2018. február 3., szombat

Higgyetek az Ő prófétáinak - február 3 - SZOMBAT - Máté 9


Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:
1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – Jézus élete 8. fejezet 936. nap

Ha József és Mária imáikban Istennel időztek volna, akkor felismerik megbízatásuk szentségét, és nem veszítik szem elől Jézust. Egyetlen nap hanyagsága miatt elvesztették a Megváltót, és három napi aggódó keresésbe tellett, mire megtalálták. Így van ez velünk is: üres fecsegéssel, gonosz beszéddel vagy az ima elhanyagolásával egyetlen nap alatt elveszíthetjük a Megváltó jelenlétét, és napokon át szomorúan kereshetjük, mire megtaláljuk Őt, és újra elnyerjük a békét, amit elveszítettünk.

Baráti kapcsolatainkban vigyázzunk, nehogy elfeledjük Jézust, és továbbhaladjunk anélkül, hogy észrevennénk: Ő nincs velünk. Ha úgy belemerülünk a világi dolgokba, hogy nem gondolunk arra, akiben örök életünk reménysége összpontosul, elszakadunk Jézustól és a mennyei angyaloktól. Ezek a szent lények nem maradhatnak ott, ahol a Megváltó jelenléte nem kívánatos, és hiányát nem veszik észre. Emiatt csüggedtek sokszor Krisztus állítólagos követői.

Sokan látogatják az istentiszteleteket, és Isten szava felüdíti, megvigasztalja őket, de mivel vigyázatlanul elhanyagolják az elmélkedést és az imádkozást, elveszítik az áldást, és még elhagyatottabbnak érzik magukat, mint annak előtte. Gyakran úgy érzik, hogy Isten alig törődik velük. Nem ismerik fel, hogy a hiba bennük van. Ha megszakadt a kapcsolatuk Jézussal, akkor elzárták maguktól jelenlétének világosságát is.

Jól tennénk, ha mindennap elmélkednénk Krisztus életéről. Vegyük át pontról pontra, képzeljünk el minden jelenetet, különösen a végsőket! Ha így időzünk értünk hozott nagy áldozatánál, benne való bizalmunk állandósul, szeretetünk elmélyül, Lelke mélyebben áthat bennünket. Ha üdvözülni akarunk, meg kell tanulnunk a bűnbánat és az alázat leckéjét a kereszt lábánál.

Amikor egymás társaságát keressük, áldás lehetünk egymás számára. Ha Krisztuséi vagyunk, legdrágább gondolataink is az övéi lesznek. Szeretünk róla beszélgetni, és amikor szeretetéről beszélünk egymásnak, az isteni befolyás meglágyítja szívünket. Amint jellemének szépségét szemléljük, "ugyanazon ábrázatra elváltozunk, dicsőségről dicsőségre" (2Kor 3:18).

Mai Bibliai szakasz: Máté 9

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli fordítás:


Új protestáns fordítás:

Jézus elvegyült az bűnösök között. Tolvajok, prostituáltak, iszákosok és vámszedők barátja volt. Gyakran együtt is étkezett velük. Az első század kegyes törvénytudói ezeket a cselekedeteket botrányosnak tartották.
Itt, Máté evangéliuma 9. fejezetében arról olvashatunk, hogyan keresték fel Jézust Keresztelő János tanítványai egy kérdéssel, ami foglalkoztatta őket: Miért hogy mi és a farizeusok sokat böjtölünk, a te tanítványaid pedig nem böjtölnek?” (Mt 9:14)

Jézus napjaiban a judaizmus szerint a böjtölés azt fejezte ki, hogy az ember siratja ezt a világot és Isten eljövendő országába vágyódik. Ez a megalázkodás, valamint az imádság egyik módja volt a kegyelemért és a római elnyomás alól való szabadulásért. Így nem meglepő, hogy a vallási vezetők összezavarodtak látva Jézust, amint a Mennyek Országáról tanít, és közben vámszedőkkel és bűnösökkel eszik és ünnepel, ahelyett, hogy böjtölne, amiképpen azt várták tőle.

Jézus egy példázattal válaszol a kérdésükre, ami elsőre talán nehezen érthető: „Senki sem vet pedig új posztóból foltot az ócska ruhára… Új bort sem töltenek ó tömlőkbe” (Mt 9:16.17).

Jézus itt két dologra hívja fel a figyelmet. Először is, ha kivágsz egy új ruhából egy darabot, hogy azzal foltozd meg a régit, nem használsz vele a réginek, és az új, nagyobb ruhadarabot is tönkretetted. Másodszor az újbort régi tömlőbe öntve, a régi tömlő kireped, és elveszik a jó bor.

Az első esetben látjuk, hogy ha kis dolgokat ragadunk ki Jézus tanításaiból és cselekedeteiből, akkor elveszítjük az egész képet. Más szóval előfordulhat, hogy csak arra figyelünk, amit szeretünk Jézusból és tanításaiból, és ezeket beépítjük régi gondolkodásmódunkba. Vagy teljesen magunkévá kell tennünk, amit Jézus mondott, vagy inkább egyáltalán ne.

A második állítás még drasztikusabb – próbáld csak meg Jézus új tetteit és tanításait beilleszteni a régi élet- és gondolkodásmódodba: az eredmény robbanni fog!

Ebben a szakaszban Jézus nagyon fontos tanulsággal szolgál minden egyes tanítványa számára. Ha Jézus a házadba jön, hogy veled vacsorázzon, és igazán szívedbe fogadod tanításait, akkor elkerülhetetlenül új életet kezdesz majd élni. Megtapasztalod, hogy megváltoznak a régi beidegződéseid, és az egész életed új értelmet nyer.

Oleg Kostyuk

130. heti olvasmány a JÉZUS ÉLETE  8. fejezetéhez (január 28 - február 3.).

Mária és József szem elől tévesztették Jézust. Érthetetlen – de igaz.

Ami még rosszabb, hogy mennyire sok időbe telt nekik, hogy észrevegyék ezt. Csak akkor kezdték keresni Őt, amikor már sötétedett. Nyilvánvalóan senki sem hiányolta Őt korábban. Három nappal később találták meg, a templomban, a törvény tanítóinak lábainál ülve.

Szem elől téveszteni Jézust könnyebb, mint gondolnád.

A legjobb törekvésünk ellenére, valahol a telezsúfolt életünk egy rejtett zugába is kerülhet a Megváltó. Néha sötétségre van szükségünk ahhoz, hogy észrevegyük, amit a világosban nem láttunk. A sötétség képes arra, hogy eltávolítsa mindazt, ami elterelte a figyelmünket, s ráébresszen arra, hogy szükségünk van Istenre. Közvetlenül Isten jelenlétébe is hozhat minket.

Mózes a hegyoldalban, a panaszkodó tömeg pedig lejjebb, a puszta talajon vert tábort. Jahve pedig felhőbe és tűzbe burkolózva jelenik meg, hogy találkozzon népével, akik rettegnek. Mózes azonban nem így tesz. „Távol álla azért a nép, Mózes pedig közelebb méne a felhőhöz, melyben az Isten vala.” (2Móz 20:21)

Ez olyan sötétség, amely fényt lehel ki. Olyan sötétség, ahol Istent váratlan módon hallhatjuk. „Amit néktek a sötétben mondok, a világosságban mondjátok; és amit fülbe súgva hallotok, a háztetőkről hirdessétek.” (Mt 10:27)

Mit súg Isten a füledbe ebben a sötétségben?

Karen J. Pearson
Meridian/Parma hetednapi adventista körzet
Idaho, USA
Fordította Gősi Csaba

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése