2022. augusztus 28., vasárnap

Higgyetek az Ő prófétáinak - augusztus 28 - VASÁRNAP - Bírák 16

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit Bírák 16 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Bir%C3%A1k%2016&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=B%C3%ADr%C3%A1k%2016&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak 

 

1.    Isten nem hagyja el Sámsont, míg valami köti Hozzá. Abból a három jelből, hogy Sámson Istennek szentelt nazír más csak egy dolog maradt, a haja. A nazírok nem érinthettek holttestet, nem fogyaszthattak semmit, ami szőlőből készült, és nem vághatták le a hajukat. Azzal, hogy paráznához ment olyan dolgot tett, ami nem kedves Istennek, de még megmaradt egy jele annak, hogy Istennek szentelt, a haja, és Isten nem hagyta el őt. Ereje megmaradt és a várkaput fel tudta vinni a hegy tetejére.      

2.    Isten megengedi, hogy Sámson ösztönei választása miatt elbukjon. Isten nem akkor hagyta el, amikor bement egy paráznához, hanem akkor, amikor feladta az Istenhez való tartozás utolsó jelét is. Szomorú kijelentés ebben a történetben, hogy Sámson nem tudta, hogy az Isten őt elhagyta. Azt hitte, hogy Istennel játszani lehet. Azt hitte, hogy vég nélkül teheti, amit akar, élhet ahogy akar, az Isten mindig meg fogja segíteni őt. Nem gondolta, hogy Isten egyszer határt szab istentelen, kicsapongó viselkedésének.

3.    Isten Sámson jellemgyengeségét beépíti ütemtervébe. Sámson kudarcot vallott Isten bemutatásában a pogány népeknek. Korábbi tetteivel Isten hatalmára irányította a figyelmet, de most erejétől megfosztva, rabszolgaként azt eredményezi, hogy a pogányok a maguk istenei felé fordulnak, őket dicsőítik és gúnyt űznek az igaz Istenből és szolgájából. Ezt még a hitehagyó Sámson sem tudja elviselni, ezért kéri Istent, hogy helyrehozhasson valamit abból, hogy gyalázatot hozott szent nevére.        

4.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben,

a.    aki határt szab az emberi hűtlenségnek

b.    aki nem feledkezik meg elesett gyermekéről

c.    aki meghallgatja hozzá kiáltó gyermekét

Olvasmány – E.G. White HIT ÉS CSELEKEDETEK 7. fejezet

7. fejezet – Hogyan állapítsuk meg, hogy Isten vezet? (1. rész)

Reggeli áhítat a dániai Koppenhágában, 1886. július 21-én. Címe: „Kutassátok az Írásokat!” Megjelent a Review and Herald, 1888. április 3-i számában.

Fogtok találkozni – ahogy én is találkoztam már – olyan emberekkel, akik azt vallják, hogy ők már megszentelődtek: szentek. Nos, ennek az elvnek igen romboló befolyása van. Ezek az emberek csodálatos elmegyakorlatokat fognak bemutatni nektek annak bizonyítására, hogy az Úr vezeti és tanítja őket. Hogyan dönthetjük el, hogy valóban az Úr vezeti-e őket? Nos, íme a próba: “A törvényre és a bizonyságtételre hallgassatok, akik nem ekként szólnak, azokban nincs világosság” (Ésa 8,20; angolból fordítva).

Ha beszélgetőtársad szívében ellenállást szít az, ha az Úrnak, a hatalmas Jahvénak a nevét említed, akkor tudhatod, hogy nincs kapcsolata Istennel. Az emberek állíthatják, hogy nagy hitük van Jézusban, és nekünk semmit sem kell tennünk, hanem mindent Krisztus tesz meg értünk. Nos, teljesen a mi magatartásunktól függ az, hogy amikor Krisztus előhívja a halottakat akkor az élet, vagy a kárhozat feltámadására támadunk fel. Mivel ők sok-sok tévedéssel vegyesen fogadták el az igazságot, és nem tudják megmondani mi az igazság, ezért ha arra kérjük őket, hogy üljenek le velünk, és kutassuk együtt az Írásokat, hogy így meglássuk, mit mond az Úr, még nem találkoztam egy esettel sem, amikor ne az lett volna a válaszuk, hogy nekik nincs szükségük a Szentírásra, mert az Úr elmondta nekik, hogy mit tegyenek.

Forrás: Hit, remény, cselekvő szeretet – Heted7világ Kiadó, 2001

 

2 megjegyzés: