2022. július 8., péntek

Higgyetek az Ő prófétáinak - július 8 - PÉNTEK - 5 Mózes 23

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 5Móz 23 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=5%20M%C3%B3zes%2023&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=5%20M%C3%B3zes%2023&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak 

 

1.    Isten annak alapján ítél meg egy nemzetet, hogy az miként viszonyul népéhez. Istennek nagyon fontos a népe, a családja, ezért keményen elítéli azokat a nemzeteket, amelyek hátráltatták küldetésükben. Ammón és Móáb, bár Izraellel rokon népek (Lót leszármazottjai), Isten mégsem tudta elfogadni őket, mert nem segítették, sőt akadályozták őket a pusztai vándorlásuk idején, miközben az ígéret földje felé tartottak. Isten ma is nagy becsben tartja családját, az egyházat és nem tudja elfogadni azokat, akik bántják, támadják, vagy küldetésében akadályozzák azt.   

2.    Isten csak tiszta táborban tartózkodik. Izrael népének tisztán kellett tartani harci táborát, mert velük volt az Isten, aki velük és értük harcolt. Ez volt a győzelmük záloga, ezért mindent meg kellett tenniük, hogy Isten velük maradjon. Főleg az egészségügyi és tisztasági szabályokat kellett nagyon pontosan betartaniuk, mert Isten áldása nem lehet azon, ami ellentétes az Ő elveivel és értékrendjével.    

3.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben,

a.    aki védelmébe veszi a szökött rabszolgát

b.    aki harcol a gonosz ellen

c.    aki nem tudja elfogadni a nemi erkölcstelenséget, főleg az istentiszteleti helyen és annak környezetében (a pogányoknál ez teljesen elfogadott, sőt elvárt gyakorlat volt)

d.    aki csak a becsületes munkából származó pénzadományt fogadja el

e.    aki nem engedi meg, hogy uzsorakamatra adjanak kölcsönt népe bajbajutottjainak  

f.      aki komolyan veszi a neki tett ígérteteket

g.    aki tiltja a lopást, de elfogadhatónak tartja, hogy fogyasszanak embertársaik gyümölcséből vagy gabonájából, ha épp földjükön haladnak át.

Olvasmány – E.G. White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT 24. fejezet

24. fejezet – A sikeres keresztény szolgálathoz szükséges képesítések (13. rész)

Mértékletesség

Bár Isten minden gyermeke elméjébe vésné, mennyire fontos a mértékletesség az evésben, az öltözködésben és a munkában, hogy a tőle telhető legjobb szolgálatot végezhesse Isten művében! Ha valaki a munka és a napi gondok nyomása alatt él, testileg és lelkileg is agyondolgozza magát, le kell állnia és pihennie kell egy keveset, nem a maga kedvéért, hanem azért, hogy jobban fel tudjon készülni a későbbi feladatokra. Éber ellenségünk van, aki állandóan a nyomunkban jár, hogy kihasználja minden megingásunkat, és hatékonyan tudjon megkísérteni a gonosszal. Ha az elme túlfeszített állapotba kerül, a test pedig kimerül, abból Sátán előnyt tud kovácsolni, a leghevesebb kísértéseivel támadva a lelket, hogy ily módon okozza Isten gyermekének bukását. Az Úr munkása gazdálkodjon jól erejével, és amikor a reá rakódó terhek miatt kimerül, vonuljon egy kicsit félre, pihenjen meg, és legyen közösségben Jézussal. (Review and Herald, 1893. november 14.)

Ha visszaélünk testi erőnkkel, akkor lerövidítjük azt az időt, amelyben életünket Isten dicsőségére használhatjuk, és alkalmatlanná tesszük magunkat arra a munkára, amelyet az Úr reánk bízott. Rossz szokásokkal – mint éjszakázással vagy egészségtelen táplálkozással – aláássuk a betegségekkel szembeni ellenálló képességünket. A mozgás elhanyagolásával, a túlfeszített szellemi és fizikai munkával zavart okozunk idegrendszerünkben. Akik a természet törvényeinek áthágásával megrövidítik életüket, és alkalmatlanná teszik magukat a szolgálatra, azok vétkeznek, mert megrabolják Istent, de megrabolják embertársaikat is. Jóllehet a Mindenható azért küldi őket a világba, hogy áldást árasszanak másokra, ők életvitelükkel rövidre metszik ezen alkalmaikat. De még e kevesebb idő alatt elvégezhető feladatokra is alkalmatlanná válnak. Az Úr előtt bűnösök vagyunk, ha káros szokásainkkal áldásoktól fosztjuk meg a világot. (Christ’s Object Lessons, 346–347.)

Istenünk örökkön-örökké könyörületes, irgalommal teljes, és minden elvárása méltányos. Nem akarja, hogy olyan életvitelt folytassunk, amely egészségünk megromlásához és lelki erőnk meggyengüléséhez vezet. Nem kívánja, hogy olyan lázasan és megfeszítetten dolgozzunk, aminek vége a halálos fáradtság és idegkimerülés. Az Úr értelmet adott nekünk, és elvárja, hogy használjuk azt, és az élet belénk plántált törvényeivel összhangban éljünk, azoknak engedelmeskedve, hogy kiegyensúlyozott szervezettel bírjunk. Napra nap jön, és mindegyiknek megvan a maga dolga és feladata, de a holnapi munkát nem lehet belesűríteni a mába. Az Isten művében munkálkodóknak érezniük kell, mennyire szent annak jellege, és a holnapi munkára ma kell felkészülniük, éspedig erőnk és képességeink józan felhasználásával. (Review and Herald, 1893. november 7.)            

https://white-konyvtar.hu/fejezet/KSz/felfedezesek/1925/13.1521/

 

Olvasmány Ellen White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT című könyve 24. fejezetéhez (június 26 – július 9.).

Mit gondolsz, hogy mik a sikeres keresztény szolgálathoz szükséges tulajdonságok? Ellen White listája elgondolkodtató:

·         hatékonyság

·         pallérozott beszéd

·         az elme művelése

·         keresztény méltóság és udvariasság

·         természetesség

·         határozott fellépés (ma asszertivitásnak vagy kiállásnak nevezhetjük)

·         eltökéltség

·         buzgóság

·         türelem

·         tapintat

·         állhatatosság

·         együttérzés és barátságosság

·         egyszerűség

·         hit

·         bátorság

·         odaszentelődés

·         teljes szívvel végzett szolgálat

·         hűség

·         ügyesség

·         magas színvonal

·         körültekintés és előrelátás

·         képesség, hogy ellenálljunk a csüggedésnek

·         szelídség

·         kiválóság

·         becsületesség, hűség, szorgalom

·         önzetlenség

·         az isteni hitelesítő jegyek viselése

·         őrállók

·         bátrak és igazak

·         pásztori gondoskodás

·         alázatosság

·         mértékletesség

·         pihenésre és elmélkedésre való képesség.

Micsoda lista! Rászántam valamennyi időt, hogy eltöprengjek, vajon rendelkezem-e ezekkel a tulajdonságokkal, illetve hogy melyekben kérjem Jézus segítségét, hogy különösen erősítse meg. Amikor ezt az utolsó bejegyzést teszem, kilenc évnyi szolgálat után a Megújulás és reformáció blogszerkesztőjeként, azért imádkozom, hogy egyesüljünk a mennyei királyság felé tartó út utolsó szakaszára, és együtt igyekezzünk kialakítani ezen tulajdonságok mindegyikét a hatékony szolgálat érdekében. Legyünk hűségesek az elhívásunkhoz Jézus Krisztusban, addig a napig, amíg megjelenik az Ő dicsőségében!

Cindy Tutsch

Fordította Gősi Csaba

2 megjegyzés: