2022. augusztus 23., kedd

Higgyetek az Ő prófétáinak - augusztus 23 - KEDD - Bírák 11

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit Bírák 11 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Bir%C3%A1k%2011&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=B%C3%ADr%C3%A1k%2011&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak 

 

1.    Ahogyan Isten bírát választ Izrael népe számára. Isten látva Izrael cselekvő bűnbánatát, új bírát támaszt, Jeftét válsztja ki népe számára. Jefte Gileád és egy parázna nő fia volt, ezért családjából és nemzetségéből egyaránt kivetették. Gileád népének földhözragadt, emberi gondolkodásmódja messze állt az isteni bölcsességtől. Jefte fivérei igazságtalanul bántak féltestvérükkel, akit, habár múltjáról mit sem tehetett, elüldöztek otthonról. Az isteni látásmód teljesen különbözik az emberitől, Isten meglátta Jeftében a vezetésre való alkalmasságot.  Jefte fivérei méltatlanul bántak bátyjukkal, hisz ők arról sem vettek tudomást, hogy   az ő (Izrael) kiválasztottságuk sem érdem szerinti volt.    

2.    Amikor Isten csak fenyegetett helyzetükben jut eszükbe. Amikor az ammóniak miatt szenvedtek, eszükbe jutott az elfelejtett Istenük, de nemcsak az elfelejtett Isten, hanem egy elüldözött és kitaszított féltestvér is. Ezért elmentek és visszahozták Jeftét, hogy harcoljon érettük és mentse meg őket.   

3.    Isten Lelkét adja egy paráznaságból született, kivetett embernek. Amikor a Szentlélek ajándékára gondolunk, úgy érezzük, hogy ez csak a kiváltságosok lehetősége és csak azok kapják meg, akik elég tiszták és szentek ehhez. Ez a történet viszont az mutatja, hogy Istent nem kötik a mi elképzeléseink. Ő annak adja Lelkét, akinek akarja.  

4.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben,

a.    aki látja, hogy népe másokkal szemben nagyon gyorsan ítélkezik, de az önvizsgálat már nem ilyen fontos számukra

b.    aki látja az ismétléseket, fogadalmakat népe életében, de nem adja fel soha az értük vívott küzdelmet

c.    aki megérti, hogy a bíró is ember és ő is tehet meggondolatlan tetteket

Olvasmány – E.G. White HIT ÉS CSELEKEDETEK 5. fejezet

5. fejezet – Hit és cselekedetek (3. rész)

Jézus pótolja hiányosságainkat

A bűnre és a hanyagságra nincs mentség. Jézus megy előttünk, és azt szeretné, ha az Ő nyomdokait követnénk. Ő úgy szenvedett, és olyan áldozatot hozott, amilyet egyikünk sem tud, azért, hogy elérhetővé tegye számunkra az üdvösséget. Nem kell elcsüggednünk. Jézus eljött a mi világunkba, hogy isteni erőt adjon az embernek, s kegyelme által átalakulhassunk az Ő hasonlatosságára.

Ha az ember szívében ott él az Isten iránti engedelmesség, és megteszi a tőle telhető legtöbbet, akkor Jézus úgy fogadja ezt a készséget és erőfeszítést, mint a legjobb szolgálatot, és saját isteni érdemével pótolja ki annak hiányosságait. Azokat azonban nem fogja elfogadni, akik azt állítják, hogy hisznek Benne, és mégis engedetlenek az Ő Atyja parancsolatával szemben. Sokat hallunk a hitről, de sokkal többet kellene hallanunk a cselekedetekről. Sokan megcsalják saját lelküket azzal, hogy könnyelmű, kényelmes és kereszt-nélküli vallásos életet élnek.

Jézus azonban ezt mondja: „Ha valaki én utánam akar jönni, tagadja meg magát, vegye fel a keresztjét, és kövessen engem” (Mt 16,24).

Forrás: Hit, remény, cselekvő szeretet – Heted7világ Kiadó, 2001

 

Olvasmány Ellen White HIT ÉS CSELEKEDETEK című könyve 5-6. fejezeteihez (augusztus 21-27.).

A Generál Konferencia honlapjára még nem került fel. Ahogy megjelenik, pótoljuk

2 megjegyzés: