2022. augusztus 22., hétfő

Higgyetek az Ő prófétáinak - augusztus 22 - HÉTFŐ - Bírák 10

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit Bírák 10 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Bir%C3%A1k%2010&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=B%C3%ADr%C3%A1k%2010&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak 

 

1.    Istennek türelmes lassan tanuló népével. Thóla és Jáir bíráskodása 23 illetve 22 év békét hozott. Ezután azonban Izrael fiai újra a bálványok útjára tévedtek és Istennek újból meg kellett engedni a nyomorúságot, hogy hozzá térjenek.  

2.    A szenvedés a népet az Úrhoz kényszerítette. Izrael bálványimádása nem tudatlanságból történt, hanem szándékosan választották Isten helyett a bálványokat. Ezt onnan tudjuk, hogy amikor nyomorúság jött rájuk, azonnal tudták, hogy hűtlenségük miatt történt. Azt is tudták, hogy el kell hagyniuk az idegen isteneket, ha segítséget akarnak kapni Istentől.   

3.    Isten igazi bűnbánatot kíván. Isten nem tudja elfogadni az érdekből való bűnbánatot. Ez nem úgy működik, hogy ideiglenesen elhagyják bálványaikat, csak azért, hogy Isten meghallgassa őket, utána meg visszatérjenek bűnös életmódjukhoz. Istennel nem lehet játszani. Ezért is mondta, hogy nem fogja meghallgatni őket. Izrael fiai megértették az üzenetet és közölték Istennel, hogy bűnbánatuk igazi és komoly. Isten pedig meghallgatta őket és megszabadította őket.    

4.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben,

a.    aki mindig küld olyan embert, aki által megszabadítja Izraelt

b.    aki nem sokáig élvezhette népe hűségét, mert hamar elpártoltak tőle

c.    aki a szenvedésekkel is igyekszik tanítani népét. Izrael gyakran elérkezett ahhoz a ponthoz, amikor már csak ez segített

d.    aki tisztában van azzal, hogy mit jelent, amikor azt mondjuk, hogy „még csak most az egyszer.” Tudja, hogy nemsokára újra ezt fogjuk mondani

e.    aki megelégeli népe nyomorúságát

f.      aki végtelen kegyelme, határtalan szeretete által most is megoldotta problémáikat

Olvasmány – E.G. White HIT ÉS CSELEKEDETEK 5. fejezet

5. fejezet – Hit és cselekedetek (2. rész)

Küzdj, dolgozz, és törekedj!

Minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk azért, hogy megvívjuk a hit nemes harcát. Küzdeni, dolgozni, törekedni, és harcolni kell azért, hogy belépjünk a szoros kapun. Tekintetünket az Úrra kell irányítanunk, aki mindig előttünk halad. Tiszta kezekkel és tiszta szívvel kell törekednünk arra, hogy minden utunkban Istennek szerezzünk dicsőséget. A segítség rendelkezésünkre áll Őbenne, Akinek elég hatalma van ahhoz, hogy üdvözítsen bennünket. Az igazság és világosság Lelke megelevenít és újjátesz bennünket az Ő titokzatos munkája által, mert a lelki fejlődés minden mozzanata Istentől származik, és nem önmagunktól. Az igaz munkást Isten támogatja az Ő hatalmával, a rest azonban nem kap segítséget a Szentlélektől.

Egy szempontból a saját erőnkre kell hagyatkoznunk, komolyan kell küzdenünk azért, hogy buzgók legyünk és megtérjünk, megtisztítsuk kezünket és szívünket minden szennytől. El kell érnünk a legmagasabb színvonalat, és hinnünk kell abban, hogy Isten segítségünkre lesz erőfeszítéseinkben. Hittel kell keresnünk, hogy találjunk, és kopognunk kell hogy az ajtó megnyíljon számunkra. A Biblia azt tanítja, hogy üdvösségünkkel kapcsolatosan minden a mi magatartásunktól függ. Ha elveszünk, az teljes mértékben a mi felelősségünk. Ha igénybe vesszük a segítséget, és elfogadjuk Isten feltételeit, akkor miénk lehet az örök élet. Hittel kell Krisztushoz járulnunk, és szorgalmasan kell törekednünk arra, hogy bizonyossá tegyük elhívatásunkat és kiválasztásunkat.

A bűnbocsánat ígérete azoknak szól, akik megtérnek és hisznek; és az élet koronája is azoké lesz, akik mindvégig kitartanak. Úgy növekedhetünk a kegyelemben, ha fejlődünk a már elnyert kegyelem által. Ha ártatlannak akarunk találtatni Isten ítéletének napján, makulátlanul meg kell őriznünk magunkat a világ szennyétől. Hit és cselekedetek kéz a kézben járnak, és együttműködnek egymással a győzelem érdekében. A cselekedetek halottak hit nélkül, és a hit is halott a cselekedetek nélkül. A cselekedetek azonban sohasem fognak üdvözíteni minket; Krisztus érdeme lesz segítségünkre. A belé vetett hitünk által, maga Krisztus fogja elfogadhatóvá tenni Isten előtt a mi tökéletlen erőfeszítéseinket. Isten nem tehetetlen hitet vár tőlünk. A megmentő hit szeretet által munkálkodik, és megtisztítja a szívet. Az az ember, aki tiszta kezeket emel fel Istenhez, harag és kételkedés nélkül, értelmesen fog járni Isten parancsolatainak útján.

Forrás: Hit, remény, cselekvő szeretet – Heted7világ Kiadó, 2001

 

Olvasmány Ellen White HIT ÉS CSELEKEDETEK című könyve 5-6. fejezeteihez (augusztus 21-27.).

A Generál Konferencia honlapjára még nem került fel. Ahogy megjelenik, pótoljuk


2 megjegyzés: