2022. július 9., szombat

Higgyetek az Ő prófétáinak - július 9 - SZOMBAT - 5 Mózes 24

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 5Móz 24 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=5%20M%C3%B3zes%2024&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=5%20M%C3%B3zes%2024&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak 

 

1.    Isten ott keresi meg az embert, ahol van, de tovább vezeti. Isten azon a szinten, ahol az izraeliták akkor tartottak megengedte a válólevéllel való válást. Később Jézus azt mondta, hogy Mózes ezt az engedményt az ő keményszívűségük miatt tette meg, de kezdetben nem ez volt Isten terve, és nem is szeretné ezen a szinten hagyni, hanem azt szeretné, ha növekedne lelkiekben és a válás már szóba sem kerülne. Vannak olyan dolgok, amiket Isten elnézett azért, mert nem voltak a lelki fejlődésnek azon a szintjén, ahol megértették volna Isten szándékát, de ezekre nem hivatkozhatunk úgy, mint Isten akaratára a mai ember számára. Ilyenek: a többnejűség, az alkohol fogyasztás, a rabszolgatartás stb.       

2.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben,

a.    aki védi a magánélet tisztaságát

b.    aki nem engedi meg, hogy létszükségleti eszközöket zálogba vegyenek

c.    aki nem fogadja el az emberrablást

d.    aki figyelmeztet a fertőző betegségek kezelési szabályaira

e.    aki véd az önbíráskodástól

f.      aki védi az emberi méltóságot, még a szegényét is

g.    aki védi a munkavállalók jogait

h.    aki védi a jövevényt és árvát

Olvasmány – E.G. White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT 24. fejezet

24. fejezet – A sikeres keresztény szolgálathoz szükséges képesítések (14. rész)

Pihenés és elmélkedés

Jézus tanítványinak meg kellett tanulniuk azt is, hogyan dolgozzanak, miként azt is, hogyan pihenjenek. Ma is szükség van arra, hogy Isten választott munkásai hallgassanak Krisztus parancsára, vonuljanak vissza és pihenjenek meg egy kevéssé. Sok értékes életet áldoztunk fel, holott nem lett volna rá szükség, mivel nem vettünk tudomást erről a parancsról… Habár az aratnivaló sok és a munkás kevés, semmit sem nyerünk azzal, ha feláldozzuk az életünket és az egészségünket. Sok gyenge, kimerült munkás mélységes csüggedést érez, látva, milyen sok a teendő és milyen keveset tud ebből elvégezni. Mennyire vágyik több testi erőre, hogy többet vihessen végbe, de hozzá szólnak Jézus szavai: „Jertek el csupán timagatok valamely puszta helyre, és pihenjetek meg egy kevéssé.” (Review and Herald, 1893. november 7.)

A keresztény élet nem szüntelen sürgölődésből áll, de nem is állandó elmélkedésből. Buzgón kell fáradoznunk az elveszettek megmentésén, időt kell szakítanunk az elmélkedésre, az imára, Isten Igéjének tanulmányozására is. Ez nem fog menni akkor, ha állandóan megfeszített munkában és izgalomban élünk, mert így a személyes vallást fogjuk elhanyagolni, a test és a lélek erőit roncsolva szét. (Review and Herald, 1893. november 7.)

Mindazoknak, akik Istentől tanulnak, szükségük van egy-egy csendes órára, a természettel való kapcsolatra, a bensőséges beszélgetésre saját szívükkel és Istennel. Általuk egy olyan életnek kell láthatóvá válnia, amely szokásaiban, életformájában nem alkalmazkodik a világhoz. Ezért személyes tapasztalatból kell megismerniük az Úr akaratát. Személyesen kell meghallanunk, amint a szívünkhöz szól. Amikor minden más zaj elült, és elcsöndesülten várunk az Úrra, a lélek ebben a nyugalomban jobban meghallja a Teremtő szavát. Ezt mondja: „Csendesedjetek és ismerjétek el, hogy én vagyok az Isten!” (Zsolt 46:11) Így lehet eredményesen felkészülni minden munkára, amit az Úrért végzünk. Aki a rohanó tömeg közepette és az élet mérhetetlen sok tennivalójának hordozása közben ilyen módon felüdül, az a világosság és békesség légkörében fog élni. Új erőt nyer mind testileg, mind szellemileg. Élete jó illatot áraszt, és az a mennyei erő, amelyről bizonyságot tesz, megérinti az emberek szívét. (The Ministry of Healing, 58.)             

https://white-konyvtar.hu/fejezet/KSz/felfedezesek/1925/13.1521/

 

Olvasmány Ellen White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT című könyve 24. fejezetéhez (június 26 – július 9.).

Mit gondolsz, hogy mik a sikeres keresztény szolgálathoz szükséges tulajdonságok? Ellen White listája elgondolkodtató:

·         hatékonyság

·         pallérozott beszéd

·         az elme művelése

·         keresztény méltóság és udvariasság

·         természetesség

·         határozott fellépés (ma asszertivitásnak vagy kiállásnak nevezhetjük)

·         eltökéltség

·         buzgóság

·         türelem

·         tapintat

·         állhatatosság

·         együttérzés és barátságosság

·         egyszerűség

·         hit

·         bátorság

·         odaszentelődés

·         teljes szívvel végzett szolgálat

·         hűség

·         ügyesség

·         magas színvonal

·         körültekintés és előrelátás

·         képesség, hogy ellenálljunk a csüggedésnek

·         szelídség

·         kiválóság

·         becsületesség, hűség, szorgalom

·         önzetlenség

·         az isteni hitelesítő jegyek viselése

·         őrállók

·         bátrak és igazak

·         pásztori gondoskodás

·         alázatosság

·         mértékletesség

·         pihenésre és elmélkedésre való képesség.

Micsoda lista! Rászántam valamennyi időt, hogy eltöprengjek, vajon rendelkezem-e ezekkel a tulajdonságokkal, illetve hogy melyekben kérjem Jézus segítségét, hogy különösen erősítse meg. Amikor ezt az utolsó bejegyzést teszem, kilenc évnyi szolgálat után a Megújulás és reformáció blogszerkesztőjeként, azért imádkozom, hogy egyesüljünk a mennyei királyság felé tartó út utolsó szakaszára, és együtt igyekezzünk kialakítani ezen tulajdonságok mindegyikét a hatékony szolgálat érdekében. Legyünk hűségesek az elhívásunkhoz Jézus Krisztusban, addig a napig, amíg megjelenik az Ő dicsőségében!

Cindy Tutsch

Fordította Gősi Csaba

1 megjegyzés: