2017. november 24., péntek

Higgyetek az Ő prófétáinak - november 24 - PÉNTEK - Hóseás 5

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:
1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány - PRÓFÉTÁK ÉS KIRÁLYOK 54. fejezet 865. nap

Nehémiást egy pillanatig sem befolyásolta az a tény, hogy az elnyomók jómódú emberek, akiknek segítségére nagy szükség van a város helyreállításánál. Keményen megdorgálta az előkelőket és a vezetőket. Amikor gyűlésre hívta össze a népet, eléjük tárta Isten kívánságát e dologban.

Felhívta figyelmüket az Akház király uralkodása alatt történtekre. Elismételte Isten üzenetét, amellyel annak idején megdorgálta Izráel kegyetlenségét és zsarnokságát. Júda fiai, bálványimádásuk miatt, a bálványimádóbb testvér, Izráel népe kezébe kerültek. Az utóbbi szabad folyást engedve gyűlöletének, Júda férfiai közül sok ezret megölt a csatában, a nőket és gyermekeket rabul ejtette saját rabszolgájául, vagy áruba bocsátotta őket pogányok szolgálatára.

Júda bűnei miatt az Úr nem lépett közbe az összecsapás elhárítására, de Odéd próféta által megdorgálta a győztes hadsereg kegyetlen tervét. "És most azt gondoljátok, hogy leigázhatjátok a júdaiakat és jeruzsálemieket, hogy rabszolgáitokká és rabnőitekké legyenek, pedig ezáltal magatokat teszitek vétkesekké Istenetek, az Úr előtt" (2Krón 28:10). Odéd figyelmeztette Izráel népét, hogy az Úr haragja felgerjed ellenük, és a méltánytalan, zsarnoki eljárásukkal kihívják az Úr bűntető ítéletét. E szavak hallatára a fegyveresek ott hagyták a foglyokat és a zsákmányt a fejedelmek és az egész gyülekezet előtt. Majd egyes vezetők Efraim törzséből "...gondjaikba vették a foglyokat: a mezíteleneket mind felöltöztették a zsákmányból, ruhát és sarut, ételt és italt adtak nekik, és bekenték őket olajjal. A gyengéket szamarakon szállították, és elvitték őket honfitársaikhoz Jerikóba, a pálmák városába; azután visszatértek Samariába" (2Krón 28:15).
Nehémiás és mások is kiváltottak egyes zsidókat, akiket honfitársaik eladtak a pogányoknak. Nehémiás ezt a tettet ellentétbe állította azoknak a magatartásával, akik földi nyereségért rabszolgasorba döntötték testvéreiket. "Nem helyes, amit ti műveltek - mondta. Hát nem akartok Istenünk félelmében élni, hogy ne gyalázzanak bennünket a pogány népek, a mi ellenségeink?"

Nehémiás tudomásukra hozta, hogy ő - akit a perzsa király hatalommal ruházott fel - nagy jutalékot igényelhetne saját hasznára. De még azt sem fogadta el, ami jogosan megilletné. Ehelyett bőkezűen adakozott a szegények nyomorának enyhítésére. Kérlelte az uzsorában vétkes zsidó vezetőket, hogy hagyják abba ezt a gonoszságot. Adják vissza a földet és a jogtalan pénzt a szegényeknek! Kölcsönözzenek nekik zálog és uzsorakamat nélkül!

Ezek a szavak az egész gyülekezet előtt hangzottak el. Ha a vezetők igazolni akarták volna magukat, lett volna erre alkalmuk. De nem hoztak fel semmit sem mentségükre. "Visszaadjuk - mondták -, nem követelünk tőlük semmit! Úgy teszünk, ahogyan te kívánod." Nehémiás ekkor megeskette őket a papok jelenlétében, "hogy így fognak eljárni". "Az egész gyülekezet áment mondott rá és dicsérte az Urat! A nép pedig eszerint járt el.".

Mai Bibliai szakasz: Hóseás 5

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:
Károli fordítás:

Új protestáns fordítás:

Az észak-izraeli papok bűnei ellen szóló prófétikus üzenet a negyedik fejezet 4. versében kezdődik. Az ötödik fejezetben az első verstől kezdve az ítéletről szóló üzenet nemcsak a papoknak szól, hanem a királyra és Izrael magas rangú tisztviselőire is vonatkozik. Az eljövendő ítélet bejelentése volt ez. Az izraeliták Miczpában és a Tábor-hegyen állították fel bálványimádó helyeiket (1. vers). Akik az aranyborjú imádását bevezették és a király, aki a Baál kultuszt meghonosította, tétovázás nélkül pusztították Isten igaz híveit (2. vers). E nagyfokú gonoszság és lealacsonyodás oka bálványimádásuk volt és a paráznaság bennük élő szelleme. Szándékos engedetlenségük Istennel szemben az aranyborjak felállításával és a szidoni Baál-kultusz bevezetésével Izraelben, Isten utasításainak és törvényének nyílt elvetése volt.  Ilyen emberek nem állhattak őszinte szerető kapcsolatban Istennel. (5. vers).

Mivel bűnbánat és odaadás nélkül mutatták be áldozataikat Istennek, Ő nem fogadja el felajánlásaikat (5. vers). A nép nem őszinte szereteten alapuló kapcsolatban szolgálta Istent, hanem Szidon istenét, Baált imádták és Izrael szerte elterjesztették a bálványimádást.

A 7.vers második fele így olvasható: „és megemészti őket az újhold, örökségeikkel egyben.” Egy holdhónap 28 napból áll és a prófétai időszámítás szerint egy nap egy évnek felel meg (Ez 4:6).  II. Jeroboám uralkodásának végétől (Kr. e. 753) Szamária és a környező városok lerombolásáig (Kr. e. 722) valóban körülbelül 28 esztendő telt el. A 8-9. vers az északi királyság, Izrael elpusztítására érkező Asszíria bizonyos eljövetelét írja le (13. vers).

Júda ugyanúgy bálványimádó néppé vált, mint Izrael (10., 12., 14. vers). Számukra olyan lesz Isten, mint a molylepke, mely a ruhaneműt eszi, és mint a rothadás, ami ehetetlenné teszi az ételt. Olyan lesz Isten számukra, mint az embereket és jószágaikat megtámadó erős oroszlán, és senki sem lesz képes megmenteni őket tőle.

Amíg nem ismerik be bűneiket és nem keresik Isten bocsánatát, Ő nem tudja megáldani őket, sem pedig helyreállítani a jó kapcsolatot velük, mint Teremtőjük és Megváltójuk (15. vers). Ő mindig kész helyreállítani a jó kapcsolatot velünk. Fel kell ismernünk, hogy a nép szentsége az Istennek való teljes odaadást és odaszánást jelenti.

Yoshitaka Kobayashi

121. heti olvasmány a PRÓFÉTÁK ÉS KIRÁLYOK 53-54. fejezeteihez (november 19-25.).

Mások vezetésére alkalmassá kell válni. Nehémiás megtestesítette ezt a jellemvonást, amikor a küldetést vezette Jeruzsálem falainak újjáépítésére. Az ő alkalmassága, valamint alkalmazkodása azon nyugodott, hogy szilárdan megalapozódott az imában, éleslátással rendelkezett a jövőre nézve, és alaposan megismerte az előtte álló feladatot. Ezeket szem előtt tartva joggal várhatta a szükséges változásokat. Amikor a falak egy bizonyos szakaszát javítani kellett, ő már ismerte azt a szakaszt, hiszen korábban tanulmányozta az egész falat. Amikor a munkásokat megtámadták, ő megparancsolta, hogy a férfiak fele fegyverezze fel magát, míg a másik fele dolgozzon tovább. Amikor befolyásos emberek arra próbálták rávenni Nehémiást, hogy változzon az ő kényük-kedvük szerint, Nehémiás fenntartotta az integritását.

A mi szemszögünkből könnyű ezt úgy látni, hogy milyen egyszerűen meg lehetett ezeket a dolgokat valósítani. Hiszen úgy tűnik, Nehémiás nagyon rugalmasan és gördélékenyen oldott meg mindent. Mégis, ezen döntéseknek maradandó visszhangjuk volt, és jelentős következményekkel jártak. Nehámiás erős maradt azáltal, hogy elnyerte az erőt, ami csak az Istennel való kapcsolatból származhat; szem előtt tartotta egyetlen célját, és hajlandó volt a munkát is elvégezni.

 A te vezetői szolgálatod talán nem falak újjáépítéséről szól, de vannak örökre szóló és jelentős következményei. Ha azt választod, hogy gyermekeket tanítasz, ők Krisztussal járó vezetőkké válhatnak. Választhatod azt, hogy elmondod bizonyságtételedet egy munkatársadnak, és lehet, hogy ezzel békét és reményt hozol az életébe. Bármi is a szolgálatod, ugyanazok az alapok, amelyekre Nehémiás épített, a te gyümölcshozó és erős vezetői képességednek is az alapjai lehetnek.

Heather Crews
lelkész, Potomac Egyházterület, USA

Fordította: Gősi Csaba

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése