2022. augusztus 15., hétfő

Higgyetek az Ő prófétáinak - augusztus 15 - HÉTFŐ - Bírák 3

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit Bírák 3 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Bir%C3%A1k%203&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=B%C3%ADr%C3%A1k%203&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak 

 

1.    Isten tanít és gyakorlatban vizsgáztat. Józsué könyvének vége és a Bírák könyve többször is említi, hogy Isten meghagyott pogány népeket, hogy megpróbálja népe hűségét. Vajon népe hűséges lesz hozzá akkor is, amikor azt látja, hogy a közöttük lakozó emberek más isteneket imádnak? Amikor látják vonzó, mozgalmas szertartásaikat, amikor azt látják, hogy nekik jobban megy a dolguk és azt gondolják, hogy azért, mert az Ő istenük talán jobb, hatalmasabb, vonzóbb, mint Jahve.

2.    Isten haragra gerjed, de amikor népe segítségül hívja szabadítót támaszt. Többször olvassuk, hogy Isten haragra gerjedt, amikor népe hűtlen lett hozzá, és arra gondolunk, hogy dühében megbüntette őket. Azonban figyelembe kell vennünk azt, hogy az ember haragja és az Isten haragja nagyon különbözik egymástól. A harag egy válaszreakció arra, amikor akadályoztatva vagyunk célunk elérésében. Erre gyakran dühhel szoktunk reagálni. Isten haragja is egy reakció, amikor akadályoztatva van céljaiban. Isten célja, hogy megáldja, szerencséssé tegye népét, hogy népének jó dolga legyen, és boldogok legyenek. Ebben a céljában akadályoztatva van, mert a nép hűtlensége miatt ezeket nem tudja megadni nekik. Az Ő reakciója azonban különbözik az emberétől. Nem a népet bántja, hanem odaadja a Fiát azért, hogy elérje célját.

3.    Az Istentől kapott békesség hosszabb, mint a büntetés miatti szenvedés. A békesség Isten segítsége után 40, illetve 80 évig tartott. A hűtlenség miatti szenvedés 18 évig, vagy még annál is kevesebbig. Viszont, amikor Istenhez kiáltottak segítségért, akkor Isten rövid időn belül szabadítót küldött számukra.

4.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben,

a.    aki alig várja, hogy megismertesse önmagát az emberrel

b.    aki számára fontos, hogy az emberek önmagukat is megismerjék, teljes valójukban, így tisztában legyenek hitük minőségével, és fejlődhessenek

c.    aki kegyelméből szabadítót küld

d.    aki elküldi Lelkét szolgái szívébe, hogy bölcsek legyenek a szabadításra

e.    aki a szabadítás után békességet ad

f.      aki mindenre emlékszik, népe azonban gyorsan felejt

Olvasmány – E.G. White HIT ÉS CSELEKEDETEK 4. fejezet

4. fejezet – Ellen White egyértelműen meghúzza a vonalakat (2. rész)

Sikeres csalás

Sátán egyik legsikeresebb csalása az, hogy arra készteti az embereket, hogy azt állítsák, hogy ők már megszentelődtek, pedig még Isten törvényével ellentétesen élnek. Jézus ábrázolása szerint ezek így fognak szólni: “Uram, Uram, nem a te nevedben prófétáltunk-e, nem a te nevedben űztünk-e ki ördögöket, és nem a te nevedben tettünk-e sok csodát?”

Igen, akik azt állítják, hogy megszentelődtek, buzgón hangoztatják, hogy Jézus vére által megváltotta őket, de megszentelődésüket viszont már nem az által a hit által vélik elérni, ami Jézusban van. Bár állítják, hogy hisznek Benne, és látszólag csodálatos dolgokat művelnek az Ő nevében, ám megtagadják Atyjuk törvényét, és a lelkek nagy ellenségének munkatársaiként dolgoznak, hogy előbbre vigyék azt a munkát, amit Ő már az Éden kertjében elkezdett: elfogadható kifogásokat keresni annak megmagyarázására, miért nem engedelmeskednek feltétel nélkül Istennek. Munkájuk – mely abban állt, hogy Isten törvényének megtagadására vezessék az embereket -, egy napon feltárul előttük, annak valódi következményeivel együtt.

Az örök élet feltételei olyan világosak Isten Igéjében, hogy senki sem tévesztheti el azokat, kivéve, ha úgy dönt, hogy a tévedést választja az igazság helyett, mert kielégítetlen lelkük a sötétséget szereti a világosság helyett.

Az írástudó, aki Krisztushoz jött a következő kérdéssel: “Mit tegyek, hogy elnyerjem az örök életet?”, úgy gondolta, hogy ezzel megfogja Krisztust, de Ő visszaadta a terhet az írástudónak. “Mi van megírva a törvényben? Hogyan olvasod?” Ő pedig így válaszolt: “Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes erődből és teljes elmédből, és felebarátodat, mint magadat.” Ekkor Krisztus így válaszolt: “Helyesen feleltél: tedd ezt, és élni fogsz” (Lk 10,25-28). Ezek a szavak mindannyiunk esetére vonatkoznak. Hajlandók vagyunk-e megfelelni a követelményeknek? Engedelmeskedünk-e Istennek, és megtartjuk-e az Ő parancsolatait? Cselekvői leszünk-e az Igének, s nem csupán hallgatói? Isten törvénye olyan állandó és változhatatlan, mint az Ő jelleme. Bármit mondanak, vagy tesznek is az emberek azért, hogy érvénytelenítsék azt, mindaz mit sem változtat annak követelményein, és nem is menti fel őket az engedelmesség felelőssége alól.

Forrás: Hit, remény, cselekvő szeretet – Heted7világ Kiadó, 2001

 

Olvasmány Ellen White HIT ÉS CSELEKEDETEK című könyve 4. fejezetéhez (augusztus 14-20.).

A Generál Konferencia honlapjára még nem került fel. Ahogy megjelenik, pótoljuk

1 megjegyzés: