2017. december 16., szombat

Higgyetek az Ő prófétáinak - december 16 - SZOMBAT - Abdiás 1

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:
1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány - PRÓFÉTÁK ÉS KIRÁLYOK 58. fejezet 887. nap

Egyik század múlt a másik után. Végül elhallgattak a próféták. Az elnyomó keze súlyosan nehezedett Izráelre. Amint a zsidók elfordultak Istentől, hitük megfakult, és reménységük szinte már alig világította meg a jövőt. Sokan nem értették meg a próféták szavát, és azok, akiknek továbbra is erősen kellett volna hinniük, már-már így kiáltottak: "Múlnak a napok, és nem teljesül a sok látomás" (Ez 12:22). A mennyei tanács azonban eldöntötte Krisztus eljövetelének óráját, és amikor "eljött az idő teljessége, Isten elküldte Fiát... hogy a törvény alatt levőket megváltsa, hogy Isten fiaivá legyünk" (Gal 4:4-5).

Az emberiséget az emberiség nyelvén kell tanítani. A Szövetség Követének meg kell szólalnia. Hangját hallatnia kell saját templomában. Neki, az igazság alkotójának külön kell választania az igazságot az emberi kijelentések pelyvájától, amely hatástalanította az igazságot. Isten kormányzatának alapelveit és a megváltás tervét világosan kell meghatároznia. Az Ótestamentum tanításait a maguk teljességében kell az emberek elé tárnia.

Amikor a Megváltó végül megjelent - "emberekhez hasonlóvá lett" (Fil 2:7) -, és elkezdte szolgálatát, a kegyelem munkáját, Sátán csak sarkát mardoshatta; míg Krisztus minden megalázkodásával és szenvedésével az ellenség fejét sebezte meg. A bűnokozta gyötrelem átjárta bűntelen szívét, és miközben Krisztus elviselte a bűnösök ellenkezését, megfizette a bűnös ember adósságát és széttörte bilincseit. Minden gyötrelem, minden bántás, az emberiség szabadulásához vezetett.

Ha Sátán elérte volna, hogy Krisztus egyetlen kísértésnek is engedjen, ha rá tudta volna venni egyetlen olyan tettre vagy gondolatra, amellyel foltot ejt tökéletes tisztaságán, a sötétség fejedelme győzött volna az ember kezesén, és megszerezte volna magának az egész emberiséget. Sátán meggyötörhette Krisztust, de nem tudta beszennyezni. Fájdalmat okozhatott neki, de nem tudta őt megfertőzni. Hosszú küzdelem és megpróbáltatás színterévé tette életét, de minden egyes támadásával egyre jobban csökkent Sátánnak az emberiség feletti hatalma.

A kísértés pusztájában, a Gecsemáné kertben és a kereszten Megváltónk megküzdött a sötétség fejedelmével. Sebei az emberiség javára aratott győzelmének jeleivé lettek. Amikor Krisztus a gonosz lelkek örvendezése és a gonosz emberek gyalázkodása közepette haláltusában függött a kereszten, Sátán csakugyan mardosta a sarkát, de pontosan ez a cselekmény zúzta össze a kígyó fejét. Krisztus megsemmisítette halála által "azt, akinek hatalma van a halálon, vagyis az ördögöt" (Zsid 2:14). Ez a tette döntötte el az őslázadó sorsát, és örökre biztossá tette a megváltás tervét. Halálával Krisztus diadalmaskodott a halál hatalmán, feltámadásával pedig kitárta a sír kapuját minden követője előtt. Utolsó nagy küzdelmében e prófécia teljesedését látjuk: "...ő a fejedet tapossa, te meg a sarkát mardosod" (1Móz 3:15).

"Szeretteim, most Isten gyermekei vagyunk, de még nem lett nyilvánvaló, hogy mivé leszünk. Tudjuk, hogy amikor ez nyilvánvalóvá lesz, hasonlóvá leszünk hozzá, és olyannak fogjuk őt látni, amilyen valójában" (1Jn 3:2). Megváltónk utat nyitott: a legbűnösebb, a legnyomorultabb, a leglesújtottabb és legmegvetettebb ember is az Atyához juthat.

"Uram, te vagy Istenem!
Magasztallak, dicsérem neved,
mert csodákat vittél véghez,
ősrégi terveket, való igazságot" (Ézsa 25:1).

Mai Bibliai szakasz: Abdiás 1

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:
Károli fordítás:

Új protestáns fordítás:

Ez az Ótestamentum legrövidebb prófétai könyve, mindössze 21 versből áll. Milyen útmutatást nyert vajon Izrael népe ebből a kis könyvből, és miben segíthet ma nekünk?

Abdiás üzenete Edom ellen szól, ahol Ézsau leszármazottai éltek. Az izraeliták és az edomiták Izsák két fiának utódai voltak (1Mózes 27). Az elsőszülöttségi jog körül kialakult konfliktus miatt azonban élethosszig tartó ellenségeskedés támadt a két vérszerinti testvér, Jákób és Ézsau között.
Edom történelme a Törvény folyamatos megszegéséről szól. Az atyák hamisságát a következő generációk gyermekei is követték.  (Lásd 2Móz 20:5). Az edomiták jóval Ézsau halála után is gyűlölték az izraelitákat, és az ellenségeskedés folytatódott, különösen az után, hogy nem engedték meg Izrael fiainak, hogy a rövidebb úton, Edom földjén keresztül haladjanak át Kánaán felé (lásd 4Móz 20:14-21).

Nagyon szemléletes Abdiás leírása Edomról: „Szíved kevélysége csalt meg téged" (3. vers). Az edomiták rendkívül büszkék voltak a magas hegyen álló erődítményükre, amelyben számos földalatti víztárolójuk volt az esővíz összegyűjtésére. Szelának hívták ezt az ősi erődöt, ma Petra-ként ismerjük. A turisták ma is látogathatják, többnyire lóháton. Egy mérföld hosszú, keskeny szurdokon keresztül lehet megközelíteni, amely néhol alig szélesebb, mint egy ember kitárt karjai. Az edomiták nemcsak büszkék voltak erődjükre, de biztonságban is érezték ott magukat.

Milyen tanulságokat nyújt számunkra ma Abdiás?
1.Ézsau jellemének és leszármazottai büszkeségének története tanulságul szolgál minden családnak, vagy nemzetnek, amelyet a büszkeség éltet. Megfigyelhetjük ezt a következő nemzedékek és népek életében. „Kevélység jár a megromlás előtt és a bukás előtt felfuvalkodottság” (Péld 16:18).

2.Ugyanakkor ezen a földön az elért eredményekkel és a mások ellen véghezvitt dolgokkal való büszkélkedés sem tart örökké. „Ahogy te cselekedtél, úgy cselekszenek veled is” (15. vers).

3.Isten méltányosságáé és jóságáé lesz az utolsó szó. „De a Sion hegyén szabadulás lesz, és szent lesz az” (17. vers).

Herbert Edgar Douglass,
a teológia doktora

123. heti olvasmány a PRÓFÉTÁK ÉS KIRÁLYOK 58. fejezetéhez (december 10-16.).

Jaycee Dugardot 11 éves korában elrabolták, és 18 évet szenvedett rabságban. Ezt követően egy rendőrnővel szemben ültették le, miközben egy tőle elkülönített szobában a fogvatartóit kérdezte ki a rendőrség, akik a család körülményei kapcsán fogtak gyanút.

Jaycee egy ideig nem mondott szinte semmit. Sőt, ami azt illeti, kiállt az őt elrablók mellett, ők ugyanis olyan mértékben átnevelték a gondolkodását, hogy úgy tartotta, a fogságban töltött élete a normális, és hogy az az új név, amit adtak neki, a valódi személyazonosságát jelenti. Végül a rendőrnő megkérdezte Jaycee-t, hogy mi a valódi neve. Jaycee ledermedt. Félt attól is, hogy kiejtse a száján, ezért inkább leírta egy papírra: Jaycee Dugard.

Soha nem volt tervbe véve, hogy az egymást szerető emberek közötti kötelék megszakadjon, sem elrablás, sem válás, sem halál révén. Az emberek Istentől való elszakadása azzal a két emberrel kezdődött, akik az Édenkertben összezavartan, meztelenül és megszégyenülve elbújtak. Az évek múltával a szakadás miatti távolság tovább nőtt, még azoknál az embereknél is, akiket maga Isten választott ki, hogy a világ áldására legyenek.

Dániel könyvében azonban egy ígérettel találkozunk: egy Felkent (a héber Messiás) fog jönni (Dán 9:24-25). Ugyanez a Felkent valamikor az Édenkertet járta körbe az állatok között, egy fiatal férfit és nőt keresve: „Hol vagytok?” Aztán visszatért, ezúttal egy sötét barlangistállóba, ahol állatok vannak, itt újszülöttként láthatjuk egy fiatal férfival és nővel. Azért jött, hogy áthidalja az elszakadás miatti szakadékot, hogy újra egyesüljön az emberi fajjal, hogy véget vessen a bűnnek, hogy a gonoszságért engesztelést, örökké tartó megigazulást szerezzen, hogy újjá tegyen mindent. Az Isten ismét velünk van.

Andy Nash
egyetemi tanár és lelkész
Southern Adventist University, USA

Fordította: Gősi Csaba

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése