2022. augusztus 29., hétfő

Higgyetek az Ő prófétáinak - augusztus 29 - HÉTFŐ - Bírák 17

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit Bírák 17 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Bir%C3%A1k%2017&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=B%C3%ADr%C3%A1k%2017&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak 

 

1.   Amikor Izrael népe Istent elveti. A Bírák könyvének befejező szakasza a 17-től 21. fejezetig egy egységet képez. Ezek a fejezetek mutatják be azokat az erkölcsi viszonyokat, melyek az egész időszakban uralkodtak. A nemzet belső állapotát írják le. Ahol hiányzik a vezetés és a tekintély, ott az önkény és az anarchia dominál. A korrupciói gyorsan szaporodik. Ahol bálványimádás üti fel a fejét, elkerülhetetlenül romlás következik be. Az Istennel való kapcsolat elveszítése torz emberi kapcsolatokhoz vezet.  

2.   Az Istentől való eltávolodás káoszt eredményez. Megfigyelhető, hogyan indul a bálványimádás. Az anyai példát követi a gyermek, és szörnyű tettekre ragadtatják magukat. Az Istentől való távollét mindent zavarossá tesz, az igaz istentisztelet pogánykultusszal keveredik.  

3.   Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben,

a.   akinek a népe sokszor úgy viselkedik, mintha nem is lenne Isten

b.   akinek ki kell várni, hogy népe észhez térjen és ez alatt az idő alatt végig kell nézni szörnyű cselekedeteiket

c.    aki nem elégszik meg a látszattal. Mika úgy gondolta, hogy ha papja lévita, akkor ezzel minden el van intézve, kezdve a bálványimádástól egészen a hamis istentiszteletig

Olvasmány – E.G. White HIT ÉS CSELEKEDETEK 7. fejezet

7. fejezet – Hogyan állapítsuk meg, hogy Isten vezet? (2. rész)

Isten hangja az Ő Igéjén keresztül szól hozzánk, és sok más hangot is fogunk hallani, de Krisztus azt mondta, hogy óvakodnunk kell azoktól, akik ezt mondják: “Itt a Krisztus, vagy ott a Krisztus!” Honnan tudhatnánk, hogy nincs birtokukban az igazság, ha nem vetünk össze mindent a Szentírással? Krisztus figyelmeztetett bennünket arra, hogy óvakodjunk a hamis prófétáktól, akik az Ő nevében jönnek hozzánk mondván, hogy ők a Krisztus. Nos, ha ti is azt az álláspontot foglalnátok el, hogy nem fontos megértenetek a Szentírást, akkor az a veszély fenyegetne, hogy titeket is félrevezetnek majd ezekkel a tantételekkel. Krisztus elmondta, hogy a végítéletben lesz egy olyan csoport, mely ezt fogja mondani: “Uram, uram, nem a te nevedben prófétáltunk-e, nem a te nevedben űztünk-e ki ördögöket, és nem a te nevedben tettünk-e sok csodát?” Krisztus azonban így válaszol: “Sohasem ismertelek titeket, távozzatok tőlem, ti gonosztevők!” (Mt 7,22-23).

Meg kell értenünk, hogy mi a bűn. A bűn Isten törvényének áthágása. Ez az egyetlen meghatározás, melyet a Szentírásban találunk. Ezért tehát láthatjuk, hogy akik azt állítják, hogy Isten vezetése alatt állnak, és mégis eltávolodtak Tőle és az Ő törvényétől, azok nem kutatják a Szentírást. Az Úr azonban vezetni fogja népét; mert Ő mondja, hogy az Ő juhai hallják az Ő hangját, de egy idegent nem fognak követni. Ezért a mi részünk az, hogy alaposan értsük meg a Szentírást. S ha ezt tesszük, akkor nem kell majd kérdeznünk, hogy ott van-e másoknál az igazság, mert megláthatjuk azt jellemükben.

Forrás: Hit, remény, cselekvő szeretet – Heted7világ Kiadó, 2001

 


2 megjegyzés: