2022. augusztus 14., vasárnap

Higgyetek az Ő prófétáinak - augusztus 14 - VASÁRNAP - Bírák 2

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit Bírák 2 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Bir%C3%A1k%202&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=B%C3%ADr%C3%A1k%202&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak 

 

1.    Isten személyesen beszél a néphez. Ez a fejezet az Úr angyalának nevezi őt, a leírás pedig egyértelművé teszi azt, hogy maga Isten volt az, aki a néphez szólt, mert azt mondja, hogy Ő hozta ki őket Egyiptomból. Isten előrelátta annak a veszélyét, hogy el fogják hagyni Őt és ezért ezt a fontos üzenetet nem bízta másra, hanem Ő maga szólt a néphez, amely még fogékony volt szavára. Amikor az Úr elmondta, hogy el fogják hagyni Őt, a nép erre azzal ragált, hogy sírni kezdtek, mert megértették a veszélyt. A nép még tudott sírni bűnei felett, de már nem sokáig.

2.    Emlékezés Józsuéra. Ez a fejezet úgy emlékszik Józsuéra, hogy életének egész idejében a nép az Urat szolgálta és nem tértek idegen istenekhez. Ez azért lényeges, mert ez az idő elmúlik Izrael életében és sosem tér vissza. Izrael életében mindig ott lesznek a bálványok és az idegen istenek és annak minden átkos következménye. Isten mindent megtett, hogy ezt megelőzze, de a nép nem vette komolyan Isten intelmeit.

3.    Isten ismételten kegyelmes, népe viszont ismét csak hálátlan. Ez a fejezet előrevetíti Bírák könyvének a mintázatát. Izrael elhagyja Istenét, bálányokat imád, Isten haragra gerjed és ellenség kezébe adja, a nép panaszkodni kezd rossz sorsa miatt, bírát küld, aki megszabadítja, de a nép a bíró halála után megint elfelejti Istent és hűtlen lesz hozzá. Ez a körforgás jellemzi ezt a könyvet. A lényeg pedig az, hogy Isten szíve mindig megesik népe nyomorúságán, meghallgatja őket, még akkor is, ha tudja, milyen rövid életű lesz népének iránta való hűsége.

4.    Isten kénytelen fenyítéssel válaszolni a hálátlanságra (engedetlenségre). Amikor már más nem használt, Isten kénytelen volt fenyítést alkalmazni népének visszatérítése érdekében. Ha Isten ezt nem tette volna meg, Izrael nagyon hamar elpusztította volna önmagát és megsemmisült volna, mint nép.

5.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben,

a.    aki figyelmezteti népét annak veszélyére, hogy összevegyülnek Kánaán bálványimádó, züllött, erkölcstelen népével

b.    aki megengedi, hogy népe learassa tetteinek következményét, nem büntetésképpen, hanem hogy észbe kapjanak és tanuljanak

c.    aki a reménytelen helyzetben is segít népének

d.    aki felidézi korábbi hatalmas cselekedeteit, hogy a nép felismerje, egyetlen bálványtól sem fogják megkapni, amit Isten nekik adni tud  

Olvasmány – E.G. White HIT ÉS CSELEKEDETEK 4. fejezet

4. fejezet – Ellen White egyértelműen meghúzza a vonalakat (1. rész)

Részlet egy prédikációból, mely elhangzott a Massachusetts állambeli Worcester-ben, 1885. július 31-én, “A megigazulás igazi mércéje” címmel. Megjelent a Review and Herald, 1885. augusztus 25-i számában.

Azt a kérdést tesszük most fel, hogy Krisztus hitvalló követői teljesítik-e azokat a feltételeket, melyek alapján az Úr megígéri az áldásokat. Hitükben és gyakorlatukban elkülönülnek-e a világtól? Milyen nehéz kijönni a világból, és elkülönülni annak szokásaitól és gyakorlataitól! De figyeljünk nagyon, hogy Sátán ne tudjon elcsábítani és megcsalni bennünket hamis eszméivel! Örök érdekek forognak itt kockán. Isten kívánalmait kell legfontosabbnak tartanunk, az Ő követelményeit kell elsősorban szem előtt tartanunk.

Krisztus átalakító kegyelme által a bukott Ádám minden utódának engedelmeskednie kell Isten minden követelményének. Sokan becsukják szemüket az Ő Igéjének legvilágosabb tanításai előtt is, mert a kereszt pontosan az útjukban áll. Ha vállukra veszik azt, akkor a világ szemében különcnek fognak tűnni, ezért hát haboznak, és valamilyen kifogást keresnek, hogy a keresztet megkerülhessék. Sátán mindig készen áll arra, hogy elfogadható indokokat sugalljon, ami miatt nem lenne a legjobb választás úgy engedelmeskedni Isten Igéjének, ahogyan olvassuk. A lelkeket így halálos csapdába ejti.

Forrás: Hit, remény, cselekvő szeretet – Heted7világ Kiadó, 2001

 

Olvasmány Ellen White HIT ÉS CSELEKEDETEK című könyve 4. fejezetéhez (augusztus 14-20.).

A Generál Konferencia honlapjára még nem került fel. Ahogy megjelenik, pótoljuk


2 megjegyzés: