2022. augusztus 27., szombat

Higgyetek az Ő prófétáinak - augusztus 27 - SZOMBAT - Bírák 15

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit Bírák 15 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Bir%C3%A1k%2015&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=B%C3%ADr%C3%A1k%2015&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak 

 

1.    Isten Sámsont tudatára ébresztette elhívásának, de Sámson továbbra is ösztönszerűen cselekszik. Isten Szentlelke által akarja vezetni Sámsont, ő mégis a saját ösztöneinek és hormonjainak enged. Bár Isten nem ért egyet a bosszúval, Sámson sértődékenységével és bosszúállásával Isten népének ellenségeit gyengíti.      

2.    Sámson értékrendje nem igazán illeszkedik Isten értékrendjéhez. Sámsonnak az jelenti az értéket, hogy megfejthetetlen találóskérdéseket költ, össze tud fogdosni 300 rókát, városkaput tud felvinni a hegyre, a filiszteus nőket le tudja venni a lábukról. Isten azonban valami másért hívta őt el.

3.    Isten emlékeztette Sámsont arra, hogy neki köszönheti az ellenség legyőzését. Bár óriási győzelmet arat ellenségein, Sámson majdnem szomjan hal. Ekkor Isten csodát tesz, vizet fakaszt, mint Mózes idejében, hogy emlékeztesse őt arra, hogy erejét és győzelmeit Neki köszönheti. Bár nem helyesli kiválasztottja minden cselekedetét, de ott áll mellette egészen addig, míg egy kis remény van Sámson megjavulásához.        

4.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben,

a.    aki igazságosan ítél, ellentétben Sámsonnal, aki bosszúból tesz kárt az ellenség gabonájában

b.    aki gyakran határt szab az emberi bosszúnak

c.    aki az egyetlen, aki meg tud szabadítani, ahogy a többször megkötözött Sámsont is megszabadította

d.    aki meghallgatja és megsegíti a szükségében hozzá kiáltó gyermekét

Olvasmány – E.G. White HIT ÉS CSELEKEDETEK 6. fejezet

6. fejezet – Figyelmeztetés a hamis megszentelődés ellen (4. rész)

Egyfajta megszentelődés, mely távol vezet a Bibliától – (folytatás)

Krisztus igazi követője nem fog szentségével dicsekedni. A bűnöst Isten törvénye győzi meg bűnéről. Látja, milyen ellentétben áll saját bűnös volta azzal a tökéletes igazsággal, melyet a törvény képvisel, s ez alázatra és megtérésre vezeti őt. Krisztus vére által megbékül Istennel, s miközben folyamatosan vele jár, egyre tisztább képe lesz Isten jellemének szentségéről, és követelményeinek mélyreható jellegéről. Sokkal világosabban fogja látni saját hiányosságait, és érezni fogja a folyamatos bűnbánat, és a Krisztus vérébe vetett hit szükségességét.

Aki állandóan tudatában van Krisztus jelenlétének, az nem lesz magabízó, és nem fog önigazultságot dédelgetni magában. Egyetlen próféta vagy apostol sem dicsekedett öntelten szentségével. Minél közelebb kerültek a jellem tökéletességéhez, annál kevésbé találták önmagukat méltónak, és igaznak. Azok állítják magukról leginkább, hogy tökéletesek, akik a legkevésbé látják Jézus tökéletességét, és legkevésbé irányítják Reá tekintetüket.

Forrás: Hit, remény, cselekvő szeretet – Heted7világ Kiadó, 2001

 

2 megjegyzés: