2022. augusztus 17., szerda

Higgyetek az Ő prófétáinak - augusztus 17 - SZERDA - Bírák 5

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit Bírák 5 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Bir%C3%A1k%205&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=B%C3%ADr%C3%A1k%205&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak 

 

1.    Isten tettei énekre ihletnek. Isten nagy tettei igazi, szívből jövő hálaénekre ihletnek. Miriám énekben vezeti Izraelt, amikor átkelnek a Vörös-tengeren. Mózes éneket szerez, amire meg is tanítja Izraelt, amikor véget ér a 40 éves pusztai vándorlás, és most Debóra is énekel, amikor Izrael legyőzi hatalmas ellenségét, Siserát és hadseregét.

2.    Debóra dicséneke az Istennek kifejezett hála, de Izrael egyes törzseinek korholása, és más törzseknek a dicsérete. Debóra énekében Istent dicsőíti csodálatos és szerető tetteiért, ugyanakkor elmarasztalja azokat a törzseket, amelyek nem kapcsolódtak be a harcba, hanem tétlenkedtek és kifogásokat kerestek, de megdicséri azokat, akik bekapcsolódtak. Érdekes, hogy a jelentéktelenebb törzsek bekapcsolódtak a küzdelembe, amelyektől pedig hírnevük alapján többet várnánk el, tétlenkedtek.  

3.    Amikor az Isten által rendelt vezetők aktívak, Isten népe között feltámad az életkedv. Debóra elmondja, hogy ő azért lépett fel, mert hiányzott a vezetés Izraelből, viszont, amikor aktívan bekapcsolódott Isten művébe, a népnek is megjött az életkedve. Ez ma is nagyon fontos, amikor a Biblia szerint csak a nevünk az, hogy élünk. Isten népe között ma is szükség van életkedvre és életre, hogy küldetésünket teljesíteni tudjuk.

4.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben,

a.    aki méltó az énekkel való dicsőítésre

b.    akinek segítségét jó felismerni és elismerni, mert ez a jövő sikerének záloga

c.    aki nem kényszeríti az embert az ő imádatára, hanem szabad akaratot biztosit, de az Ő imádata az ember javát eredményezi

Olvasmány – E.G. White HIT ÉS CSELEKEDETEK 4. fejezet

4. fejezet – Ellen White egyértelműen meghúzza a vonalakat (4. rész)

Senki sem léphet be a mennybe, aki megtöri a parancsolatokat

Senki sem fog belépni Isten városába, aki – bár birtokában volt az igaz világosságnak -, megtöri az Ő parancsolatait. A törvény Isten kormányzatának alapja úgy a földön, mint a mennyben. Ha már itt a földön tudatosan sárba tiporták a törvényt, és megtagadták azt, akkor az Úr nem fogja bevinni őket a mennybe, mert ott is ugyanazt tennék. Amikor Krisztus eljön, már nem lesz lehetőség a jellem megváltoztatására.

A jellemépítésnek a megpróbáltatás óráiban kell végbemennie. Tetteinket napról napra rögzítik a mennyei könyvekben, és Isten nagy napján olyan jutalmat fogunk kapni, amilyenek cselekedeteink voltak. Akkor látjuk majd meg, hogy ki kapja az áldásokat. “Boldogok, a kik megtartják az ő parancsolatait, hogy joguk legyen az életnek fájához, és bemehessenek a kapukon a városba” (Jel 22,14).

Akik Isten törvénye ellen folytatnak hadjáratot, azok maga Isten ellen harcolnak, és sokan, akiket a legelkeseredettebb érzések töltenek be Isten parancsolattartó népe iránt, a leghangosabban hirdetik, hogy szent és bűntelen életet élnek. Ezt csak egyféleképpen lehet megmagyarázni: nincs előttük tükör, melybe beletekintve megláthatnák jellemük torz valóságát. Sem József, sem Dániel, sem az apostolok nem állították magukról, hogy bűntelenek. Azok az emberek, akik a legközelebb voltak Istenhez, akik inkább feláldozták életüket, semhogy tudatosan vétkezzenek Atyjuk ellen, s akiket Isten az Ő világosságával és hatalmával tisztelt meg, mindannyian elismerték magukról, hogy bűnösök, és méltatlanok Isten hatalmas kegyelmére. Érezték gyengeségüket, bűneik miatt bánkódva próbáltak Jézus Krisztus példája szerint élni.

Forrás: Hit, remény, cselekvő szeretet – Heted7világ Kiadó, 2001

 

Olvasmány Ellen White HIT ÉS CSELEKEDETEK című könyve 4. fejezetéhez (augusztus 14-20.).

A Generál Konferencia honlapjára még nem került fel. Ahogy megjelenik, pótoljuk

2 megjegyzés: