2019. március 5., kedd

Higgyetek az Ő prófétáinak - március 5 - KEDD - 4 Mózes 27


Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:
1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – Az apostolok története 15. fejezet 1331. nap

Elérkezett tehát a kivégzést megelőző nap sötét éjjele... Hatalmas angyal indult útnak a mennyből, Péter megmentésére. Az erős ajtók - melyek Isten szentjét zárva tartották - feltárultak, emberi kezek segítsége nélkül is. A Mindenható angyala keresztülhalad és az ajtók zajtalanul záródnak be utána. Belép a cellába: Péter ott fekszik és békésen alussza az Istenbe vetett hit nyugodt álmát.

Az angyalt körülvevő fényár megvilágítja a cellát, de nem ébreszti fel az apostolt. Csak amikor az angyal érintését érzi és e hangot hallja: "Kelj fel hamar!" - tér magához annyira, hogy látja a cellát mennyei fényben ragyogni és a dicsőséges angyalt maga előtt. Gépiesen engedelmeskedik és amikor a felkelésnél kezeit használja, alig ébred tudatára, hogy béklyói lehulltak csuklóiról.

Ismét felhangzik a mennyei küldött parancsa: "Övezd fel magadat és kösd fel saruidat!" Péter ismét önkéntelenül engedelmeskedik, csodálkozva bámul látogatójára és azt hiszi, hogy álmodik, vagy látomást lát. Az angyal újból ráparancsol: "Vedd rád felsőruhádat és kövess engem!" Az angyal az ajtóhoz megy; a máskor oly bőbeszédű Péter ámulattól elnémulva követi. Keresztülhaladnak az őrségen és elérik az erősen elreteszelt ajtót, mely magától nyílik ki előttük, de utánuk rögtön be is zárul; miközben az őrök úgy belül, mint kívül, mozdulatlanul maradnak helyükön.

Elérik a második, szintén kívül-belül őrzött ajtót. Ez is úgy nyílik ki, mint az első, anélkül, hogy a sarokvasak nyikorognának, vagy a reteszek bármilyen zajt okoznának. Keresztülhaladnak rajta és ez is éppoly zajtalanul csukódik be ismét. Hasonló módon jutnak át a bejárati kapun és már kint is vannak a nyílt utcán. Egyetlen szót sem váltanak; egyetlen lépés sem hallatszik. Az angyal kápráztató fényártól övezve halad elöl; Péter pedig zavartan és magát még mindig álomban képzelve, követi szabadítóját. Így haladnak végig egy utcán és azután az angyal eltűnik. Megbízatását elvégezte.

Lassankint eloszlott a mennyei fény és Péter ott áll a mélységes sötétben, amely csak akkor enyhül, amikor szeme már megszokta. Egyedül van a csendes utcán és az éjjeli hűs levegő simogatja homlokát. Tudja már, hogy kiszabadult. Ismerős a városrész is. Felismerte a helyet, hiszen már sokszor járt arra, de amelyről azt hitte, hogy a következő reggel látja utoljára.

Mai Bibliai szakasz: 4 Mózes 27

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:
Károli fordítás:

Új protestáns fordítás:

A 27. fejezet az örökösödési kérdéssel kezdődik, amit Mózes 4. könyvének 36. fejezete bővebben tárgyal. Most azonban összpontosítsunk a fejezet egyéb részleteire! Mózes nagyon emberi módon, emberi érzésekkel reagál a tömeg zúgolódására. Ebben a folyamatban olyan pozícióba helyezte magát, ami egyedül Istennek van fenntartva, amikor ezt mondta: „Halljátok meg most, ti lázadók! Avagy e kősziklából fakasszunk-é néktek vizet?” (4Móz 20:10). Aztán kétszer a sziklára csapott, ahelyett, hogy szólt volna hozzá, ahogyan Isten őt erre utasította. Ezzel a cselekedetével Mózes hamisan mutatta be Istent (lásd 4Móz 27:14). Isten csodát tett azzal, hogy vízről gondoskodott, de nem hagyhatta szó nélkül az emberi harag és a nyilvánvaló engedetlenség tettét szeretett szolgája életében. Az embereknek meg kell érteni, hogy ami jó az jó, és ami rossz az rossz, és azt, hogy minden tettnek következménye van – különösen a szándékos engedetlenségnek.      

E miatt a bűn miatt Mózes nem mehetett be az ígéret földjére; más vezetőt kellett választani. Mózes arra kérte Istent, hogy jelöljön ki egy embert utódául (lásd: 4Móz 27:16). Ő már négy évtizede vezette a népet. Izrael egy lázadó és panaszkodó nemzet volt, de annak ellenére, hogy komolyan próbára tették türelmét, Mózes még mindig törődött velük, és aggódott jövőjük miatt. „Ki képviselné jólétük érdekeit úgy, mint ő?” (Pátriárkák és Próféták. Budapest, 1993, Advent Kiadó. 432. oldal).

Ekkor Mózes 120 éves volt (lásd: 5Móz 31:2), majdnem kétszer olyan idős, mint bármely más férfiú a táborban. Rajta kívül csak két életben lévő felnőtt volt, akik kivonultak Egyiptomból, Józsué és Káleb, a két hűséges kém. A tíz hűtlen kém meghalt a pusztában az előző negyven évben, mindazokkal a felnőtt férfiakkal – és nagy valószínűséggel asszonyokkal együtt –, akik részt vettek az egyiptomi kivonulásban. Vajon értelmes dolog lenne e közül a két ember közül választani vezetőt, akik végigjárták az egész utat, miközben következetesen hűséget tanúsítottak? Ezt azt jelentette, hogy vagy Káleb, vagy Józsué. Így is történt. Isten arra utasította Mózest, hogy Józsuét válassza ki vezetésben való utódjául. Így Józsué lesz az, aki bevezeti Isten népét az ígéret földjére.

Fred Knopper   
187. heti olvasmány AZ APOSTOLOK TÖRTÉNETE  15. fejezetéhez (március 3-9.).

Komolyan veszed-e az angyalok „jelenlétét”? Nyugaton gyakran a homlokunkat ráncoljuk, ha valaki természetfeletti tapasztalatokról beszél, mivel a világlátásunk racionális és a természeten alapszik. Péter története, akit egy angyal mentett meg, mindig is szíven ütött, hiszen az angyalok cselekedeteinek egy hatalmas tanúságtétele. Mindazonáltal, logikus-e ez a történet? Be lehet-e bizonyítani? Sőt, az énem egy része azt kutatja, miért Pétert mentette meg, és Jakabot nem? Miért kellett Jakabnak meghalnia? Miért mentenek meg az angyalok néhányakat, míg másokat nem?

A nyugati racionalizmusom felkel a sírjából, hiába próbáltam eltemetve tartani. Azután az imanaplómhoz fordulok, és elolvasom azokat az alkalmakat, amikor én tapasztaltam meg a megmentő kegyelmet, mégpedig úgy, hogy nincsen más lehetséges magyarázat, mint az angyali közbeavatkozás. Felidézem azokat az alkalmakat is, amikor mások azt állították, hogy angyalt láttak mellettem, vagy a lehetetlen tapasztalásokat, amiket még megosztani is haboznék.

Még mindig vannak kérdéseim a teodiceáról, azaz Isten igazságosságáról, gondviseléséről; még mindig küzdök azzal, hogy megértsem némely tapasztalásomat, azonban amikor az ezekre a kérdésekre adott válaszok egy irányba mutatnak az Isten Szaván alapuló meggyőződésemmel, érzem az ösztönzést, hogy elfogadjam a tényt: angyalok lehetnek jelen az életemben. A Szentírás kinyilatkoztatásai és ez a csodálatos könyv (Az apostolok története) bevilágítják a sötét tereket a lelkemben.

Komolyan veszem az angyalok jelenlétét, mert nincs más választásom. Voltam közel hozzájuk; sok áldást kaptam mindabból, amit Isten kinyilatkoztatásában megtudtam róluk.

Efrain Valazquez II
USA
Fordította: Gősi Csaba

2 megjegyzés: