2017. december 14., csütörtök

Higgyetek az Ő prófétáinak - december 14 - CSÜTÖRTÖK - Ámos 8

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:
1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány - PRÓFÉTÁK ÉS KIRÁLYOK 58. fejezet 885. nap

Jahve kijelentette a Megváltó küldetéséről: "Én, az Úr elhívtalak az igazságért, én fogom a kezedet. Megőrizlek, és benned ajándékozom meg szövetségemmel népemet, világosságommal a nemzeteket. Nyisd meg a vakok szemeit, hozd ki a börtönből a foglyokat, a fogházból a sötétben ülőket! Én vagyok az Úr, ez a nevem, nem adom dicsőségemet másnak, sem dicséretemet a bálványoknak. A régebbiek már beteljesedtek, most újakat mondok. Még mielőtt kibontakoznak, tudatom veletek" (Ézsa 42:6-9).

Izráel Istene a megígért Mag által szabadulást hozott Sionnak. "Vesszőszál hajt ki Isai törzsökéről, hajtás sarjad gyökereiről." "Íme egy fiatal nő teherben van, és fiút fog szülni, és Immánuélnek nevezik el. Tejszínt és mézet fog az enni, amíg meg tudja vetni a rosszat, és a jót tudja választani" (Ézsa 11:1; 7:14-15).

"Az Úr lelke nyugszik rajta, a bölcsesség és értelem lelke, a tanács és erő lelke, az Úr ismeretének és félelmének lelke. Az Úr félelme lesz a gyönyörűsége. Nem a látszat után ítél, és nem hallomás után dönt, hanem igazságosan ítél a nincstelenek ügyében, és méltányosan dönt az ország szegényeinek dolgában. Megveri a földet szájának botjával, ajka leheletével megöli a bűnöst. Igazság lesz derekának öve, csípőjének öve pedig a hűség." "Azon a napon Isai gyökeréhez fognak járulni a nemzetek, mert zászlóként magaslik ki a népek közül, és székhelye dicsőséges lesz" (Ézsa 11:2-5, 10).

"Van egy férfi, akinek Sarjadék a neve, ...Ő fogja felépíteni az Úr templomát, és nagy méltóságra emelkedik, trónra lép, és uralkodik. Egy pap is lesz mellette a trónon, és békés egyetértés lesz kettőjük között" (Zak 6:12-13).

Forrás fakad "hogy lemossa a vétket és a szennyet" (Zak 13:1), és az emberek fiai meghallják az áldott meghívást:

"Ti szomjazók mind, jöjjetek vízért,
még ha nincs is pénzetek!
Jöjjetek, vegyetek és egyetek!
Jöjjetek, vegyetek bort és tejet,
nem pénzért és nem fizetségért!

Minek adnátok pénzt azért, ami nem kenyér,
keresményeteket azért, amivel nem lehet jóllakni?
Hallgassatok csak rám, és jó ételt fogtok enni,
élvezni fogjátok a kövér falatokat!
Figyeljetek rám, jöjjetek hozzám!
Hallgassatok rám, és élni fogtok!
Örök szövetséget kötök veletek,
mert hűséges maradok Dávidhoz" (Ézsa 55:1-3).

Izráel ezt az ígéretet kapta: "Tanúvá tettem őt a népek között, fejedelemmé és parancsolóvá a nemzetek fölött. Te pedig olyan népet hívsz, melyet nem is ismersz, és olyan népek futnak hozzád, amelyek nem ismertek: Istenedért, az Úrért, Izráel Szentjéért, aki dicsővé tesz téged" (Ézsa 55:4-5).

"Közel van igazságom, nincs már messze, szabadításom nem késik. A Sionon szabadulást szerzek ékességemnek, Izráelnek" (Ézsa 46:13).

Földi szolgálata alatt a Messiás szóban és cselekedetben kinyilatkoztatta az emberiségnek az Atya Isten dicsőségét. Minden cselekedete, minden szava, minden csodatette Isten végtelen szeretetét mutatta be az elbukott emberiségnek.

"Magas hegyre menj föl,
ki örömhírt viszel Sionnak,
kiálts erős hangon,
ki örömhírt viszel Jeruzsálemnek!
Kiálts, ne félj!
Mondd Júda városainak:
Itt van Istenetek!

Az én Uram, az Úr
jön hatalommal,
karja uralkodik.
Vele jön szerzeménye,
előtte jön, amiért fáradozott.

Mint pásztor, úgy legelteti nyáját,
karjára gyűjti a bárányokat,
ölébe veszi őket,
az anyajuhokat szelíden terelgeti" (Ézsa 40:9-11).

"Azon a napon a süketek is
meghallják az írás beszédét,
a vakok szemei pedig látni fognak,
a homály és a sötétség után.
Újra örömüket lelik
az alázatosak az Úrban,
vigadnak a szegény emberek
Izráel Szentje előtt."

"A tévelygő lelkek észhez térnek,
és a zúgolódók levonják a tanulságot"
(Ézsa 29:18-19, 24).

Mai Bibliai szakasz: Ámos 8

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:
Károli fordítás:

Új protestáns fordítás:

Az érett nyári gyümölcsökkel teli kosár látomása ebben a fejezetben az Izrael romlásáról szóló jövendölés mielőbbi bekövetkezésére utal. Az Úr számadásra hívja a kizsákmányolókat a szegények elnyomásáért és eljövendő pusztulásuk nagy gyász idejét hozza el rájuk (4-10. vers).  A bálványistenek után járó nép büntetése Isten szava szerint az éhínség lesz. (11-14. vers).

Az érett gyümölccsel teli kosár jelentése, hogy a nép megérett az ítéletre. AZ Úr isteni hosszútűrése csak a bűn folytatását eredményezte. Izrael készen állt a fogságba hurcolásra, ahogy a madarász kalitkája vonzza a tőrbe csalt madarat. Már semmit sem tehettek a gyümölcstermés érdekében, mert elérkezett az aratás ideje.  A terméssel aszerint bánnak majd, amilyen gyümölcsöt termett.

Az ellenség kezébe adatva, Izrael egész földjét holttestek borítják és a gonosz élvezetek templomi énekei siránkozássá változnak majd (3. vers).  A kizsákmányolókon nem segít gazdagságuk, és rá kell döbbenniük, hogy bűnterhes életük ítéletet hozott fejükre (4. vers). Akik alig várták az újhold, vagy a szombat végét, amit ugyan képmutatóan, formálisan megtartottak, de igazi lelki odaadás nélkül. Akik mindent megtettek, hogy hazugság és megtévesztés által gyarapítsák vagyonukat (5. vers). Jól mutatja, mire voltak képesek a legkisebb anyagi haszonért is, hogy ezüstpénzért megvették a szegényeket, vagy egy pár saruért a rászorulókat, és sárba tiporták a szegények jogait (6. vers). Az Úr tehát megígérte, hogy fogságba küldi Izraelt (7. vers). Akkor a föld megremeg, mint a háborgó tenger és minden gyászba borul (8. v.). A nap lemegy délben és az egész Föld  sötétségbe borul fényes nappal (9. vers). Ünnepségeik gyászba fordulnak, és öröménekeik siralommá válnak. A gyász kifejezésére mindenki zsákruhát ölt, és kopaszra borotválja fejét. Bánatuk súlyos lesz és keserű.

Ezen felül, folyamatos engedetlenségük miatt Isten szava iránti éhínség támad. Az emberek mindenfelé vándorolnak az Ő szavát keresni, de már késő lesz, már nem tudják elkerülni ítéletét (11. vers). Még az erejük teljében élő fiatalok is tehetetlenek lesznek, amikor az Úr elhozza ítéletét a földre. A helyzet az, hogy nem Isten vonja vissza szeretetét a bűnöstől, hanem a bűnös annyira megkeményedett bűneiben, hogy inkább csak azok következményeitől szeretne megmenekülni, nem pedig elhagyni gonoszságait. Fontos megjegyezni, hogy Izraelnek ez a tapasztalata megismétlődik közvetlenül Jézus Krisztus visszajövetele előtt.

Deepati Vara Prasad

123. heti olvasmány a PRÓFÉTÁK ÉS KIRÁLYOK 58. fejezetéhez (december 10-16.).

Jaycee Dugardot 11 éves korában elrabolták, és 18 évet szenvedett rabságban. Ezt követően egy rendőrnővel szemben ültették le, miközben egy tőle elkülönített szobában a fogvatartóit kérdezte ki a rendőrség, akik a család körülményei kapcsán fogtak gyanút.

Jaycee egy ideig nem mondott szinte semmit. Sőt, ami azt illeti, kiállt az őt elrablók mellett, ők ugyanis olyan mértékben átnevelték a gondolkodását, hogy úgy tartotta, a fogságban töltött élete a normális, és hogy az az új név, amit adtak neki, a valódi személyazonosságát jelenti. Végül a rendőrnő megkérdezte Jaycee-t, hogy mi a valódi neve. Jaycee ledermedt. Félt attól is, hogy kiejtse a száján, ezért inkább leírta egy papírra: Jaycee Dugard.

Soha nem volt tervbe véve, hogy az egymást szerető emberek közötti kötelék megszakadjon, sem elrablás, sem válás, sem halál révén. Az emberek Istentől való elszakadása azzal a két emberrel kezdődött, akik az Édenkertben összezavartan, meztelenül és megszégyenülve elbújtak. Az évek múltával a szakadás miatti távolság tovább nőtt, még azoknál az embereknél is, akiket maga Isten választott ki, hogy a világ áldására legyenek.

Dániel könyvében azonban egy ígérettel találkozunk: egy Felkent (a héber Messiás) fog jönni (Dán 9:24-25). Ugyanez a Felkent valamikor az Édenkertet járta körbe az állatok között, egy fiatal férfit és nőt keresve: „Hol vagytok?” Aztán visszatért, ezúttal egy sötét barlangistállóba, ahol állatok vannak, itt újszülöttként láthatjuk egy fiatal férfival és nővel. Azért jött, hogy áthidalja az elszakadás miatti szakadékot, hogy újra egyesüljön az emberi fajjal, hogy véget vessen a bűnnek, hogy a gonoszságért engesztelést, örökké tartó megigazulást szerezzen, hogy újjá tegyen mindent. Az Isten ismét velünk van.

Andy Nash
egyetemi tanár és lelkész
Southern Adventist University, USA

Fordította: Gősi Csaba

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése