2022. augusztus 26., péntek

Higgyetek az Ő prófétáinak - augusztus 26 - PÉNTEK - Bírák 14

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit Bírák 14 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Bir%C3%A1k%2014&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=B%C3%ADr%C3%A1k%2014&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak 

 

1.    Isten elhívja Sámsont, de ez az elhívás nem teszi feddhetetlenné jellemét. Sámson egy fizikailag erős, de jellemileg gyenge ember volt. Istennek nagy tervei voltak vele, de jellemhibái miatt nem tudott általa teljes szabadítást biztosítani Izraelnek. Emberi természete veszélybe sodorta őt, ösztönös viselkedésének pedig tragikus következményei lettek.      

2.    Isten a rosszat is jóra fordítja, beépíti ütemtervébe. Bár Isten nem ilyennek tervezte Sámson vezetői szolgálatát, még a hibáit is be tudta építeni tervébe. Isten soha nem akarja, hogy szolgája jellemtelen és züllött legyen, de nem hagyja magára az ilyen gyermekét sem. Mindent megtesz azért, hogy jó útra térítse.

3.    Istennek kezelnie kellett Sámson helytelen tetteit. Sámson egyik hibát a másikra halmozza. Mint Istennek szentelt nazír, megöl egy oroszlánt, aztán mézet eszik belőle, amikor neki tilos volt holttestet érinteni. Rossz tettét még találós kérdésbe is fogalmazza, hogy ezzel provokáljon. Nazírként tilos volt bort innia és szőlőt ennie, de mindig a szőlős kertben találjuk ott. Egy szőlőben öli meg az oroszlánt és a Sorek völgyében (Szőlő völgyben) talál rá Delilára.        

4.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben,

a.    aki hatalmas erőt ad szolgájának

b.    aki nem, vonja meg segítségét azonnal hűtlen szolgájától

c.    aki egy ember rossz tulajdonságát is fel tudja használni népe megszabadításának érekében

Olvasmány – E.G. White HIT ÉS CSELEKEDETEK 6. fejezet

6. fejezet – Figyelmeztetés a hamis megszentelődés ellen (3. rész)

Egyfajta megszentelődés, amely távol vezet a Bibliától

Jó néhány olyan hallgató vett részt ezen az összejövetelen, akik a megszentelődés népszerű felfogását vallották, s miközben egy előadásban Isten törvényéről esett szó, és bemutattam e tévedés igazi jellegét, egy férfi annyira sértve érezte magát, hogy hirtelen felugrott, és kiment a gyülekezeti teremből. Később hallottam arról, hogy Stockholmból érkezett, hogy részt vegyen az összejövetelen. Egyik lelkészünk beszélgetett vele, és ez a személy azt állította magáról, hogy ő bűntelen, és elmondta, hogy neki nincs szüksége a Bibliára, mert neki közvetlenül mondja el az Úr, hogy mit tegyen. Ő messze felette áll a Biblia tanításainak. Mit is várhatnánk el azoktól az emberektől, akik saját elképzeléseiket követik Isten Igéje helyett, és így csapdába esnek? Elvetik maguktól az egyetlen eszközt, mely által felismerhetnék hibájukat, s ami megőrizné őket attól, hogy a nagy csaló fogságba ejtse őket, ahogy éppen akarja?

Ez a férfi egy egész osztályt képvisel. A hamis megszentelődés távol vezet a Bibliától. A vallás csupán egy mesére redukálódik. Az érzések és benyomások válnak mérvadóvá. Bár azt vallják, hogy bűntelenek és dicsekszenek igaz voltukkal, a megszentelődésnek ezek az igénylői azt tanítják, hogy az embernek jogában áll áthágni Isten törvényét, s hogy azok, akik megtartják annak szabályait, kiestek a kegyelemből. A törvény kívánalmainak említése ellenállást vált ki belőlük, felszítja dühüket és harci kedvüket. Így mutatkozik meg valódi jellemük, mert “a test törekvése ellenségeskedés Istennel, mert az Isten törvényének nem veti alá magát, és nem is tudja magát alávetni” (Róm 8,7).

Forrás: Hit, remény, cselekvő szeretet – Heted7világ Kiadó, 2001

2 megjegyzés: