2022. augusztus 20., szombat

Higgyetek az Ő prófétáinak - augusztus 20 - SZOMBAT - Bírák 8

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit Bírák 8 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Bir%C3%A1k%208&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=B%C3%ADr%C3%A1k%208&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak 

 

1.    Isten megsegíti a hozzá forduló Gedeont. 300 emberével az óriási hadsereggel szemben csak Istenben bízhatott és meg is kapta a segítséget. Később csatlakoztak hozzá más törzsek is, de a féltékenység felütötte fejét a törzsek között, hogy kinek milyen szerep jutott a harcban. Isten ezt előre látta, ezért választott ki csupán 300 harcost. Gedeon az Istentől kapott bölcsességével megoldotta a féltékenységi kérdést és így mindenki elégedett és hálás volt.  

2.    Isten kedvessé teszi Gedeont a nép előtt. Gedeon alázatossága, népe iránti szeretete, Isten iránti hűsége és bátorsága visszhangra talál a nép lelkében, ezért uralkodójukká akarják tenni. Gedeon visszautasítja az ajánlatot, mert egyedül Isten uralmát fogadja el önmaga és népe fölött.

3.    Amikor az emberi célok nyernek teret, Isten nem tud segíteni. Gedeont nem kísértette meg a hatalom, de volt egy csapda, amelybe beleesett. A bálványimádás kísértésének nem tudott ellenállni, hamis istentiszteletet vezetett be és halála után Izrael népe visszaesett korábbi állapotába, a csúnya bálványimádásba.

4.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben,

a.    akinek kezében még a gyom is lehet tanító eszköz

b.    akit az ellenség gyakran nem vesz komolyan, mert nem vonultat fel nagy haderőt

c.    akinek számolnia kell az ember kétszínűségével. Gedeon nem akart uralkodni, de a vagyon és a bálvány elcsábítja

Olvasmány – E.G. White HIT ÉS CSELEKEDETEK 4. fejezet

4. fejezet – Ellen White egyértelműen meghúzza a vonalakat (7. rész)

Ha volt valaha idő…

Ha volt valaha idő, amikor hitre és lelki világosságra volt szükség, akkor az most van. Azokat, akik naponta vigyázva imádkoznak, és azzal a buzgó vággyal kutatják az Írásokat, hogy megismerjék és cselekedjék Isten akaratát, Sátán nem tudja félrevezetni semmilyen csalással. Csak ők fogják felismerni azokat a kifogásokat, melyeket álnok emberek használnak fel arra, hogy tőrbe csaljanak és becsapjanak másokat. Olyan sok időt fordítanak az emberek a világi dolgokra: az öltözködésre, az evésre és ivásra, hogy nem marad idejük az imára és a Szentírás tanulmányozására.

Mi az igazságot akarjuk minden területen, és úgy kell kutatnunk utána, mint elrejtett kincsek után. Minden oldalról meséket tálalnak fel nekünk, és az emberek inkább a téveszméket fogadják el az igazság helyett, mert ha az igazságot fogadnák el, akkor az keresztviselést jelentene számukra. Meg kell tagadnunk, és keresztre kell feszíteniük az ént. Ezért Sátán egy könnyebb utat mutat nekik, melyet úgy követhetnek, ha Isten törvényét érvénytelennek minősítik. Amikor Isten engedi, hogy az ember a saját útját járja, az életének legsötétebb órája lesz; mert szörnyű dolog, ha egy makacs, engedetlen gyermekének megengedi, hogy saját esze után menjen, és az Ő ítéletének sötét fellegeit gyűjtse feje fölé.

Sátánnak azonban megvannak az eszközei, akik túl büszkék ahhoz, hogy megtérjenek, s akik szüntelenül azon dolgoznak, hogy tönkretegyék Jahve ügyét, és lábukkal tiporják azt. Milyen szomorúsággal és kétségbeeséssel teljes nap lesz az, amikor ezeknek az embereknek szembe kell nézniük munkájukkal és annak vészterhes következményeivel! Tanításaik és befolyásuk miatt lelkek fognak elveszni, akiket meg lehetett volna nyerni Jézus Krisztus számára.

Krisztus meghalt értük, hogy nekik életük legyen. Megnyitotta előttük az utat, melyen járva – az Ő érdemei által – megtarthatják Isten törvényét. Krisztus mondja: “Tudok cselekedeteidről. Íme, nyitott ajtót adtam eléd, amelyet senki sem zárhat be” (Jel 3,8). Milyen keményen dolgoznak egyesek azért, hogy bezárják ezt az ajtót, de erre senki sem képes. Így hangzik János bizonyságtétele: “És megnyílt az Isten temploma a mennyben, és megjelent templomában az ő szövetségének ládája” (Jel 11,19). A kegyelem királyi széke alatt, a ládában ott volt a két kőtábla, mely Jahve törvényét tartalmazza. Isten hűséges gyermekei látták a világosságot, mely a törvényről sugárzott rájuk, hogy továbbadják azt másoknak. S most Sátán buzgó munkája arra irányul, hogy bezárja a világosság ajtaját, de Jézus azt mondja, hogy senki sem zárhatja be azt. Az emberek elfordulhatnak a világosságtól, megtagadhatják és elvethetik azt, de az továbbra is küldi tiszta, világos sugarait, hogy felvidítsa és megáldja azokat, akik szemlélik.

Isten gyermekei heves összeütközésbe kerülnek majd a lelkek ellenségével, ami egyre keserűbbé válik, amint közeledünk a nagy küzdelem végéhez; de az Úr segítségére lesz azoknak, akik az igazság védelmére kelnek.

Forrás: Hit, remény, cselekvő szeretet – Heted7világ Kiadó, 2001

 

Olvasmány Ellen White HIT ÉS CSELEKEDETEK című könyve 4. fejezetéhez (augusztus 14-20.).

A Generál Konferencia honlapjára még nem került fel. Ahogy megjelenik, pótoljuk


2 megjegyzés: