2024. október 8., kedd

Higgyetek az Ő prófétáinak - október 8 - KEDD - János evangéliuma 2

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit János evangéliuma 2 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=J%C3%A1nos%202&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=J%C3%A1nos%202&version=NT-HU

A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

1.    Istenben vakon lehet hinni. Mivel a kánai menyegzőn hajtotta végre Jézus az első csodát, Mária nem láthatott eddig egyet sem, mégis Jézushoz fordult segítségért, a szolgáknak pedig azt mondta, hogy amit mond, tegyék meg. Könnyű hinni a csodában, ha sokat láttunk már, de Mária akkor is hitt, ha egyet sem látott eddig. Ez az igazi hit.                      

2.    Isten értékeli az egyszerű embereket.  Amikor Jézus elkezdte szolgálatát, amelynek célja az volt, hogy a világ elhiggye, hogy Ő a Messiás, nem Jeruzsálembe ment, ahol sok ember él, ahol a politikai és egyházi vezetők élnek és tevékenykednek és nem elöttük hajtotta végre az első csodáját, pedig emberileg ez lett volna a logikus. Egy egyszerű, eldugott kis faluban tette meg az első csodát, egyszerű emberek között, és mégis tudomására jutott az egész világnak, hogy Ő a Messiás, a Megváltó.

3.    Isten nem engedi ki a vezetést a kezéből. Mária próbálta átvenni a vezetést, felgyorsítani az eseményeket. Azt gondolta, ráveszi Jézust, hogy Messiásként lépjen fel, viszont Jézus jelezte, hogy Ő egy menetrend szerint dolgozik, és ebben a menetrendben nem érkezett el az ideje. Még sok tennivalója van addig, sok mindennek meg kell történni. A menetrendet nem Mária fogja meghatározni, hanem az Atya.

4.    Isten ajándékai minőségiek és bőségesek. Jézus ezzel a csodájával 600 liter jó minőségű mustot teremtett.           

5.    Isten tiszteli a házasság intézményét. Jézus jelenléte egy esküvői ünnepségen jelzi, hogy kiáll a házasság intézménye mellett. Ő volt az, aki az első esküvőt celebrálta az Éden kertben és most egy olyan ünnepségen vesz részt, amelyet ő szerzett kezdetben. De ez az esemény előre is mutat, arra a napra, amikor Ő vőlegényként jön majd a menyasszonyáért, hogy otthonába vigye.               

6.    Ezen kívül még egy olyan Istent látunk:

a.    aki szereti az ártatlan vidámságot – egy esküvőn természetes a vidámság

b.    aki szereti ez egyserű emberek társaságát

c.    aki az emberek között érzi jól magát

d.    aki odafigyel az egyszerű emberi szükségletekre

e.    aki megmenti a szégyentől és a kellemetlenségtől az ifjú párt

f.      akit azzal is megtisztelünk, ahogy a házához viszonyulunk

g.    aki látja, hogy mi van az emberi szívekbe és az indítékokat is ismeri

Ima éretted: Istenem, kérlek, segítsd meg az olvasót, hogy vakon tudjon bízni benned. Adjad, hogy ne a bizonyítékokat keresse, hanem Téged, Jézus nevében, Ámen

Olvasmány – E.G. White JÉZUS ÉLETE 68-69 fejezet

68. fejezet – A KÜLSŐ UDVARBAN (3. rész)

Isten hangja hallatszott Jézus keresztségekor szolgálatának kezdetén, majd újra átváltozásakor a hegyen. Most, szolgálatának végén harmadszor volt hallható sok-sok ember számára, különleges körülmények között. Jézus éppen most jelentette ki a legünnepélyesebb igazságot a zsidók állapotát illetően. Utoljára folyamodott hozzájuk, kimondta sorsukat. Most Isten újra pecsétjét helyezte Fiának küldetésére. Elismerte azt, Akit Izrael elvetett. "Nem énérettem lőn e szó, - mondta Jézus - hanem tiérettetek" (Jn 12:30). Ez koronázta meg Messiás-voltának bizonyítékait, jel volt az Atyától, hogy Jézus igazat szól, és Isten Fia.

"Most van e világ kárhoztatása; - folytatta Krisztus - most vettetik ki e világ fejedelme: És én, ha felemeltetem e földről, mindeneket magamhoz vonszok. Ezt pedig azért mondá, hogy megjelentse, milyen halállal kell meghalnia" (Jn 12:31-33). Ezzel a világ döntő órájára utalt az Úr. Ha engesztelő áldozat leszek az emberek bűneiért, a világot világosság ragyogja be. Sátán hatalma megtörik az emberi lelkek fölött. Az emberben eltorzult isteni képmás helyreáll, és végül a hívő szentek nagy családja örökli a mennyei otthont. Ez Krisztus halálának eredménye. A Megváltó egészen belemerül az elé táruló győzelem szemlélésébe. Látja a keresztet, a kegyetlen, a szégyenletes keresztet, az összes hozzá kapcsolódó borzalmakkal, dicsőségben ragyogva.

Azonban nemcsak az ember megváltásának műve teljesül be a kereszten. Isten szeretete megnyilatkozik a világegyetem előtt. Kivettetik e világ fejedelme a mennyből. A Sátán által Isten ellen felhozott vádak hamisnak bizonyulnak. A mennyre hárított szemrehányás örökre tisztázódik. Angyalok, emberek egyaránt vonzódnak az Üdvözítőhöz. "Én, ha felemeltetem e földről, - szólt Jézus - mindeneket magamhoz vonszok" (Jn 12:32).

Sokan álltak Krisztus körül, amikor e szavakat kiejtette, s egyikük ezt mondta: "Mi azt hallottuk a törvényből, hogy a Krisztus örökké megmarad: hogyan mondod hát te, hogy az ember Fiának fel kell emeltetnie? Kicsoda ez az ember Fia? Monda azért nékik Jézus: Még egy kevés ideig veletek van a világosság. Járjatok, amíg világosságotok van, hogy sötétség ne lepjen meg titeket: és aki a sötétségben jár, nem tudja, hová megy. Míg a világosságotok megvan, higgyetek a világosságban, hogy a világosság fiai legyetek" (Jn 12:34-36).

"És noha ő ennyi jelt tett vala előttük, mégsem hivének őbenne" (Jn 12:37). Egyszer megkérdezték a Megváltót: "Micsoda jelt mutatsz tehát te, hogy lássuk és higgyünk néked?" (Jn 6:30). Számtalan jelt kaptak, de becsukták a szemüket és megkeményítették szívüket. Most, amikor maga az Atya szólt, nem kérhettek több jelt, mégsem hittek.

"Mindazáltal a főemberek közül is sokan hivének őbenne; de a farizeusok miatt nem vallák be, hogy ki ne rekesztessenek a gyülekezetből" (Jn 12:42). Inkább szerették az emberek dicséretét, mint Isten jóváhagyását. Hogy megmeneküljenek a szemrehányástól és a szégyentől, megtagadták Krisztust, visszautasították az örök élet ajándékát. Századok óta milyen sokan teszik ugyanezt! Mindnyájuknak szólnak a Megváltó figyelmeztető szavai: "Aki szereti a maga életét, elveszti azt" (Jn 12:25). "Aki megvet engem - mondta Jézus - és nem veszi be az én beszédeimet, van annak, aki őt kárhoztassa: a beszéd, amelyet szólottam, az kárhoztatja azt az utolsó napon" (Jn 12:48).

Jaj azoknak, akik nem ismerik fel meglátogatásuk idejét! Krisztus lassan, bánkódva hagyta el örökre a templom területét.     


1 megjegyzés: