetett a két barát? Milyen lehetett az, amikor Mózes Isten karjába hajtotta fejét, és elaludt?       

3.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben,

a.    aki megmutatta Mózesnek, hogy nem hiába harcolt – megláthatta azt az országot, amely nemsokára a népé lesz

b.    aki esküjét mindig teljesíti: bár küzdelmes úton, de népe mindig eljut a célba

c.    aki pihenést ad megfáradt szolgájának

d.    aki elismeri, megdicséri gyermekét, aki jó eszköz az Ő kezében

Olvasmány – E.G. White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT 26. fejezet

26. fejezet – A siker bizonyossága (3. rész)

A mennyei szolgáló lelkek együttműködése – folytatás

Aki a galileai halászokat elhívta, ma is hív embereket a szolgálatába. Ma is ugyanolyan készségesen nyilvánítja ki hatalmát rajtunk keresztül, mint tette azt az első tanítványok által. Bármilyen tökéletlenek és bűnösök vagyunk, az Úr továbbra is felajánlja, hogy legyünk társai, Krisztus tanoncai. Meghív bennünket, hogy üljünk be az isteni Tanítóhoz az iskolapadba, hogy Jézussal egységben végezhessük a menny munkáját. (The Desire of Ages, 296.)

Nem gondolod, hogy Krisztus megbecsüli azokat, akik teljesen őérte élnek? Nem gondolod, hogy meglátogatja azokat, akik, miként a szeretett János, az ő dolgaiban járnak nehéz és megpróbáló helyeken? Megtalálja hűségeseit, közösséget ápol velük, bátorítja és erősíti őket. Isten pedig hatalmas erejű angyalait küldi ki, hogy szolgáljanak az emberek közül való munkásoknak, akik az igazságot szólják azoknak, akik nem ismerik azt. (Testimonies, VIII, 17.)

Az egész menny sürgölődik. Isten angyalai arra várnak, hogy együttműködhessenek a tervkészítőkkel, melyek által azok a lelkek, akikért Krisztus meghalt, meghallhatják majd az üdvösség jó hírét. Az angyalok azoknak szolgálnak, akik öröklik az üdvösséget, és minden igaz szentnek ezt mondják: „Elvégzendő munkátok van! „Menjetek el, és felállván hirdessétek a templomban a népnek az életnek minden beszédét.” (Csel 5:20) Ha a megszólítottak engedelmeskednének ennek a felhívásnak, az Úr elkészítené az utat előttük, s anyagi eszközöket bocsátana rendelkezésükre az elinduláshoz. (Testimonies, VI, 433–434.)

Egy olyan korban, mint amilyen e mostani is, Isten minden egyes gyermekének tevékenykednie kell mások megsegítésében. Miközben azok, akik ismerik a Biblia igazságát, igyekeznek felkutatni az igazság világossága után sóvárgókat, a Teremtő angyalai látogatják meg őket. Ahol pedig angyalok járnak, ott senki ne féljen nekiindulni. Az odaszentelt munkás állhatatos fáradozása nyomán sokan elfordulnak a bálványimádástól, és leborulnak az élő Isten előtt. Sokan hagynak fel az emberi intézmények előtti hódolattal, és félelmet nem ismerve foglalnak állást az Úr és törvénye mellett. (Prophets and Kings, 171.)

A mennyei fejedelemségek és hatalmasságok figyelik azt a háborút, amit Isten szolgái viselnek látszólag csüggesztő körülmények között. Újabb hódításokat visznek véghez, újabb méltóságok felett aratnak diadalt – a keresztények Megváltójuk zászlója köré gyűlve indulnak el, hogy megvívják a hitnek nemes harcát. A menny valamennyi angyala az alázatos, Istenben hívő nép szolgálatában áll; és amikor az Úr földi munkásserege dicsérő énekeit zengi, a mennyei kórus is bekapcsolódik, csatlakozik az Istennek és az ő Fiának zengett dicséretbe. (The Acts of the Apostles, 154.)

https://white-konyvtar.hu/fejezet/KSz/felfedezesek/1925/13.1774/

 

Olvasmány Ellen White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT című könyve 26. fejezetéhez (július 17-23.).

A Generál Konferencia honlapjára még nem került fel. Ahogy megjelenik, pótoljuk


2 megjegyzés: