2022. augusztus 25., csütörtök

Higgyetek az Ő prófétáinak - augusztus 25 - CSÜTÖRTÖK- Bírák 13

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit Bírák 13 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Bir%C3%A1k%2013&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=B%C3%ADr%C3%A1k%2013&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak 

 

1.    Az Istentől való eltávolodásnak komoly következményei vannak. Izrael fiai ismét azt tették, amit Isten rossznak lát, ezért Isten nem tudta megvédeni őket a filiszteusoktól, attól a néptől, amely Izrael utolsó legyőzendő ellensége volt, és amely Isten népének fő ellensége maradt Sámuel, Saul és Dávid idejében is.     

2.    Isten nagy szabadítói, csoda által születnek. Ez történt Mózes, Sámson, Sámuel és Jézus Krisztus esetében is. A csodálatos születés előjele volt annak, hogy egy nagy ember, egy nagy szabadító születik.   

3.    Isten rámutat, mennyire fontos a szülő jelleme a gyermek jellemének alakulásában. Példa értékű, ahogyan Sámson édesanyja rögtön megértette az Úr kegyelmét és az, amilyen hűségesen, készségesen az Úrnak szentelte magát. Igen bölcs tőle, hogy az Úrral való találkozásának tapasztalatát azonnal megosztotta férjével. Példa értékű az is, ahogy Sámson édesapja méltóan az elhíváshoz rögtön az Úrhoz fordult tanácsért a gyermek nevelésével kapcsolatosan. Isten pedig tanácsolta őket.

4.    Isten megismerteti magát Sámson szüleivel. Bár a nevét nem hajlandó megmondani, mert abban az időben valaki nevének ismerete azt jelentette, hogy hatalmat gyakorol fölötte. Isten világossá tette, hogy Ő gyakorol felettük hatalmat és nem fordítva, de ennek ellenére olyan jelzéseket adott, amelyekből tudták, hogy Istennel állnak szemben, amikor kérdésükre az válaszolta, hogy „én vagyok,” vagy azt, hogy „nevem titokzatos,” és az oltár lángjában, szemük láttára szállt fel az égbe. Ezekből a világos jelzésekből megértették, hogy Istennel találkoztak.

5.    A derűt hozó Isten. Sámson nevének jelentése „napsütés.” Isten derűt és napsütést akar hozni népe életében, amelyet megtéptek a viharok és olyan hosszú időre körülvett a sötétség. Isten azt akarja, hogy népére ragyogjon az Igazság napja és gyógyulás legyen szárnyai alatt.     

6.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben,

a.    aki előtt nincs megoldhatatlan helyzet: a magtalan is szülhet

b.    aki hűséges szolgáit is bevonja a megváltási terv megvalósításába

c.    aki örül, ha az emberek tőle kérnek segítséget

d.    aki örömmel fogadja az emberek engedelmességét

Olvasmány – E.G. White HIT ÉS CSELEKEDETEK 6. fejezet

6. fejezet – Figyelmeztetés a hamis megszentelődés ellen (2. rész)

Isten elvárása

Isten ma is ugyanazt várja el tőlünk, amit elvárt a szent emberpártól az Éden kertjében: az Ő követelményeihez való teljes hűséget. Az Ő törvénye korszakokon át ugyanaz marad. A megigazulás mércéjét, melyet az Ótestamentum bemutat, az Újtestamentum sem szállította alább. Az evangélium munkája nem az, hogy gyengítse Istennek a szent törvényben rögzített kívánalmait, hanem az, hogy felemelje az embert arra a színvonalra, hogy megtarthassa annak követelményeit.

A Krisztusba vetett hit, mely megmenti az embert, nem azt jelenti, amit sokan hangoztatnak. “Higgy, higgy” – kiáltoznak – “csak higgy Krisztusban, és megmenekülsz! Ez minden, amit tenned kell!” Bár az igaz hit teljes mértékig Krisztusban bízva várja az üdvösséget, mégis az Isten törvényéhez való teljes összhangra vezet. A hit cselekedetek által nyilvánul meg. János apostol kijelenti: “Aki azt mondja: ismerem őt, de nem tartja meg parancsolatait, az hazug, és abban nincs meg az igazság” (1Jn 2,4).

Veszélyes dolog érzéseinkben és benyomásainkban bízni, ezek nagyon megbízhatatlan vezetők. Isten törvénye a szentség egyetlen pontos mércéje. Jellemünket e törvény alapján fogják megítélni. Ha valaki az üdvösség után érdeklődik, és felteszi a kérdést: “Mit cselekedjek, hogy elnyerjem az örök életet?” – erre a megszentelődés modern tanítói azt válaszolnák: “Csak hidd, hogy Jézus megment téged.” Ám amikor Krisztust kérdezték meg ugyanerről, Ő így válaszolt: “Mi van megírva a törvényben? Hogyan olvasod?” S amikor a kérdező válaszolt: “Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből… és felebarátodat, mint magadat”, Jézus így szólt: “Helyesen feleltél: tedd ezt, és élni fogsz” (Lk 10,25-29).

Az igazi megszentelődés bizonyítéka az, ha lelkiismeretesen teljesítjük Isten minden parancsolatát azáltal, hogy fejlesztjük minden tálentumunkat, beszélgetéseinkben óvatosak vagyunk, és minden tettünkkel Krisztus szelídségét mutatjuk be.

Forrás: Hit, remény, cselekvő szeretet – Heted7világ Kiadó, 2001

 

Olvasmány Ellen White HIT ÉS CSELEKEDETEK című könyve 5-6. fejezeteihez (augusztus 21-27.).

A Generál Konferencia honlapjára még nem került fel. Ahogy megjelenik, pótoljuk

3 megjegyzés:

  1. Válaszok

    1. HA TUDNAK SEGITSENEK TÜZELÖBEN,, CSILLÁNAK DAGANAT CISZTA VAN VESÉN PETEFÉSZEKBEN UGY NÉZ KI JÓINDULATU,,
      ,EZ ALLITOLAG CUKOR MIATT VAN, SULYOS CUKORBETEG VAGYOK 6 ÓRÁNKÉNT INZULIN nekem van//apidra ill. janumet tabletta//
      VARGA ZOLTÁN VADNA SZABADSÁG TÉR 15//VAGY VARGÁNÉ SZŰCS CSILLA ERSTE BANK 116 00006 0000 0000 2576 6862
      voltam kardiologian szivkoszorú érszükület. ill.. szivbillentyü elégtelenség van mennem kell érfestésre,, ha tudnak kérem segitsenek VÉGREHAJTÓ HAVI 25 EZRET VON.

      Törlés