2022. július 21., csütörtök

Higgyetek az Ő prófétáinak - július 21 - CSÜTÖRTÖK - Józsué 2

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit Józsué 2 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=J%C3%B3zsu%C3%A9%202&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=J%C3%B3zsu%C3%A9%202&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak 

 

1.    Isten művében nincsenek véletlenek. Mózeshez hasonlóan Józsué is kémeket küldött a meghódítandó föld kikémlelésére. Isten ezzel is növelni akarta a hitüket. Isten tudta, hogy az ember csak arra képes, amit el tud hinni. Mózes esetében a kémek olyan sötét jövőt festettek a nép elé, amit a nép el is hitt, hogy 40 évet kellett adnia, hogy át tudják rajzolni a jövőről alkotott képüket. Most a két kém olyan hírrel tért haza, ami segítette az egész népet, hogy el tudják hinni Isten velük és jövőjükkel kapcsolatos terveit.

2.    Isten művében a leglenézettebb emberek is kaphatnak kiemelkedő elhívásokat. Isten még a parázna Ráhábot is fel tudta használni műve előmozdítására. Bár elítéljük őt életmódjáéért és azért, hogy hazugsággal mentette meg a kémeket, de el kell ismernünk, hogy volt hite, még ha nagyon kezdetleges is volt. Azonban azt látjuk, hogy azon a lelki szinten, amelyen akkor volt, a tőle telhető legjobbat tette hitének kifejezéseképpen.

3.    Isten, akit megelőzött a híre. Abban az időben, amikor nem voltak gyors hírközlési eszközök, csodaszámba ment, hogy mesze földön pontosan tudták mit tett Isten az Ő népéért Egyiptomban, a Vörös tengeren és Kelet-Jordániában. Izrael népe, akikkel a csodák történtek, elfeledkezett ezekről és folyton lázadtak Isten ellen. A távolban élő népek hallottak ezekről a csodákról, hit ébredt bennük és nem felejtették el.        

4.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben,

a.    aki sokszor cselekszik az emberi elgondolásoktó eltérően

b.    aki népe ellenségeinek szívét megolvasztja, és aki együtt harcol népével

c.    aki menekülési lehetőséget biztosít azoknak, akik hisznek benne

d.    aki biztosítja a választás lehetőségét: el lehet árulni az Urat, az Ő gyermekeit, de annak következményeit vállalni kell

Olvasmány – E.G. White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT 26. fejezet

26. fejezet – A siker bizonyossága (5. rész)

Ne is gondoljunk kudarcra!

Krisztus munkásai szolgálatuk során soha ne gondoljanak sikertelenségre, még kevésbé ne beszéljenek róla. Az Úr Jézus a mi erőnk minden dologban, Lelke pedig a mi lelkesítőnk. Ha az ő kezébe helyezzük magunkat, hogy a világosság csatornái legyünk, eszközeink a jó végzésére sohasem merülnek ki. Meríthetünk az ő teljességéből és abból a kegyelemből vehetünk, aminek semmi sem lehetetlen. (Gospel Workers, 19.)

Ha teljesen Istennek szenteljük életünket, és munkánkban útmutatását követjük, akkor az eredményért ő vállalja a felelősséget. Isten nem akarja, hogy csupán feltételezzük becsületes erőfeszítéseink sikerét. Nem is szabad gondolnunk a kudarcra, hanem együtt kell tevékenykednünk Istennel, aki nem ismeri a vereséget. (Christ’s Object Lessons, 363.)

Az Úrnak csalódást okoz, amikor a népéhez tartozók kevésre értékelik magukat. Ő azt akarja, hogy választott öröksége azon ár szerint értékelje magát, amit értük a Golgotán lefizetett. Isten akarja őket, különben nem küldte volna el Fiát azzal a nagy árat kívánó megbízatással, hogy váltsa meg őket. Az Úr használni akarja őket, és örömmel tölti el, ha gyermekei a legmagasabb igényekkel állnak elé, hogy dicsőíthessék az ő nevét. Ha hisznek ígéreteiben, nagy dolgokat remélhetnek tőle. (The Desire of Ages, 668.)

A siker mértéke

Amikor Isten utat nyit egy bizonyos feladat elvégzésére, és biztosít az eredményről is, a választott eszköznek minden tőle telhetőt meg kell tennie a megígért eredmény elérésére. A munka kivitelezésében tanúsított lelkesedés és kitartás arányában adja Isten az eredményt. (Prophets and Kings, 263.)

https://white-konyvtar.hu/fejezet/KSz/felfedezesek/1925/13.1774/

 

Olvasmány Ellen White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT című könyve 26. fejezetéhez (július 17-23.).

A Generál Konferencia honlapjára még nem került fel. Ahogy megjelenik, pótoljuk

1 megjegyzés: