2021. március 11., csütörtök

Higgyetek az Ő prófétáinak - március 11 - CSÜTÖRTÖK - Ámos 2

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – A nagy Orvos lábnyomán 40. fejezet 2065. nap

ISTEN SZOLGÁJÁNAK SZÜKSÉGLETE 

"Jöjj fel hozzám a hegyre."

40. fejezet (5. rész) – Segítség a hétköznapokban

A jövő megtervezése

Sokan képtelenek határozott terveket készíteni jövőjükre. Bizonytalanságban élnek. Nem látják ügyeik kimenetelét, és ez sokszor aggasztja és nyugtalanítja őket. Ne felejtsük el, hogy Isten gyermekeinek az élete zarándokélet ezen a világon! Nem vagyunk elég bölcsek saját életünk megtervezéséhez. De nem a mi dolgunk jövőnket kialakítani. "Hit által engedelmeskedett Ábrahám, mikor elhívatott, hogy menjen ki arra a helyre, amelyet örökölendő vala, és kiméne, nem tudván, hová megy" (Zsid 11:8).

Krisztus nem készített terveket földi életében a maga számára. Elfogadta Isten terveit, és az Atya napról napra tárta fel e terveket. Így kellene nekünk is magunkat Istenre bízni, hogy életünk az Ő akaratának egyszerű megvalósulása legyen. Ha utunkat Őreá bízzuk, Ő igazgatja lépteinket.

Nagyon sokan, miközben ragyogó jövőt terveznek maguknak, kudarcra ítélik az életüket. Engedd, hogy Isten tervezzen részedre! Kicsiny gyermekként bízzál annak a vezetésében, aki "híveinek lábait megoltalmazza" (1Sám 2:9)! Isten sohasem vezeti gyermekeit másképpen, mint ahogy ők maguk is választanák, ha látnák kezdettől a véget, és fel tudnák fogni, hogy milyen dicső az a cél, amit Isten munkatársaiként megvalósíthatnak.

 

Mai Bibliai szakasz: Ámos 2

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=%C3%81mos%202&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=%C3%81m%C3%B3sz%202&version=NT-HU

Isten Ámos próféta által figyelmezeti Moábot és a többi nemzetet (1-3. vers); felfedi Júda bűneit (4-5. vers); és hosszasan sorolja az Izrael ellenei vádakat. Figyeljük meg a következőket: 1) belebonyolódtak az igazságtalanságba, elnyomásba és erkölcstelenségbe (6-8. vers); 2) háládatlanok voltak Istennel szemben, annak ellenére, hogy fizikai és lelki javakkal látta el őket (9-12. vers); 3) Isten szembeszáll bűnös életmódjukkal (13. vers) és figyelmezteti őket romlásukra és annak lehetetlenségére, hogy elkerüljék azt (14-16. vers).

Három, sőt négy bűne miatt – bűneinek sokaságára utal –, főleg azért mert elégette Edom királyának (Ézsau leszármazottja) a csontjait, Isten úgy döntött, hogy tüzet bocsát Moábra, hogy megeméssze Kerijjoth palotáit. Moáb a királyaival és hercegeivel együtt pusztul el (1-3. vers). Júda semmibe vette az Úr törvényét, ezért palotáit tűz emészti meg (4-5. vers). Ez a jövendölés Jeruzsálem pusztulásában teljesedett be, amikor a babiloniak Kr. e. 586-ban Nabukodonozor vezetése alatt bevették a várost (2Kir 25:8-9; Jer 17:27; Hós 8:14). Mivel Júda ismerte Isten törvényét, Isten előtti felelőssége összemérhetetlenül nagyobb volt, mint a többi nemzeté. A hazugság és bálványimádás élete, amelyet az egyik nemzedék gyakorolt, követendő példa lett a következő nemzedék számára. A Júda elleni ítélet Isten pártatlanságáról tanúskodik. Isten nem személyválogató: aki vétkezik, annak kell bűnhődni.  

Most az üzenetek csúcspontján Ámos ítéletet mond Izraelre az igazságtalanság, kegyetlenség, bujálkodás, fényűzés és bálványimádás miatt. Az isteni ítélethirdetés – a leghosszabb jövendölés, amely Izrael számára lett elkülönítve (6-16. vers) – teljes erővel zúdul rá. Izrael nem tanult Júda ítéletéből amit az a társadalmi igazságtalanságok miatt kapott – rabszolgának adták el az igazat ezüstért, a szegényt pedig egy pár saruért. A pénzsóvár vezetők elnyomták a szegényeket. Az „áhítják” kifejezés (7. vers) az elnyomónak azt a vágyát fejezi ki, hogy a szegényt földre tiporva akarja látni, és annyi szenvedést okozni neki, hogy azok porral borítsák be fejüket.  

Az igazság útját elferdítették. Az egyszerű, békés, szerény és kegyes emberek büszke, öntelt lényekké váltak, akik nem érezték szükségesnek Isten jelenlétét az életükben. Isten szent nevét beszennyezték azokkal a gonoszságokkal, amelyeket a pogányok között elkövettek. Isten megdorgálta Izraelt a hálátlanságáért, hiszen nem értékelték Isten jóindulatát és jóságát, amelyet az által mutatott meg, hogy kivezette őket az egyiptomi rabságból, nekik adta a Kánaán földjét és gyermekeiket prófétákká és nazírokká hívta el. Ezért, amikor a büntetés jön, akkor senki sem tud majd megállni, még a legerősebb és a legbátrabb sem, hogy önmagát megmentse.

Emlékeznünk kell arra, hogy az Isten Szava iránti engedetlenséggel az ember elzárja az utat, amelyen a Szentlélek a szívünkhöz férne.

Deepati Vara Prasad 

292. heti olvasmány A NAGY ORVOS LÁBNYOMÁN  40. fejezetéhez (március 7-13.).

Van egy dal az 1970-es évekből, amelyet a Heritage Singers nevű adventista énekegyüttes énekel, és a címe: „A könnyeket érti az Isten”. Az első versszak így szól:

„Sokszor eltűnődsz, miért könnyezik a szemed,

És a terhek többnek tűnnek, mint amit elbírsz,

De Isten melletted van,

Látja lehulló könnycsepped,

A könnyeket érti az Isten.”

Emlékszem, hogy fiatalkoromban hallgattam ezt a dalt. Mindig is gyönyörűnek tartottam, de nem tudtam azonosulni vele, mert az életemben nem voltak próbák és terhek.

Jézus azonban azt mondta, hogy a próbák a keresztény tapasztalat részei (János 16:33). Nem lehet elkerülni őket – „…megpróbáltatásaitok és nyomorúságotok lesz.” Így aztán nem kellett volna meglepetésként érjen, amikor közel három éve megkezdődött a tűzpróbám. De akként ért. Nem értettem, Isten miért engedi meg.

Ma már tudom, hogy az Úr az Ő finomító tüzét arra használja, hogy rávilágítson a jellemhibáimra, és így azokat kijavíthassam, és alkalmas lehessek az Ő szolgálatára.

Tehát ahogy a próba folytatódik, bízhatok benne, hogy Ő támogat a kezével (Zsolt. 37:24) és tömlőjébe szedi könnyeimet (Zsolt. 56:9). És mivel Ő ezt megengedi, abban lehet hitem, hogy nem azért teszi, hogy elpusztítson (Jeremiás 29:11), hanem hogy megújítson.

R. Ortiz

Los Angeles, Kalifornia, USA

Fordította Gősi Csaba

 

2 megjegyzés: