2019. október 17., csütörtök

Higgyetek az Ő prófétáinak - október 17 - CSÜTÖRTÖK - 2 Krónikák 3


Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:
1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – A nagy küzdelem 5. fejezet 1556. nap

A Szentírás a józan észre hatott, és kigyógyította az embereket a pápai dogmák iránti passzív engedelmességből. Wiclif ekkor a protestantizmus tanításait hirdette - hogy az üdvösség a Krisztusba vetett hit gyümölcse, és csak egyedül a Szentírás tévedhetetlen. A prédikátorok, akiket ő maga küldött, terjesztették a Bibliát a reformátor írásaival együtt, mégpedig olyan eredményesen, hogy az új hitet Anglia lakosságának majdnem a fele elfogadta.

A Szentírás megjelenése rémületet keltett az egyház hatalmasságaiban. De Wiclifnél hatalmasabb erővel találták szembe magukat, amely ellen saját fegyvereikkel nem sokra mentek. Angliában ekkor még semmiféle törvény nem tiltotta a Bibliát, mert soha azelőtt nem jelent meg a nép nyelvén. Később életbe léptettek és szigorúan érvényesítettek ilyen törvényeket. Közben - a papok erőfeszítései ellenére is - egy ideig alkalom nyílt Isten Igéjének terjesztésére.

A pápa vezető emberei ismét a reformátor elhallgattatását tervezték. Egymás után háromszor idézték törvény elé, de minden eredmény nélkül. Először egy püspöki zsinat eretneknek nyilvánította Wiclif írásait; és megnyerve maguknak a fiatal királyt, II. Richárdot, kieszközöltek egy olyan királyi rendeletet, amely a kárhoztatott tanok védelmezőit mind börtönre ítélte.

Wiclif a parlamenthez fellebbezett. Bátran emelt vádat a papi kormányszervezet ellen a nemzeti tanács előtt, és az egyház által szentesített visszaélések dolgában reformot követelt. Meggyőző erővel rajzolta meg a Szentszék jogtalan uralmát és romlottságát. Ellenségei zavarba jöttek. Wiclif barátai és párthívei meghódolásra kényszerültek, és várható volt, hogy a barátait elvesztő, magára maradt idős reformátor is meghajol a korona és a püspöksüveg együttes tekintélye előtt. Ehelyett azonban a katolikusok szenvedtek vereséget. Az országgyűlés, amelyet felrázott Wiclif lelkesítő felhívása, hatálytalanította az üldöző rendeletet, és a reformátor ismét szabad volt.

Harmadszor is törvény elé állították; ezúttal a birodalom legmagasabb egyházi bírósága elé, amely nem kegyelmezett az eretnekségnek. A katolikusok azt gondolták, hogy Róma most végre diadalmaskodni fog, és a reformátor munkájának megálljt parancsol. Ha szándékukat meg tudják valósítani, Wiclif kénytelen lesz megtagadni tanait, vagy a törvényszékről egyenesen a máglyára vezet az útja.

Wiclif azonban nem hátrált meg. Nem akart alakoskodni. Bátran kitartott tanai mellett, és visszautasította üldözői vádjait. Nem gondolt saját helyzetére. Hallgatóit a mennyei törvényszék előtt látta, és álokoskodásaikat és megtévesztéseiket az örökkévaló igazság mérlegén. A tanácskozóteremben érezni lehetett a Szentlélek erejét. Isten foglyul ejtette a hallgatók lelkét. Mintha a földbe gyökerezett volna a lábuk. Az Úr tegezéből lövellő nyílként hasítottak szívükbe a reformátor szavai. Az eretnekség vádját, amit felhoztak ellene, meggyőző erővel visszafordította vádolóira. Azt kérdezte tőlük, hogyan merik terjeszteni a tévedéseket? Nyereségért áruba bocsátani Isten kegyelmét?!

"Mit gondoltok - mondta végül -, kivel harcoltok? A sír szélén álló öregemberrel? Nem! Az igazsággal - azzal az igazsággal, amely erősebb nálatok, és le fog győzni titeket. " E szavakkal hagyta ott a zsinatot. Egyetlen ellenfele sem próbálta útját állni.

Wiclif munkája már csaknem véget ért. Az igazság zászlaja, amelyet oly sokáig hordozott, már-már kihullott kezéből. De még egyszer bizonyságot kellett tennie az evangéliumról. Az igazságnak pontosan a tévelygés birodalmának erődjéből kellett megszólalnia. Wiclifet Rómába, a pápai ítélőszék elé idézték, amely oly sokszor ontotta a szentek vérét. Tudta, milyen veszély fenyegeti, mégis engedelmeskedett volna az idézésnek, ha egy szélütés nem tette volna lehetetlenné utazását. Bár hangja nem volt hallható Rómában, de levél útján szólhatott, és elhatározta, hogy élni fog ezzel a lehetőséggel. Parókiájáról a reformátor levelet írt a pápának, amelyben tisztelettudó hangon és keresztény szellemben, de élesen megrótta a Szentszék fényűzését és hivalkodását.

" Végtelenül örülök - mondta -, hogy minden ember előtt, de különösen Róma püspöke előtt bizonyságot tehetek hitemről; s mivel azt józannak és igaznak tartom, feltételezem, hogy ő azt a legnagyobb készséggel jóvá fogja hagyni, ha pedig tévedés, helyesbíti.

Mindenekelőtt hiszem, hogy Krisztus evangéliuma azonos Isten teljes törvényével... Hiszem és vallom, hogy Róma püspökét, mivel ő Krisztus helytartója itt a földön, mindenkinél jobban köti az evangéliumban foglalt törvény. Krisztus tanítványai között a nagyság nem a földi méltóságban vagy a dicsőségben állt, hanem Krisztus életének és magatartásának pontos követésében... Krisztus földi élete idején nagyon szegény volt. Megvetett és elutasított minden földi hatalmat és dicsőséget...

Mai Bibliai szakasz: 2 Krónikák 3

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:
Károli fordítás:

Új protestáns fordítás:

Ez a fejezet a templom speciális méreteiről, az alapozásáról, a szentek szentjéről és egyéb adatokról szól. Részletezi az angyalszárnyak méreteit és az aranylemezek mennyiségét, ami egyes becslések szerint mai áron 16 millió dollár értékű volt.

Akárhogy is, a hely, ahol Salamon építkezik, jellemzi a templom egész célját és részleteit. Nincsen jobb hely Salamon számára az építkezéshez. Valaha még Dávid választotta ki a helyet. Elhatározta, hogy Istennek szenteli ezt a földet azzal, hogy nem fogadja el Ornán ajándékaként, hanem fizet érte. Ám valójában ezt a helyet Isten választotta, és Dávidénál sokkal nagyobb áldozatra épült. A templomnak Mórija hegyén kell felépülnie, ahol Ábrahám szíve megszakadt, és ahol Izsák készségesen megadta magát a halálnak.

Évszázadokon át pontosan ezen a helyen kell majd bárányokat áldozni. Mindegyiknek Jézus végső áldozatára kell mutatnia, és Isten megtört szíve előképének kell lennie. Jézus azt választja majd, hogy mi mindnyájan rátehessük kezünket, Ő elveszi bűneinket, és ha szükséges örökre meghal, hogy mi újra összeköttetésbe kerüljünk Vele és irgalmas mennyei Atyánkkal.

Térdet hajtasz ma ezen Istentől kapott ajándék nagysága és a te érdemtelenséged miatt? Jézus érdeme miatt neked nem kell meghalnod, hanem a bűnbánó lélek és a szüntelen dicsőítés áldozatát ajánlhatod fel.

Scott Griswold

219. heti olvasmány A NAGY KÜZDELEM  5. fejezetéhez (október 13-19.).

John Wycliffe, a reformáció hajnalcsillaga inspirációt jelent az olyan fiatal tanulók számára, mint én. Igazi tanuló szellemmel rendelkezett. Szilárdan hiszem, hogy ez az oka annak, hogy Isten rendkívüli mértékben fel tudta őt használni a reformáció előfutáraként. Nem jártak reformátorok előtte, „akiknek a munkájához igazíthatta volna reformjának rendszerét”.

Wycliffe magának tanult. Nem a testi erejét használta, és ez azt jelentette, hogy Isten képes volt tanítani őt. „Az utána jövők kevesen értek fel hozzá műveltségben és a gondolatok tisztaságában; csak kevesen képviselték olyan szilárdan, és védték olyan bátran az igazságot, mint ő.”

Egy másik ok, amiért csodálom Wycliffe-t, az az, hogy magához ragadta a kezdeményezést. Nem várt másokra, hogy elkezdjék a munkát. Ahol szükséget látott, megtette, amit csak tudott. Ha valamennyi egyháztagunk John Wycliffe buzgóságával rendelkezne, meglenne a világban az a reformáció, ami a megújulásnak megfelelő, amiért te és én imádkozunk.

A Lukács 16-ban lévő szavakra emlékezem: „mert e világnak fiai eszesebbek a világosságnak fiainál a maguk nemében.” A világi emberek buzgalma feddést jelent számunkra az Úrért végzett munkában. Csak egy szikra kell, hogy a tűz lángra kapjon. Törekedjünk hát arra, hogy a hatáskörünkben mi legyünk az a szikra. Vállaljuk azokat a felelősségeket, mint Wycliffe, amelyek hanyagolva voltak, és tegyük meg, amit meg kell tenni, hogy siettessük Urunk eljövetelét.


Ainy Evelyn Stephens
a Kelet-Ázsiai Oktatási Intézet hallgatója, Malajzia
Fordította Gősi Csaba

2 megjegyzés: