2017. december 29., péntek

Higgyetek az Ő prófétáinak - december 30 - SZOMBAT - Náhum 3

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:
1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány - PRÓFÉTÁK ÉS KIRÁLYOK 60. fejezet 901. nap

Zarándok Társaim! Még itt vagyunk a földi élet árnyai és zűrzavarai között. De Megváltónk nemsokára megjelenik, hogy szabadulást és nyugalmat hozzon. Lássuk meg hitben a jövő áldásait, ahogy Isten megrajzolta őket! Krisztus, aki meghalt a világ bűneiért, szélesre tárja az Éden kapuit mindazok előtt, akik benne hisznek. A harc nemsokára véget ér Krisztus győzelmével. Nemsokára meglátjuk Őt, akiben örök életünk reménysége összpontosul. Ha majd nála leszünk, semminek tűnik majd ennek az életnek minden próbája és szenvedése. Az előbbi dolgokra "...nem is emlékeznek, senkinek sem jut eszébe." "Ne veszítsétek el hát bizodalmatokat, amelynek nagy jutalma van. Mert állhatatosságra van szükségünk, hogy az Isten akaratát cselekedjétek, és így beteljesüljön rajtatok az ígéret. Mert még egy igen, igen kevés idő, és aki eljövendő, eljön, és nem késik." "Izráelt megszabadítja az Úr örökké tartó szabadságra. Nem ér benneteket szégyen és gyalázat soha, soha többé" (Ézsa 65:17; Zsid 10:35-37; Ézsa 45:17).

Nézz fel, nézz fel és növekedjék hited! Ez a hit irányítsa lépteidet azon a keskeny ösvényen, amely a város kapuin át a végtelenbe vezet, a megváltottak részére készített, kötelékektől mentes, dicsőséges jövőbe. "Legyetek tehát türelemmel, testvéreim, az Úr eljöveteléig. Íme, a földművelő várja a föld drága gyümölcsét, és türelmesen várja, amíg az korai és késői esőt kap. Legyetek tehát ti is türelemmel, és erősítsétek meg a szíveteket, mert az Úr eljövetele közel van" (Jak 5:7-8).

A megváltottak csak egy törvényt fognak ismerni: a menny törvényét. Mindnyájan egy boldog, összeforrt, dicsőítő és hálaadó család lesznek. Felettük a hajnalcsillagok kórusban énekelnek, és Isten fiai örömtől kiáltanak, miközben Isten és Krisztus közösen hirdetik: "Nem lesz többé bűn, és halál sem lesz többé."

"Azután újholdról újholdra és szombatról szombatra eljön minden ember és leborul előttem - mondja az Úr." "Mert megjelenik az Úr dicsősége, és látni fogja minden ember egyaránt." Kisarjasztja "...majd az igazságot az én Uram, az Úr is, és öröméneket minden nép hallatára." "Azon a napon a Seregek Ura lesz népe maradékának díszes koronája, ékes koronája."

"Bizony, megvigasztalja Siont az Úr, megvigasztalja összes romjait. Olyanná teszi pusztaságát, mint az Éden, kopár földjét, mint az Úr kertje..." "...Része lesz a Libánon pompájában, a Karmel és Sáron díszében..." "Nem mondanak többé elhagyottnak, országodat sem mondják pusztaságnak, hanem úgy hívnak, hogy gyönyörűségem, országodat pedig úgy, hogy férjnél van. ...ahogy a vőlegény örül menyasszonyának, úgy örül majd neked Istened" (Ézsa 66:23; 40:5; 61:11; 28:5; 51:3; 35:2; 62:4-5).

Mai Bibliai szakasz: Náhum 3

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli fordítás:

Új protestáns fordítás:

Nem minden próféta jól ismert, kedvelt, vagy hasznosnak minősített. Egyes bibliai prófétákról nagyon keveset tudunk. Náhum egy az úgynevezett „kispróféták” közül, akiknek rövid könyvei vannak a Bibliában, de ennek ellenére hatalmas üzenetet közvetítettek. Noha Náhum szavai reményt adhattak Izraelnek, nem voltak kedveltek és elfogadottak az asszírok számára. 

Jónással összehasonlítva, aki sikeresen megreformálta Asszíria fővárosát, Ninivét, és elhárította feje fölül az ítéletet, Náhum láthatóan nem volt egy sikeres evangélizátor. A niniveiek visszatértek gonosz útjaikra, ami a magányos próféta által megjövendölt ítéletben teljesedett Kr.e. 612-ben, amikor a babiloniak bevették Ninivét.

A politikai következtetések mellett azonban néhány lelki tanulságot is szolgáltat ez a könyv: 1. Isten irányítása alatt tartja a világmindenséget, és nemzetek születnek azért, hogy végrehajtsák isteni terveit. 2. Isten kegyelméből szabadságot biztosít minden embernek, hogy együttműködjön szent elveivel, és helyesen éljen. 3. A gonosz learatja jutalmát; végül az igazság győz. 4. Isten örül a „szent fordulatoknak”, amikor egy fejetetejére állt világot, ahol a rosszat jónak látják, visszafordíthat normál állapotába.  

A legsötétebb napokon Isten egy kevésbé ismert prófétája üzenetével bátorítja népét. Az üzenet lehet rövid, amely talán valamilyen lehetetlennek tűnő jövőbeni változásról beszél, vagy mutat előre, de attól még igazság, és reményt ad az embereknek. Ez nagyon hasonlít arra, amit az Úr tett a keresztények csalódott kis csoportjával egy tinédzser lány gyenge hangján keresztül, hiszen ő adott lelki elődeinknek sok reményt és helyes lelki eligazítást 1844-ben.

Gary Councell

125. heti olvasmány a PRÓFÉTÁK ÉS KIRÁLYOK 60. fejezetéhez (december 24-30.).

Micsoda gyönyörű ígéretek találhatóak ebben a fejezetben!

Van egy speciális igényű gyermekem, aki kerekesszékhez kötött, ezért az alábbi vers különösen sok örömmel tölt el. Sóvárogva vágyom az eljövendőket, hogy lássam a fiamat szarvasként ugrándozni, körbe-körbe szaladgálni, korban hozzá hasonló totyogókkal.

„Akkor a vakok szemei megnyílnak,
És a süketek fülei megnyittatnak,
Akkor ugrándoz, mint szarvas a sánta,
És ujjong a néma nyelve.”
Ézsaiás 35:5–6

A fiam betegsége idején elhagyatottnak éreztem magam, és sokszor veszteségélményem volt, nem tudtam, hogy miért is imádkozzak. Akkoriban volt, hogy a gyülekezeti közösségem és a barátaim imában hordoztak, ők imádkoztak értem, amikor én nem találtam szavakat az imához. Gyakran csak annyit tudtam mondani, hogy „Istenem, segíts a fiamon.”

Ez a fejezet számomra az ilyen tapasztalatok perceiről szól, az ima és a gyülekezeti közösség erejére emlékeztet. Ki kell lépnünk a komfortzónánkból, és imádkoznunk kell testvéreinkért, akik nyomorúsággal küzdenek. Néha nekünk kell az ő erejükké válnunk, amikor nekik nincsen már. Még akkor is, hogy ha csak annyit tehetünk, hogy meghallgatjuk őket, vagy engedjük, hogy a vállunkon kisírják magukat, alapvető fontosságú, hogy ott legyünk azok számára, akiknek fájdalmaik vannak.

A világ tele van megtört szívű emberekkel, akiknek fájdalmaik vannak. Nap mint nap látom ezt a fájdalmat a barátaimon, akik speciális igényű gyermekek szülei. Olvassuk hát ezeket az erőteljes ígéreteket, és osszuk meg azokat a körülöttünk lévőkkel!

Áldom Istent a nehézségeimért, hiszen azok segítettek jobban tudatára ébredni annak, hogy mennyire szükségünk van egymásra, amikor az élet a nehéz oldalát mutatja.

Jill Simpson Palffy
Westminster hetednapi adventista gyülekezet
Dél-Karolina, USA

Fordította: Gősi Csaba

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése