2022. augusztus 12., péntek

Higgyetek az Ő prófétáinak - augusztus 12 - PÉNTEK - Józsué 24

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit Józsué 24 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=J%C3%B3zsu%C3%A9%2024&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=J%C3%B3zsu%C3%A9%2024&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak 

 

1.    Isten ismét megújítja szövetségét népével. Józsué halála előtt Izrael fejedelmei összegyűltek Sikemben. Korábban Sikemben történt meg a szövetségkötés Ábrahámmal és Jákobbal. Shikem mellett volt Ebál és Garizim hegye, s most az ott kötött fogadalmat megújítani készültek. A szövetség megújítását Józsué összekapcsolja Isten hatalmas tetteinek a felemlítésével:

a.    Ábrahám elhívása

b.    Izsák ígérete

c.    Jákob áldása

d.    Izrael egyiptomi tartózkodása

e.    Az Egyiptomból való szabadulás

f.      Pusztai vándorlás

g.    Bálám áldása

h.    Az ígéret földjére való belépés, Jerikó elfoglalása

i.       Az Izrael népének adományozott ország

2.    Józsué választás elé állítja népét Isten szolgálatát illetően. Isten senkit sem kényszerít a szolgálatára, hanem szabad döntést biztosít, viszont, ha valaki eldöntötte, hogy Istent szolgálja, attól Isten elvárja, hogy döntését vegye komolyan. Józsué is komolyan vette ezt a döntést és saját döntését példaként a nép elé állította. Mindenki előtt felvállalta, hogy ő és házanépe az Urat szolgálja. A nép követte Józsué példáját és négyszer ismételték el, hogy az Úr az Isten és Őt fogják szolgálni.

3.    A szövetség megkötése Istennel megerősíttetik. A szövetségkötést Józsué törvények és rendeletek adásával, azok könyvbe írásával és egy emlékkő felállításával pecsételi meg és erősíti meg, hogy ne merüljön feledésbe és Izrael népének szívébe és lelkébe belevésődjön.

4.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben,

a.    aki mindig segítséget biztosított népének, amikor Hozzá kiáltottak

b.    aki minden harcukat vezette az emberekkel és a természet erőivel szemben is

c.    aki olyan ajándékokat adott népének, amelyért nem dolgoztak meg és amelyet nem érdemeltek ki

Olvasmány – E.G. White HIT ÉS CSELEKEDETEK 2. fejezet

3. fejezet – Krisztus a mi igazságunk (2. rész)

Nézz fel, és élsz!

Amikor az Úr a pusztában megengedte, hogy a mérges kígyók megmarják a lázadó izraelitákat, Mózes azt az utasítást kapta, hogy emeljen fel egy rézkígyót, és kérjen meg minden sebesültet, hogy nézzenek fel arra, és élni fognak. De sokan nem láttak segítséget ebben a mennyből rendelt orvosságban. Ott voltak körülöttük a már meghalt, s még haldokló társaik, és tudták, hogy isteni segítség nélkül sorsuk megpecsételődött; mégis sebeik, fájdalmaik és biztos haláluk miatt bánkódtak, míg erejük el nem fogyott, és szemeik üvegessé nem váltak; pedig azonnal meggyógyulhattak volna.

“És ahogyan Mózes felemelte a kígyót a pusztában, úgy kell az Emberfiának is felemeltetnie, hogy aki hisz, annak örök élete legyen őbenne” (Jn 3,14-15). Ha tudatában vagy bűneidnek, ne pazarold arra minden erődet, hogy azok felett bánkódj, hanem nézz fel, és élsz! Jézus a mi egyedüli Megváltónk, s bár milliók fogják visszautasítani az általa felajánlott kegyelmet, akiknek pedig gyógyulásra volna szükségük; ám Urunk senkit sem fog hagyni, hogy kárhozatra jusson, aki bízik az Ő érdemeiben. Bár tudatában vagyunk, milyen reménytelen a helyzetünk Krisztus nélkül, mégsem szabad elcsüggednünk, bíznunk kell a megfeszített és feltámadott Megváltóban. Te szegény, bűnbeteg, elcsüggedt lélek, nézz fel, és élsz! Jézus szavát adta, és megmenti mindazokat, akik Őhozzá jönnek.

Jöjj Jézushoz, és fogadd el az Ő nyugalmát és békéjét! Már most tiéd lehet az áldás. Sátán azt sugallja, hogy tehetetlen vagy, és nem tudsz áldás lenni önmagad számára. Ez igaz, tényleg tehetetlen vagy. De emeld magasra Jézust előtte, és mondd neki: “Nekem egy olyan Megváltóm van, aki feltámadt! Én Benne bízom, és Ő sohasem engedi meg, hogy megszégyenüljek. Az Ő nevében győzni fogok. Ő az én igazságom, és örömem koronája!” Senki se érezze most azt, hogy esete reménytelen, mert nem az! Lehet, hogy úgy látod, hogy bűnös és elveszett vagy, de éppen ezért van szükséged a Megváltóra. Ha vannak bűneid, melyeket meg kell, hogy bánj, akkor ne késlekedj! Ezek nagyon értékes percek. “Ha megvalljuk bűneinket, hű és igaz ő: megbocsátja bűneinket, és megtisztít minket minden gonoszságtól” (1Jn 1,9). Azok, akik éhezik és szomjúhozzák az igazságot, megelégíttetnek, mert Jézus megígérte ezt. A mi drága Megváltónk karját szélesre tárja, hogy elfogadjon bennünket, hatalmas, szerető szíve pedig arra vár, hogy megáldhasson.

Egyesek úgy érzik, hogy próbákat kell kiállniuk, és úgy kell bizonyítaniuk az Úrnak, hogy jellemük átalakult, mielőtt igényelhetnék az Ő áldását. Ezek a drága lelkek már most kérhetik az Úr áldását! Az Ő kegyelmére, és Krisztus Lelkére van szükségük, hogy segítsen nekik gyengeségeikben; e nélkül nem tudnak keresztényi jellemet kialakítani. Jézus szereti, ha úgy jövünk Hozzá, úgy ahogy vagyunk: bűnösen, tehetetlenül, érezve, hogy Tőle függünk.

Forrás: Hit, remény, cselekvő szeretet – Heted7világ Kiadó, 2001

Olvasmány Ellen White HIT ÉS CSELEKEDETEK című könyve 3. fejezetéhez (augusztus 7-13.).

A Generál Konferencia honlapjára még nem került fel. Ahogy megjelenik, pótoljuk

2 megjegyzés: