2024. október 11., péntek

Higgyetek az Ő prófétáinak - október 11 - PÉNTEK - János evangéliuma 5

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit János evangéliuma 5 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=J%C3%A1nos%205&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=J%C3%A1nos%205&version=NT-HU

A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

1.    Isten észreveszi azt, akinek nincs embere. A harmincnyolc éve beteg ember egyedül érezte magát, mint akinek nincs segítése. A többiek segítséget kaptak, hogy a vízbe jussanak, csak ő nem. Sok ember várt ott gyógyulásra, de Jézus ezt az egyet vette észre, mert neki senkije sem volt.                         

2.    Isten nem versenyezteti az embereket.  Az, hogy egy angyal felkavarja a vizet és az első ember, aki belelép meggyógyul, puszta hiedelmen alapul. Vannak gyógyforrások, és ennek a víznek is lehetett gyógyító hatása, de a gyógyforrások nem csak az első embert gyógyítják meg, aki belép a vízbe, hanem mindenkit. És nem is Istentől származott ez a hiedelem, mert milyen Isten lenne az, aki azt gyógyítja meg, aki gyorsabb? Isten azt mondta, hogy aki Hozzá jön, Ő attól nem fordul el. Isten nemcsak az elsőnek érkezőket fogadja, hanem mindenkit, aki elindult Felé. 

3.    Isten várja, hogy kérjünk tőle. Jézus megkérdezte a beteget, hogy akar-e meggyógyulni, amire az ember kitérő választ adott, hogy nincs embere. Olyan sokáig volt beteg és feküdt ott a tó partján, hogy már szinte beletörődött állapotába. Ma is sok fizikai és lelki beteg van, akik beletörődtek sorsukba, megbarátkoztak a betegségükkel, hogy már nem is gondolnak komolyan a gyógyulásra. Jézus tőled is megkérdezi: „akarsz-e meggyógyulni? Te mit válaszolsz?

4.    Isten az igazi közösség Istene. Jézus ebben a fejezetben az Atyával való közösségéról beszél, arról, hogy mit cselekszik az Atya, hogy mindent megbeszélnek egymással, semmit sem tesznek egymástól függetlenül, vagy egymás tudta nélkül, hogy az Atya szereti a Fiút, hogy Ő az Atya megbízásából nagy dolgokat fog cselekedni, hogy halottakat fog támasztani, hogy az Atya rábízta az ítéletet, hogy a Fiúnak ugyanolyan tisztelet jár, mint az Atyának, hogy az Ő szavában ugyanolyan hatalom van, mint az Atya szavában, hogy a Fiúnak is élete van önmagában, hogy Ő az Atya akaratát cselekszi, hogy az Atya bizonyságot tett Róla stb. Vég nélkül sorolhatnánk annak a leírását, hogy milyen szoros, bensőséges és felemelő kapcsolat van az Atya és a Fiú között.          

5.    Isten hangjára feltámadnak a halottak. Eljön az óra, amikor a halottak meghallják Jézus hangját és előjönnek a sírjukból, de ezt Jézus meg is előlegezte, mert több embert feltámasztott. A négy napja halott Lázár is meghallotta, amikor Jézus kihívta a sírból és kijött.               

6.    Ezen kívül még egy olyan Istent látunk:

a.    aki egy pillanatig sem tétlenkedik, hanem folyamatosan dolgozik értünk

b.    aki közösségben él és munkálkodik

c.    aki mindent megmutat azoknak, akik Jézushoz hasonlóan szoros kapcsolatot ápolnak Vele

d.    akinek a szavában örök élet van

Ima éretted: Istenem, kérlek, segítsd meg az olvasót, hogy merjen kérni Tőled. Adjad, hogy tudatában legyen annak, hogy Te vágysz meghallgatni kéréseit és segíteni neki a szükség idején, Jézus nevében, Ámen

Olvasmány – E.G. White JÉZUS ÉLETE 68-69 fejezet

69. fejezet – AZ OLAJFÁK HEGYÉN (3. rész)

Krisztus azonban nem jelentette ki eljövetele napját és óráját. Világosan megmondta tanítványainak: "Arról a napról és óráról pedig senki sem tud, az ég angyalai sem, hanem csak az én Atyám egyedül" (Mt 24:36). Ha megadta volna a pontos időt, akkor vajon miért buzdította éberségre tanítványait. Vannak, akik azt állítják; hogy tudják az Úr megjelenésének a napját és óráját és a legnagyobb komolysággal határozzák meg a jövőt. Az Úr azonban óva int ettől a magatartástól. Az ember Fia második eljövetelének a pontos ideje Isten titka.

Krisztus továbbá arra is rámutatott, hogy milyen lesz a világ állapota az Ő eljövetelekor. "Amiképpen pedig a Noé napjaiban vala, akképpen lesz az ember Fiának eljövetele is. Mert miképpen az özönvíz előtt való napokban esznek és isznak vala, házasodnak és férjhez mennek vala, mind ama napig, amelyen Noé a bárkába méne. És nem vesznek vala észre semmit, mígnem eljöve az özönvíz és mindnyájukat elragadá: akképpen lesz az ember Fiának eljövetele is" (Mt 24:37-39). Az Üdvözítő nem egy ideiglenes, ezeréves, földön megvalósuló birodalomról beszél itt, amelyben az ezer év alatt mindenkinek fel kell készülnie az örökkévalóságra. Nem, Krisztus csak azt mondja meg nekünk, hogy ami Noé napjaiban volt, úgy lesz majd akkor is, mikor az ember Fia ismét eljön.

Miként volt Noé napjaiban? "És látá az Úr, hogy megsokasult az ember gonoszsága a földön, és hogy szíve gondolatának minden alkotása szüntelen csak gonosz" (lMóz 6:5). A vízözön előtti korszak lakosai elfordultak Teremtőjüktől és nem voltak hajlandók megcselekedni szent akaratát. Saját szentségtelen elképzelésüket és erkölcstelen elgondolásaikat követték. Ezért a gonoszságukért pusztultak el. A világ ma is ugyanezt az utat járja. Ez pedig nem kínál biztosítékot egy eljövendő ezeréves dicsőségről. Isten törvényeinek a megszegői gonoszsággal töltik be a földet. Fogadásaik, lóversenyeik, szerencsejátékaik, tékozlásaik, kéjvágyó gondolataik, megfékezhetetlen szenvedélyeik erőszakos cselekedetekkel árasztják el a világot.

Jeruzsálem elpusztításáról szóló próféciájában Krisztus ezt mondotta: "És mivelhogy a gonoszság megsokasodik, a szeretet sokakban meghidegül. De aki mindvégig állhatatos marad, az idvezül. És az Isten országának ez az evangéliuma hirdettetik majd az egész világon, bizonyságul minden népnek; és akkor jő el a vég" (Mt 24:12-14). Ez a prófécia ismét beteljesül majd. Annak a napnak megsokasodó gonoszsága visszatükröződik a mi nemzedékünkben is. Különösképpen így van ez az evangélium hirdetésére vonatkozó jövendöléssel kapcsolatban. Pál a Szentlélek által megvilágosítva és vezetve kijelentette, hogy Jeruzsálem eleste előtt az evangéliumot prédikálták "minden teremtménynek az ég alatt" (Kol 1:23). Így most az ember Fia eljövetele előtt, az örökkévaló evangéliumot kell prédikálni "minden nemzetségnek és ágazatnak, és nyelvnek és népnek" (Jel 14:6). Isten "rendelt egy napot, melyen megítéli majd a föld kerekségét igazságban" (Acs 17:31). Krisztus azt is közli velünk, hogy ez a nap mikor virrad majd meg a számunkra. Krisztus nem azt mondja, hogy az egész világ megtér majd, hanem csak azt, hogy: "Az Isten Országának ez az evangéliuma hirdettetik majd az egész világon, bizonyságul minden népnek; és akkor jő el a vég" (Mt 24:14). Azzal, hogy az evangéliumot mi hirdethetjük a világnak, tőlünk, illetve az evangélium hirdetésének hőfokától függ, hogy siettetjük-é Urunk visszatérését. Nekünk nemcsak várnunk kell, hanem sietve kell elé menni Isten napjának. (Vö. 2Pt 3:12). Ha Krisztus egyháza elvégezte volna már kijelölt munkáját úgy, ahogy azt az Úr elrendelte, akkor Isten az egész világot már régebben figyelmeztette volna erre, és az Úr Jézus Krisztus már eljött volna a földre hatalommal és nagy dicsőséggel.

Miután Krisztus megadta érkezése jeleit, ezt mondotta: "Ezenképpen ti, mikor látjátok, hogy ezek meglesznek, tudjátok meg, hogy közel van az Isten országa" (Lk 21:31). "Vigyázzatok és imádkozzatok" (Mt 26:41). Isten mindig figyelmeztette az embereket az eljövendő ítéletre. Azok, akik bíztak Krisztus nékik időben adott üzenetében, és hitük szerint cselekedtek életük folyamán, és engedelmeskedtek parancsolatainak, azok megmenekültek azoktól az ítéletektől, amelyek az engedetlenekre és a hitetlenekre sújtottak le. Istennek ezt az üzenetét kapta meg Noé: "Menj be te és egész házadnépe a bárkába: mert téged láttalak igaznak előttem ebben a nemzedékben" (lMóz 7:1). Noé engedelmeskedett és Isten megmentette. Lóthoz Istennek az az üzenete érkezett: "Keljetek fel, menjetek ki e helyből, mert elveszti az Úr e várost" (lMóz 19:14). Lót a mennyei hírnökök vezetése alá helyezte magát, és Isten megőrizte őt. Így Krisztus tanítványai is megkapták a figyelmeztetést Jeruzsálem lerombolásáról. Azok, akik felfigyeltek az eljövendő pusztulás jeleire és elmenekültek a városból, elkerülték a megsemmisülést. Így Isten most minket is figyelmeztet Krisztus második eljövetelére, és arra a megsemmisítő pusztulásra, amely a világra sújt le. Azok, akik figyelembe veszik Isten intését, megmenekülnek.

  

1 megjegyzés: