2021. március 21., vasárnap

Higgyetek az Ő prófétáinak - március 21 - VASÁRNAP - Jónás 2

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – A nagy Orvos lábnyomán 42. fejezet 2075. nap

ISTEN SZOLGÁJÁNAK SZÜKSÉGLETE 

"Jöjj fel hozzám a hegyre."

42. fejezet (1. rész) – Fejlődés és szolgálat

A keresztény élet több, mint ahogyan sokan gondolják. Nem csupán szelídségből, türelemből, alázatosságból és kedvességből áll. Ezek az erények fontosak, de szükség van bátorságra, erőfeszítésre, határozottságra és kitartásra is. Az az út, amelyet Krisztus mutat, keskeny út, az önmegtagadás ösvénye. Erre az útra csak erős jellemű, határozott emberek tudnak rálépni, és nehézségek és csüggesztő körülmények árán is csak előre menni.

A jellem ereje

Kitartó emberekre van szükség, olyan emberekre, akik nem várnak arra, hogy útjuk simára legyen gyalulva, és hogy minden akadály leomoljék; olyan emberekre, akik új életre keltik az elcsüggedt munkások lankadó erőfeszítéseit; olyan emberekre, akiknek a szívét átmelegíti a keresztény szeretet, és kezük erős a Mester munkájának végzéséhez.

Egyesek, akik a misszió szolgálatában tevékenykednek, gyengék, elpuhultak, lankadtak és könnyen elcsüggednek. Nincs bennük semmi lendület. Nincsenek meg bennük azok a pozitív jellemvonások, amelyek határozott cselekvésre ösztönöznek - az a lelkület és energia, amely lelkesedést ébreszt. A sikerhez bátorság és kitartás kell; nemcsak a passzív, de az aktív erények művelése is. Ha választ adnak, azt szelíden kell tenniük; ezzel elhárítják a haragot. A bűnnek pedig a hős bátorságával kell ellenállniuk. A mindent eltűrő szeretet mellett szükségük van a jellem olyan erejére is, amely befolyásukat pozitív hatalommá teszi.

Vannak ingatag jellemű emberek. Terveik és szándékaik nélkülözik a határozott formát és a következetességet. A világnak nem sok gyakorlati haszna van belőlük. Ezt a gyengeséget, határozatlanságot és tehetetlenséget le kell küzdeni. Az igazi keresztényt olyan állhatatosság jellemzi, amelyet nem törhetnek meg, sem nem gyengíthetnek kedvezőtlen körülmények. Olyan erkölcsös, gerinces és becsületes embereknek kell lennünk, akiket hidegen hagy a hízelgés, és akiket nem lehet sem megvesztegetni, sem megfélemlíteni.

 

Mai Bibliai szakasz: Jónás 2

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=J%C3%B3n%C3%A1s%202&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=J%C3%B3n%C3%A1s%202&version=NT-HU

Talán semmi sem segít az embernek annyira Isten akaratára összpontosítani, mint az, ha egy tengeri teremtmény nyálkás hasában ül. Most már Jónás teljes és osztatlan figyelme az Úré volt. Ott töltött három napot és éjszakát mielőtt segítségül hívta volna az Atya nevét. Milyen makacs volt!

Amikor Jónásra gondolok, mindig az a szomorú dolog jut eszembe, hogy én még makacsabb vagyok, mint ő volt! És te? Képzeld csak el, hogy Isten mindig reményteljes jövőt tervez nekünk! És mindennek a csúcsa, hogy uralkodásra kapunk képzést, mely ahhoz szükséges, hogy Istennel ülhessünk a trónon, és együtt kormányozzuk az egész univerzumot egy örökkévalóságon át. De ahhoz, hogy úgy uralkodjunk, munkatársaivá kell válnunk mások megmentéséért. Milyen csodálatos terv!

Időnként azonban úgy tűnhet, hogy amit Isten tervez az életünkben, az nem túl csábító; vagy hogy igen kevés esélyt látunk arra, hogy a szeretettel és irgalommal teljesítsük hívását. Ám Isten csak azt kéri, hogy Rá összpontosítsunk, és ne a világra!

A kilenc versnyi elbeszélésben felfedezhetjük az emberi gondolkodás folyamatát. Némi önvizsgálat során Jónás rájött, hogy az élete romokban hever, és az Isten felé fordulás tűnt az egyetlen járható útnak számára. Figyeljük meg, hogy mikor Jónás visszafordította tekintetét az Atya lakhelye – a szentély – felé, akkor újra látni kezdte az Úr megváltó kegyelmét (8. vers). Hozzá kiáltott, és Isten válaszolt neki az által, hogy az „óceánjáró taxi” azonnal kivitte Jónást a szárazföldre, és minden teketória nélkül ki is tette ott.

A komoly segélykiáltásra mindig válaszol az Isten. Gondolok itt Péter esetére, amikor kezdett a tarajos hullámokba süllyedni, és kétségbeesetten azt kiáltotta: „Uram, segíts nekem”, a Király azonnal reagált kérésére. Ezt követően Jézus és Péter kart karba öltve sétáltak vissza a hajóhoz a víz színén! Vessünk egy pillantást egy másik személy életére, akit saját cselekedetei juttatnak tragikus helyzetbe, a gadarai megszállottra. Olyan mélyre csúszott a bűn lejtőjén, hogy segélykiáltása már nem volt hallható onnan. De Jézus Krisztusnál még az is segítségre talált, aki szemmel akinek szemmel láthatóan a kárhozat volt már a sorsa, és csak szívében tudott kiáltani. Urunk átgyalogolt a tengeren, hogy elérje ezt a nyomorult férfit, és megszabadítsa a végső romlástól.

Nem számít, hogy ki vagy: egy szökött próféta, egy hullámokba süllyedő ember, egy démonok által megszállt személy, vagy bárki más –, Isten válaszolni fog a segélykérésedre. Miután már egyszer megmentett minket, itt az ideje, hogy meghalljuk szavát, és kövessük Őt. „Saját füleddel hallhatod a mögötted hangzó szót: Ezen az úton járjatok, se jobbra, se balra ne térjetek le!” (Ézsaiás 30:21 – új prot. ford.). Emlékezzünk: az Úr terve az, hogy lelki jólétünket biztosítsa, és az igazság útján vezessen bennünket.

Jim Ayer 

294. heti olvasmány A NAGY ORVOS LÁBNYOMÁN  42. fejezetéhez (március 21-27.).

A keresztény élet a szeretet által motivált szelídségből, türelemből, alázatosságból, kedvességből, tetterős állhatatosságból, bátorságból, krisztusi önmegtagadásból és finoman állhatatos erőből áll. Ez erőt igényel!

Miért pont erőből? Mert akadályokba fogunk ütközni, amikor a Mester művét építjük. Nem lehetünk gyöngék; rendelkeznünk kell a lélek szorgalmával, néha acélidegekkel is és kiforrott jellemmel. Továbbá nem bátortalanodhatunk el könnyedén. Azt kell tennünk, ami helyes, különösen akkor, amikor senki sem lát. Ahogy Jézus mondta János 13:15-ben, kövessük az Ő példáját.

Ahogy ezt a fejezetet olvasom, megtanulom befogadni azt. Miközben teljes idős munkát keresek, talán elfogadok olyan munkát is, amelyhez nem tartoznak valódi előnyök vagy a legjobb fizetés, azonban lehetővé teszi, hogy több emberrel dolgozzak, szemtől szemben. Van néhány munkatársam a jelenlegi két részmunkaidős állásomban, akiket elérek, de ha az Úr azt akarja, hogy több legyen, nyitva kell tartanom a szememet, hogy meglássam az Ő akaratát.

Egészségügyi szakemberként néha együtt imádkozom a betegeimmel. Mégis nagyon sok kihagyott alkalmat látok, ami előnyére vált volna több betegemnek. Túlzottan sokat foglalkozom azzal, hogy más emberek mit gondolnak. Azért imádkozom, hogy mostantól ne engedelmeskedjek ennek a hangnak. Ez nem Krisztustól való. Azért imádkozom, hogy utat leljek, hogy minden helyzetben Krisztusért munkálkodjak.

Imádkozzunk azért, hogy szerető, szelíd, állhatatos jellem erejével rendelkezzünk Krisztusért. Végezzük el ezt a munkát.

Emily Cecil

Okleveles dietetikus, Adrian, Michigan, USA

Fordította Gősi Csaba

 

1 megjegyzés: