2022. augusztus 10., szerda

Higgyetek az Ő prófétáinak - augusztus 10 - SZERDA - Józsué 22

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit Józsué 22 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=J%C3%B3zsu%C3%A9%2022&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=J%C3%B3zsu%C3%A9%2022&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak 

 

1.    Isten Józsué által külön figyelmet szentel a két és fél törzsnek. Rúben, Gád és Manassé fél törzse még Mózes idejében kérte, hogy a Jordántól keltre eső területen kapjanak örökséget. Mózes megígértette velük, hogy átkelnek a Jordánon és segítik a többi törzset elfoglalni a Jordán nyugati részét. Ebben a fejezetben Józsué elismeri, hogy eleget tettek ígéretüknek, megáldja és hazaküldi őket, és figyelmezteti arra, hogy szeressék Istent teljes szívükből, minden erejükkel engedelmeskedjenek Neki, mert ez jólétük záloga.

2.    Isten egységben akarja tudni népét. Bár a Jordán ketté választotta Izraelt, Isten egységben akarta tartani őket. És a nép is felismerte, hogy milyen fontos az egység, ezért úgy a Jordán keleti, mint a nyugati oldalán élők tettek valamit. A keleti oldalon megépítették az oltár másolatát, a nyugati oldalon pedig készen álltak harcolni is, amikor az egységet fenyegetve érezték.

3.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben,

a.    aki nem feledkezik meg a megjutalmazásról

b.    aki azt akarja, hogy a Tőle kapott jutalmat megosszuk másokkal

c.    aki nyugalmat ad a felfordulás közepette, és a háborús helyzetet békéssé változtatja

d.    aki megérteti, hogy milyen következményekkel jár az, ha nem kérik ki tanácsát

e.    aki vissza tudja fordítani azokat az eseményeket, amelyek hirtelen és meggondolatlan esetek eredményei

f.      aki látja az ember indítékait még akkor is, amikor azok emberi szemmel esetleg rossznak látszanak

Olvasmány – E.G. White HIT ÉS CSELEKEDETEK 2. fejezet

2. fejezet – Az igazi megszentelődés mércéje (4. rész)

Cukorbevonatú lelki méreg

Sokan úgy gondolkodnak, hogy a mennybe vezető úton járnak, ha vallják, hogy hisznek Krisztusban, de közben elutasítják Isten törvényét. De végül rá fognak jönni, hogy nem a mennybe, hanem a romlásba vezető úton jártak. A lelki mérget sokan cukorral vonják be, és úgy szolgálják fel az embereknek. Ezrek vannak, akik buzgón lenyelik azt, és úgy érzik, hogy az üdvösséghez elegendő az, ha őszinte hitük van. Az őszinteség azonban nem változtatja igazsággá a hamisságot. Az ember lenyelheti a mérget, s közben gondolhatja, hogy az étel; de őszintesége nem fogja megmenteni őt a halálos adag következményeitől.

Isten útmutatóként adta számunkra az Ő Igéjét. Krisztus ezt mondta: “Tudakozzátok az írásokat, mert azt hiszitek, hogy azokban van a ti örök életetek; és ezek azok, a melyek bizonyságot tesznek rólam” (Jn 5,39). Később így imádkozott tanítványaiért: “Szenteld meg őket az igazsággal: a te igéd igazság” (Jn 17,17). Pál ezt mondja: “Én egykor elhatároztam magamban, hogy mindent meg kell tennem a názáreti Jézus neve ellen” (ApCsel 26,9). Ez a hit azonban nem változtatta igazsággá átkozódását. Amikor Pál elfogadta Jézus Krisztus evangéliumát, az új teremtéssé tette őt. Átalakult, és a szívébe ültetett igazság Krisztus olyan hittel és bátorsággal teljes követőjévé tette őt, hogy semmilyen ellenállás nem tudta megingatni, és semmilyen szenvedés sem tudta megfélemlíteni őt.

Az emberek kitalálhatnak bármilyen nekik tetsző mentséget arra, hogy miért nem utasítják el Isten törvényét, de az ítélet napján egyetlen mentség sem lesz elfogadható. Akik harcolnak Istennel, és megerősítik bűnös lelküket a törvényszegésben, azoknak nagyon hamar találkozniuk kell a Nagy Törvényadóval és a törvénnyel, melyet megszegtek.

A bosszú napja közeledik, Isten haragjának napja már nincs messze. Ki rejtőzhet el az Ő eljövetelének napján? Az emberek megkeményítették szívüket Isten Lelke előtt, de az Ő haragjának nyilai be fognak jutni oda, ahová a meggyőzés nyilai nem tudtak behatolni. Isten nemsokára felkel, hogy megbüntesse a bűnöst. Vajon a hamis pásztorok meg fogják-e védeni a törvényszegőket azon a napon? Mentséget fog-e találni az, aki az engedetlenség útján ment a sokasággal együtt? Vajon a népszerűség vagy a számok bűntelenné fognak-e nyilvánítani bárkit is? A gondatlanoknak és közömbösöknek meg kell fontolniuk ezeket a kérdéseket, és meg is kell válaszolniuk azokat önmaguk számára.

Forrás: Hit, remény, cselekvő szeretet – Heted7világ Kiadó, 2001

 

Olvasmány Ellen White HIT ÉS CSELEKEDETEK című könyve 2. fejezetéhez (augusztus 7-13.).

A Generál Konferencia honlapjára még nem került fel. Ahogy megjelenik, pótoljuk

1 megjegyzés: