2017. november 7., kedd

Higgyetek az Ő prófétáinak - november 7 - KEDD - Ezékiel 48

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:
1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány - PRÓFÉTÁK ÉS KIRÁLYOK 50. fejezet 848. nap

Ezsdrás hitte, hogy Isten csodát tesz népéért. Ez a hite késztette, hogy elmondja Artaxerxesnek, szeretne hazamenni Jeruzsálembe, hogy érdeklődést ébresszen Isten szava tanulmányozása iránt és testvéreinek segítsen a szent város helyreállításában. Ezsdrás bizonyságot tett arról, hogy teljes szívéből hisz Izráel Istenében, aki minden körülmények között képes megvédeni népét és gondját viselni. A királyt mélyen érintették ezek a szavak. Megértette: a zsidók vissza akarnak térni Jeruzsálembe, hogy szolgálhassák Jahvét. Annyira bízott Ezsdrás becsületességében, hogy megkülönböztetett jóindulatot tanúsított iránta. Teljesítette kérését, és gazdag ajándékokat adott a templomszolgálatra. A médó-perzsa birodalom különleges képviselőjévé tette, és nagy hatalommal ruházta fel, hogy véghez tudja vinni szándékát és szíve vágyát.

Artexerxes Longimanus rendelete Jeruzsálem helyreállítására kiadott harmadik rendelet volt a hetvenéves fogság lejárta óta. Ez a rendelet nevezetes a menny Istenéről tett kijelentéséről; elismerte Ezsdrás képességeit, s a maradék nép számára bőséges ajándékokról gondoskodott. Artaxerxes Ezsdrást "írástudó pap"-nak nevezi, "...jártas az Úr parancsolatainak az igéiben és rendelkezéseiben... aki a menny Istene törvényében tökéletesen jártas írástudó". Tanácsosaival együtt a király bőkezűen adakozott "Izráel Istenének, akinek hajléka Jeruzsálemben van". Ezenfelül sok súlyos kiadást is fedezett "a király kincstárából" (Ezsd 7:11-12, 15, 20).

"Mivel te a királynak és hét tanácsosának a kiküldöttje vagy - mondta Artaxerxes Ezsdrásnak -, vizsgáld meg Júdát és Jeruzsálemet Istened törvénye szerint, amely a kezedben van." És ezt is mondta: "Mindent pontosan teljesíteni kell a menny Istene parancsából a menny Istene házának a javára, hogy meg ne haragudjék a királynak és fiainak az országára" (Ezsd 7:14, 23).

A zsidók visszatérésére adott engedélyében Artaxerxes intézkedett arról is, hogy a papság tagjai teljesítsék ősi kötelességeiket és visszakapják régi kiváltságaikat. "Tudatjuk még veletek - mondta -, hogy a papokra, lévitákra, énekesekre, kapuőrökre templomszolgákra és az Isten háza munkásaira senkinek se legyen szabad adót, beszolgáltatást vagy vámot kivetni." Intézkedett a polgári tisztviselők megbízatásáról is, hogy a népet igazságosan irányítsák a zsidó törvények szerint. "Te pedig, Ezsdrás - parancsolta -, Istenednek benned levő bölcsessége szerint rendelj ítélőbírákat, hogy ítélkezzenek az egész Folyamon túli népen, mindazokon, akik ismerik Istened törvényeit. Aki pedig nem ismeri, azt tanítsátok meg rá! Mindazokra, akik nem teljesítik Istened törvényét és a király törvényét, pontosan szabják ki az ítéletet: vagy halált, vagy száműzetést, vagy pénzbüntetést vagy börtönt!" (Ezsd 7:24-26)..

Mai Bibliai szakasz: Ezékiel 48

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:
Károli fordítás:

Új protestáns fordítás:

Miközben az előző fejezet megrajzolta az új Izrael teljes határvonalait, a 48. fejezet azzal folytatja, hogy részleteiben bemutatja a föld 12 törzs közötti felosztását. Megfigyelhetjük, hogy minden törzsnek juttatnak földterületet. Az északi országrész törzsei, amelyek az asszír hadjárat óta megszűntek létezni, visszakapják földjüket. Minden törzs új kezdetnek örvendhet a sorsolás által nekik juttatott területen. A törzsek között van egy különleges vagy szent földterület. Ez a központi rész magába foglalja a középen elhelyezkedő Templomot, körülötte a papok és léviták tulajdonával. Ezt a területet szegélyezi a fejedelemnek juttatott földterület. Az izraeliták számára földjüknek ez a része az életük középpontját jelentette. Vajon mi életünk középpontjává tettük Istent? 

A központi területen fekvő új városnak tizenkét kapuja lesz, a tizenkét törzsről elnevezve, a Jelenések 21:12-ben leírt szent városhoz hasonlóan. Ezékiel leírása csúcspontján kinyilatkoztatja a város nevét. Azt várhatnánk, hogy a város neve az „Új Jeruzsálem” lesz, de nem ez a helyzet. A várost így nevezik: „Ott lakik az Úr”. Ezékiel könyvének központi témája Isten jelenlétével kapcsolatos. A könyv elején Izrael bűne elűzi Isten jelenlétét és az ítélet megérkezik. Most azonban Isten kijelenti Ezékiel által, hogy visszatér a helyreállított városba, a templomba és az Ő jelenléte mindenféle áldást hoz.

Milyen találó a megújított város neve: „Ott lakik Jahve.” Tulajdonképpen ez a kijelentés az egész Biblia témája. Mózes első könyvében Ádám és Éva bűne elszakított bennünket Istentől. A Biblia többi része Isten tevékenységét mutatja be, hogy helyreállítsa jelenlétét közöttünk. A történet csúcspontja Jelenések könyvében található, ahol Isten kijelenti, hogy Ő újra velünk lesz (Jel 21:3). Minden hívő várhatja, hogy ebben a csodálatos megújított városban éljen, amelyet Isten örök jelenléte tesz áldottá.

Jon Dybdahl

119. heti olvasmány a PRÓFÉTÁK ÉS KIRÁLYOK 50. fejezetéhez (november 5-11.).

Ezsdrás története olyan embert mutat be számunkra, akit Istenben való bizalma és hite vezet, aki újradefiniálja a népe sorsát, és ezáltal közreműködik Izrael irányváltásában. Ezsdrás könyve két fő témát tartalmaz: a jeruzsálemi templom újjáépítését, és Izrael vallási életének helyreállítását.

Számunkra ma különösen érdekes a kettő közül a második megvilágítás: Isten népének vallási életének helyreállítása. Az Istentől való tudatos függés az, ami lehetővé teszi ezt a felépülést.

Meghallani és követni az Ő hívását – ez az, ami megújítja életünket. A Biblia nem törvénykönyv vagy pusztán jóindulatú tanácsok gyűjteménye, hanem Isten szava, amely által az Ő átformáló ereje megnyilatkozik.

Az izraeliták megtapasztalhatták ennek erejét, amikor Ezsdrás visszavezette őket Jeruzsálembe. Mi is megtapasztalhatjuk Isten dicsőségét és bölcsességét, amennyiben Ezsdráshoz hasonlóan cselekszünk, és tanulmányozzuk, valamint alkalmazzuk Isten Igéjét. Ekkor fedezhetjük fel, hogy a Biblia nem csupán egy sokféle leckét tartalmazó, unalmas könyv, hanem élő üzenet, amely Isten akaratát tárja fel, és közelebb visz bennünket hozzá. Krisztus által megvan a lehetőségünk, hogy bármikor kapcsolatba lépjünk Istennel, akár dicsőíteni akarjuk, akár bűnbánatot tartunk és megbocsátást kérünk, vagy éppen beszélgetni szeretnénk egy Baráttal.

Henri Haase
a Friedensau Adventista Egyetem hallgatója
Németország

Fordította: Gősi Csaba

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése