2022. július 14., csütörtök

Higgyetek az Ő prófétáinak - július 14 - CSÜTÖRTÖK - 5 Mózes 29

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 5Móz 29 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=5%20M%C3%B3zes%2029&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=5%20M%C3%B3zes%2029&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak 

 

1.   Isten túlteljesíti a szövetség követelményeit. Ez a fejezet a szövetség megújításáról szól. Isten egy olyan fajta szövetségben van népével, amelyben csak a nép részére vannak követelmények. Istennek nincsenek kötelezettségei a nép irányában, csak a népnek vannak Isten irányában. A valóság pedig az, hogy Isten tesz dolgokat, holott nem kötelezhető rá, a nép pedig nem teljesíti kötelezettségeit, pedig neki kötelező lenne. Isten csodák sokaságával hozta ki őket Egyiptomból, gondoskodott róluk a pusztában és győzelmeket adott nekik ellenségeik fölött és a föld egy részét is birtokba vehették már. A nép még csak meg sem látta, észre sem vette ezeket, nemhogy engedelmeskedett volna és a szövetség feltételeit teljesítette volna.

2.   Isten   túlmegy a megbocsátás határain. A szövetségben megfogalmazottak, és a kor gyakorlata alapján Istennek joga lett volna megsemmisíteni őket. Ezt írták elő a korabeli szerződések és szövetségek. Ehelyett Isten megbocsát nekik, elviseli lázadásaikat és hálátlan, engedetlen magatartásukat, megvédi és megáldja őket.

3.   Isten Izrael népétől a szövetséghez való hűséget várja el. Ezt várja, csak nem ezt kapja. Bár felsorolja az átkokat a szövetség áthágása esetére, de ha Isten ugyanolyan szigorúan végrehajtotta volna azokat, közülük senki sem maradhatott volna életben. Isten az ő végtelen szeretetével enyhítette az átkok és az engedetlenség következményeit, és csak akkor nyúlt ezekhez az eszközökhöz, amikor már más nem állt rendelkezésre.

4.   Isten nem hagyja népét tudatlanságban a jövőt illetően. Bár a titkok az Úréi, de a kinyilatkoztatott dolgok a népé. És Isten mindent kinyilatkoztatott, amire boldogulásukhoz és az igaz élethez szükségük volt. A titkok pedig olyan dolgok, amelyekre nincsen szükségük ahhoz, hogy boldoguljanak és az élet dolgaiban eligazodjanak

5.   Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben,

a.   akinek hűsége végtelen

b.   aki újra és újra megújítja a szövetséget népével

c.   aki igyekszik megértetni népével, hogy szövetségének megtartása az ő érdekeiket szolgálja

d.   aki figyelmeztet, hogy a szavától való eltérés veszedelmet, pusztulást eredményez

Olvasmány – E.G. White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT 25. fejezet

25. fejezet – A Szentlélek (5. rész)

A nem kellően értékelt ígéret

Krisztus kijelentette, hogy a Lélek isteni befolyása a vég idejéig követőivel marad. Ám az ígéretet nem értékeljük aszerint, amint azt kellene; emiatt a beteljesedését sem láthatjuk annyira, mint lehetne. A Lélek ígérete olyan téma, amelyről keveset gondolkodunk; az eredmény pedig az, amit ezek mellett várhatunk – lelki aszály, lelki sötétség, lelki hanyatlás és halál. Jelentéktelen témák foglalják el gondolatainkat, az isteni erővel pedig – amely oly szükséges a gyülekezet növekedéséhez és jólétéhez, és ami sok más áldást is von maga után – híján vagyunk, noha végtelen bőséggel kínálja a menny számunkra. (Testimonies, VIII, 21.)

Némely rest ember, aki a felüdülés színeire vár

Egyes emberek ahelyett, hogy bölcsen kihasználnák a jelenben kínálkozó alkalmakat, ölbe tett kézzel várják a lelki felüdülés rendkívüli idejét, mely nagy mértékben növelné a mások felvilágosítására szolgáló képességüket. Elhanyagolják mostani kötelességeiket és kiváltságaikat, hagyják, hogy világosságuk elhalványuljon, miközben olyan időkre várnak, amikor minden fáradság nélkül tehetnek szert rendkívüli áldásra, amely átformálja és szolgálatra alkalmassá teszi őket. (The Acts of the Apostles, 54.)        

https://white-konyvtar.hu/fejezet/KSz/felfedezesek/1925/13.1725/

 

Olvasmány Ellen White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT című könyve 25. fejezetéhez (július 10-16.).

A Generál Konferencia honlapjára még nem került fel. Ahogy megjelenik, pótoljuk


2 megjegyzés: