2022. július 16., szombat

Higgyetek az Ő prófétáinak - július 16 - SZOMBAT - 5 Mózes 31

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 5Móz 31 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=5%20M%C3%B3zes%2031&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=5%20M%C3%B3zes%2031&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak 

 

1.    Isten Mózes által erősíti népét és Mózes utódját, Józsuét. Isten bölcsen és szeretettel készíti elő a vezetőváltást. Nem hagyja ki Mózest ebből, hanem általa bátorítja az új vezetőt és a népet. A fejezet első verseiben háromszor erősíti meg azt a gondolatot, hogy Isten a népe előtt és a népével fog menni. Mózes számára nagyon fontos volt ez az információ, mert évtizedekkel korábban Isten azt mondta nekik, hogy lázadásuk miatt nem fog velük menni. Csak Mózes közbenjárására vállalta Isten, hogy mégis velük megy. Most azzal bátorítja Mózes a népet, hogy Isten velük lesz és ez a legfontosabb. Ez a sikerük és boldogulásuk záloga.

2.    Isten tudja, hogy népének állandó emlékeztetésre van szüksége. Isten azt az utasítást adja a népnek Mózes által, hogy ezt a törtvényt, azaz Mózes ötödik könyvét hétévente olvassák fel az egész nép előtt. Mózes ötödik könyve kiemelkedik Mózes könyvei közül. A hangsúlyt Isten és népe kapcsolatára helyezi. Szeretet vár népétől és vágyik arra, hogy szeresse és áldja népét. Ebben a könyvben valahogy az emlékek megszépülnek. Mózes negyedik könyve drasztikusan írja le a sok lázadást és azok következményét. Mózes ötödik könyve egy kicsit megfeledkezik ezekről és inkább az Isten és népe közötti szeretetkapcsolatra teszi a hangsúlyt.      

3.    Isten megtisztelte Mózest a vezetés méltóságteljes átadásával. Amikor Mózes és Józsué bemennek a szentsátorba, hogy a tisztújítást hivatalosan elvégezzék, Isten megtiszteli őket jelenlétével a felhőoszlop képében. A két vezető és Isten együtt vannak: a leköszönő vezető, a beköszönő vezető és Isten. Ez egy csodálatos és meghitt kép.

4.    Isten egy különleges ének megtanítására ad parancsot. Különleges ez az ének, mert arról szól, hogy Izrael el fogja hagyni Istenét és idegen isteneket fog tisztelni. Azért kellett ének formájában átadni az üzenetet, mert az éneket nem lehet elfelejteni. Az izraeliták rendszeresen énekeltek arról, hogy egy idő után hűtlenek lesznek Istenhez, de ez sem segített rajtuk, nem akadályozta meg őket abban, hogy megtörténjék.

5.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben,

a.    aki előre tudta, hogy népe hűtlen lesz hozzá, mégis végtelen szeretettel viszonyult hozzájuk

b.    aki a népe előtt és a népével jár

c.    aki bátorítja és nem elcsüggeszti népét

d.    aki nem hagyja magára népét, noha jól tudja, hogy a nép el fogja hagyni őt

e.    aki gondoskodik műve folytatásáról

f.      aki az egész nép előtt kinyilvánítja, hogy a vezetőket ő választotta és kiáll mellettük

Olvasmány – E.G. White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT 25. fejezet

25. fejezet – A Szentlélek (7. rész)

A Szentlélek kezdettől fogva munkálkodik

Isten már ősidőktől kezdve munkálkodott a Szentlélek segítségével emberi eszközökön keresztül, hogy a bukott emberiséggel kapcsolatos szándékát véghezvigye. Mindez nyilvánvaló lett a pátriárkák életében. Mózes napjaiban a pusztai gyülekezetnek is „jó lelkét adta, hogy őket oktassa”. Isten az apostoli korszakban is hatalmasan munkálkodott a Szentlélek által gyülekezetéért. Ugyanaz az erő, amely megtartotta az ősatyákat, amely hittel és bátorsággal övezte fel Kálebet és Józsuét, s amely az apostoli gyülekezet munkáját is eredményessé tette, az volt támasza Isten hűséges gyermekeinek a későbbi korokban is. A Szentlélek erejével készítettek utat a valdensek a középkorban a reformáció számára. Ugyanez az erő koronázta sikerrel azon nemes férfiak és nők fáradozásait, akik a mai misszióállomások felállításának útját egyengették, és tették lehetővé a Biblia lefordítását valamennyi nép és nemzet nyelvére és tájszólására. (The Acts of the Apostles, 53.)          

https://white-konyvtar.hu/fejezet/KSz/felfedezesek/1925/13.1725/

 

Olvasmány Ellen White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT című könyve 25. fejezetéhez (július 10-16.).

A Generál Konferencia honlapjára még nem került fel. Ahogy megjelenik, pótoljuk


1 megjegyzés: