2022. július 20., szerda

Higgyetek az Ő prófétáinak - július 20 - SZERDA - Józsué 1

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit Józsué 1 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=J%C3%B3zsu%C3%A9%201&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=J%C3%B3zsu%C3%A9%201&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak 

 

1.    Isten ígéreteinek tejesedése újabb szakaszába lépett és az események felgyorsultak. Lezárult a 40 éves pusztai vándorlás és valami új volt megszületőben. Nemsokára átkelnek a Jordánon és megkezdődik a honfoglalás. A nép tanúja lehet Isten ígéretei beteljesedésének.

2.    Isten ígéretet tesz Józsuénak és erőteljesen bátorítja. Isten ugyanazokkal a szavakkal bátorítja Józsuét, amelyekkel korábban Mózes bátorította őt. Megerősíti azt a tényt, hogy Józsuéval lesz és többször is elmondja, hogy legyen bátor és ne féljen, mert ha Isten vele van, senki sem állhat ellene.

3.    Isten emlékezteti Józsuét az engedelmességre. Mózes öt könyvében is gyakran megismétlődött ez a motívum. Engedetlenségük miatt nagyon sokat szenvedtek és nagyon sok hátrány érte őket. Isten kérte Józsuét és a népet, hogy ne ismételjék elődeik hibáit, hanem tapasztalják meg azt, hogy milyen szépen és rendjén történik minden, ha engedelmeskednek. Sok szenvedéstől és keserűségtől megmenekülnek és életük sokkal szebb és boldogabb lesz.        

4.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben,

a.    akinek szolgája lett Józsué. Korábban Mózes szolgája volt, most pedig Isten szolgája lett.

b.    aki szabadító Isten. Józsuénak a neve a héberben ugyanaz, mint Jézusnak. Józsué Jézus előképe lett, aki nyugalomba vezette Izraelt

c.    aki a Józsuénak tett ígéretet mindenkinek adja: Veled vagyok, nem hagylak el, ne félj!

d.    aki bátorít mindenkit, hogy a cél előtt ne hátráljon meg.

e.    aki, ha velünk van, senki sem lehet ellenünk. Ha Isten velünk van és az egész világ ellenünk, akkor is a többség oldalán állunk.

Olvasmány – E.G. White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT 26. fejezet

26. fejezet – A siker bizonyossága (4. rész)

A mennyei szolgáló lelkek együttműködése – folytatás

Nem az emberektől származó erő teszi a munkát sikeressé, hanem az emberi eszközzel munkálkodó mennyei szolgáló lelkek igyekezete fejezi be a munkát. A Pálok ültethetnek, az Apollósok öntözhetnek, de Isten adja a növekedést. Az ember nem végezheti el az Úr részét. Az emberi eszköz együttmunkálkodhat az isteni közvetítőkkel, őszinte szívvel és alázatosan megtehet minden tőle telhetőt, tisztában léve azzal, hogy Isten a legfőbb munkás. Noha a munkások befejezhetik földi pályafutásukat, a szolgálat nem állhat le, mert el kell készülni vele. (Review and Herald, 1893. november 14.)

A keresztény ember mindig erős segítséget talál az Úrban. Meglehet, nem tudjuk, hogyan támogat minket a Mindenható, de azt tudjuk, hogy soha nem hagyja cserben a benne bízókat. Ha a hívők tudatára ébrednének annak, milyen sokszor igazgatta Isten útjukat, hogy az ellenség ne vihesse véghez velük kapcsolatos szándékát, nem botladoznának siránkozva. Hitükkel megnyugodnának benne, és semmilyen próba nem mozdítaná ki őket a helyükről. Elismernék, hogy ő a bölcsességük és erejük; az Úr pedig véghezvihetné általuk azt, amire őket felhasználni kívánja. (Prophets and Kings, 576.)

Mindazok, akik részt vesznek a szolgálatban, Isten segítő kezei. Ők az angyalok munkatársai. Jobban mondva emberi eszközök, akiken keresztül az angyalok teljesítik küldetésüket. Angyalok hallatják szavukat rajtuk keresztül, munkálkodnak kezük által. A munkások pedig, akik együtt dolgoznak a mennyei szolgáló lelkekkel, az ő tanítói munkájuk és tapasztalatuk áldásában részesülnek. (Education, 271.)

Krisztus felszólít minden férfit és nőt, hogy vegye fel az ő igazságának pajzsát, és kezdjen el dolgozni. Kijelenti: „Igazságom jobbjával támogatlak.” Mondd el minden próbádat és aggodalmadat Istenednek. Ő soha nem él vissza a bizalmaddal. Nincs, mi olyan értékes lenne Krisztus számára, mint az ő megvásárolt tulajdona, gyülekezete, a munkások, akik kimennek, hogy az igazság magját vessék… Gondoljatok Jézusra! Ott tartózkodik szent lakhelyén, nem magányosan, hanem tízezerszer tízezer mennyei angyallal körülvéve, akik a parancsára várnak. Ő pedig megparancsolja nekik, hogy menjenek ki és munkálkodjanak a leggyengébb szentért is, aki Istenben bízik. Nagynak és kicsinek, gazdagnak és szegénynek ugyanaz a segítség áll rendelkezésre. (Southern Watchman, 1905. november 7.)

https://white-konyvtar.hu/fejezet/KSz/felfedezesek/1925/13.1774/

 

Olvasmány Ellen White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT című könyve 26. fejezetéhez (július 17-23.).

A Generál Konferencia honlapjára még nem került fel. Ahogy megjelenik, pótoljuk


1 megjegyzés: