2022. augusztus 24., szerda

Higgyetek az Ő prófétáinak - augusztus 24 - SZERDA - Bírák 12

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit Bírák 12 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Bir%C3%A1k%2012&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=B%C3%ADr%C3%A1k%2012&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak 

 

1.    Isten népét a féltékenység rombolja. Efraim törzséről kétszer is olvassuk a Bírák könyvében, hogy féltékenykedtek. Először Gedeon történetében, amikor csak később csatlakoztak a harcoló néphez és most Jefte idejében szintén hasonló indokkal, hogy Jefte nem, hívta őket az ammoniak elleni harcba. Gedeon le tudta csendesíteni őket, de Jeftének nem sikerült. Ez a féltékenységi jelenet negyvenkétezer effaimi életébe került. A mennybéli féltékenységnek is óriási ára lett, amelyet mai napig fizet az emberiség.     

2.    Isten Jefte mellé állt. Ebben a konfliktusban, amelyet a féltékenység robbantott ki, Isten Jefte mellé állt. Jefte Isten által elhívott vezető volt, és Isten nem tudta elnézni az Izrael vezetője elleni támadást. A Bibliában több hasonló esettel is találkozunk, főleg Mózes történetében. Mózes ellen is többször fellázadt a nép, de Isten határozottan kiállt szolgája mellett.   

3.    Isten népének titokzatos történelme. Ez a fejezet megemlít még három bírát, de semmit sem mond arról, hogy mi történt vezetésük idején. Bírák könyvének történetei nagyon mozgalmasak. Minden bíra idején izgalmas dolgok történnek. Már csak a mennyben fogjuk megtudni, hogy ez alatt az idő alatt, amíg ez a három bíra szolgált, mik történtek Izraelben.  

4.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben,

a.    aki sokszor cselekszik úgy, ahogy az emberek nem gondolják, de azt mindig a javunkra teszi

b.    akinek nincs szüksége az emberi segítségre a győzelemhez. Ha ezt megértették volna Efraim fiai, elkerülték volna 42 ezer katonájuk halálát

c.    aki menekülési lehetőséget ad, de az általa megadott időben és módon lehet vele élni

Olvasmány – E.G. White HIT ÉS CSELEKEDETEK 6. fejezet

6. fejezet – Figyelmeztetés a hamis megszentelődés ellen (1. rész)

Részlet az 1886. június közepén, Svédországban tartott konferenciáról szóló beszámolóból. Megjelent a Review and Herald, 1886. október 5-i számában.

Az Orebro-ban tartott összejövetelek alkalmával arra késztetett az Úr Lelke, hogy úgy mutassam be az Ő törvényét, mint a megigazítás hatalmas mércéjét, és figyelmeztessem népünket a ma divatos, hamis megszentelődés fogalma ellen, melynek alapja inkább az ember akaratának szolgálata, mint az Isten akaratának való alárendeltség. Ez a tévedés gyorsan terjed a világon, s az Úr arra hív el bennünket, hogy mint az Ő tanúi, bizonyságot tegyünk ez ellen. Ez az utolsó napok legnagyobb csalása, és mindenkinek kísértést fog jelenteni, aki a jelenvaló igazságban hisz. Sátán el fogja hitetni azokat, akiknek hite nem Isten Igéjének erős talapzatán nyugszik. Az a legszomorúbb az egészben, hogy azok közül, akik elhitték ezt a tévedést, nagyon kevesen fognak újra visszatalálni a világossághoz.

A Biblia mércéjével kell megpróbálni mindazok állításait, akik azt vallják, hogy megszentelődtek. Jézus azért imádkozott, hogy tanítványait szentelje meg az Ő igazsága, s így szól: “a te igéd igazság” (Jn 17,17); a zsoltáros pedig kijelenti: “a te törvényed igaz” (Zsolt 119,142; Károli fordítás). Mindazok, akiket Isten vezet, nagyon nagyra becsülik a Szentírást, melyben az Ő hangja hallható. A Biblia számukra “hasznos a tanításra, a feddésre, a megjobbításra, az igazságban való nevelésre, hogy tökéletes legyen az Isten embere, minden jó cselekedetre felkészített” (2Tim 3,16). “Gyümölcseikről ismeritek meg őket” (Mt 7,16).

Nincs más bizonyítékra szükségünk ahhoz, hogy megítéljük valakinek a megszentelődését; hiszen ha félnek attól, hogy nem engedelmeskednek Isten teljes akaratának, s ha szorgalmasan hallgatnak az Ő szavára, bíznak az Ő bölcsességében, és az Ő Igéjét tekintik tanácsadójuknak, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a keresztényi jellem tökéletesítésére törekednek – bár nem dicsekszenek azzal, hogy ők jobbak másoknál. Ám ha a szentség követelői már azt is hangoztatni kezdik, hogy tőlük többé nem várja el az Úr, hogy az Írásokat kutassák, akkor ne tétovázzunk kijelenteni róluk, hogy megszentelődésük hamis. Ők inkább saját értelmükre támaszkodnak ahelyett, hogy Isten kívánalmaihoz igazodnának.

Forrás: Hit, remény, cselekvő szeretet – Heted7világ Kiadó, 2001

 

Olvasmány Ellen White HIT ÉS CSELEKEDETEK című könyve 5-6. fejezeteihez (augusztus 21-27.).

A Generál Konferencia honlapjára még nem került fel. Ahogy megjelenik, pótoljuk

2 megjegyzés:


  1. HA TUDNAK SEGITSENEK TÜZELÖBEN,, CSILLÁNAK DAGANAT CISZTA VAN VESÉN PETEFÉSZEKBEN UGY NÉZ KI JÓINDULATU,,
    ,EZ ALLITOLAG CUKOR MIATT VAN, SULYOS CUKORBETEG VAGYOK 6 ÓRÁNKÉNT INZULIN nekem van//apidra ill. janumet tabletta//
    VARGA ZOLTÁN VADNA SZABADSÁG TÉR 15//VAGY VARGÁNÉ SZŰCS CSILLA ERSTE BANK 116 00006 0000 0000 2576 6862
    voltam kardiologian szivkoszorú érszükület. ill.. szivbillentyü elégtelenség van mennem kell érfestésre,, ha tudnak kérem segitsenek VÉGREHAJTÓ HAVI 25 EZRET VON.

    VálaszTörlés