2021. március 22., hétfő

Higgyetek az Ő prófétáinak - március 22 - HÉTFŐ - Jónás 3

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – A nagy Orvos lábnyomán 42. fejezet 2076. nap

ISTEN SZOLGÁJÁNAK SZÜKSÉGLETE 

"Jöjj fel hozzám a hegyre."

42. fejezet (2. rész) – Fejlődés és szolgálat

Isten azt akarja, hogy minden alkalmat kihasználva szerezzünk gyakorlatot a menny munkájában. Elvárja, hogy minden erőnket vessük latba ennek végzésében, és mindig érezzük, milyen szent és milyen félelmetes felelősséggel jár ez a munka.

Sokan, akik kiváló munkára lennének alkalmasak, keveset teljesítenek, mert kevésre törekszenek. Ezrek élik le úgy az életüket, mintha nem volna semmiféle nagy cél, amiért érdemes élni, és olyan magas szint, amelyre el lehetne jutni. Egyik oka ennek az, hogy nem sokra értékelik magukat. Krisztus végtelen árat fizetett értünk, és azt akarja, hogy ennek az árnak megfelelően értékeljük magunkat.

Ne elégedj meg alacsony színvonallal! Nem vagyunk azok, akik lehetnénk, vagy akiknek Isten akarata szerint lennünk kellene. Isten nem azért adott nekünk értelmi képességeket, hogy tétlenek maradjunk, vagy földi és hitvány célokat hajszoljunk, hanem hogy a fejlődésben elérjük a csúcsot; hogy csiszolódjunk, megszentelődjünk, emelkedetté legyünk, és országa érdekeit szolgáljuk.

Senki se elégedjék meg azzal, hogy puszta gépként éljen, akit másnak az agya irányít. Isten képessé tett bennünket a gondolkodásra és a cselekvésre, és ha figyelmesen cselekszünk, és Istentől kérünk bölcsességet, akkor alkalmasak leszünk terhek hordozására. Vállald Istenadta személyiségedet! Ne légy valaki másnak az árnyéka! Hidd el, hogy az Úr munkálkodni fog benned, általad és rajtad keresztül!

Sohase gondold, hogy eleget tanultál, és most már lazíthatsz igyekezetedben. Az embert a műveltsége alapján értékelik. Tanulásodnak egy egész életen át kell tartania. Naponta kell tanulnod és a tanultakat a gyakorlatban használnod.

 

Mai Bibliai szakasz: Jónás 3

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=J%C3%B3n%C3%A1s%203&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=J%C3%B3n%C3%A1s%203&version=NT-HU

Szeretem, ahogy a harmadik fejezet kezdődik: „És lőn az Úrnak szava másodszor is Jónáshoz.”  Annyira örülök, hogy másodszor is kapunk esélyt Urunk szolgálatára! A Biblia tele van második esélyekkel. Lássuk csak Izrael népét! Mennyei Atyánk újra és újra megpróbálta magához fordítani önfejű gyermekeit. Nem minden történet végződik jól, de hadd mutassak rá azért egy párra. Dávid király, Salamon és Sámson csak néhány példa a „második esélyre”, ami végül jóra vezetett, az örök életre.

Megkísérthet a kétkedés, hogy ez csak a bibliai időkben fordulhatott elő, a mai, modern idők Istenénél nem. Ad még vajon Isten ma is második esélyt? Egyértelműen állíthatom, hogy igen. Én vagyok erre a legjobb példa. Én, aki Istenhez tértem, majd elcsábított e világ csillogása és aranya. De hála Istennek, Ő újra megszólított, és Isten kegyelméből másodszorra teljesen magával ragadott.

Isten kegyelme azonban nem csak azoknak szól, akik egyszer már vele jártak, majd eltávolodtak tőle, hanem minden egyes embernek, mindenütt! S az a nap, amikor Jónás a király palotájába ment, második esély volt Ninive lakosainak is. Micsoda evangélistának kellett lennie, hiszen az egész város népe, több mint százezer ember, megszívlelte bűnbánatra hívó, megváltásról szóló üzenetét!

A híres prédikátor, John Wesley szavait juttatja ez eszembe: „Adjatok nekem száz embert, akik semmi mástól nem tartanak, csak a bűntől, és semmi másra nem vágynak, csak Istenre, legyenek akár egyházi személyek, vagy laikusok, ők egyedül megrengetik a pokol kapuit és felállítják a mennyek országát e földön.”

Ahogy Jónás a Szentlélek erejével prédikált, megrázta a pokol kapuit és a Menny Istene felé fordította az embereket. Mit tud Isten tenni egy neki teljesen elkötelezett ember által?  Bármit, amit csak akar, elvégre is, Ő az Isten! Valamit azonban még figyelembe kell vennünk!

A sorsod, ahogyan Jónásé is, csak rajtad áll. Isten teljesen eltervezte az életedet, de nem tesz semmit, csak ha 100 százalékig átadod neki az irányítást. Jézus Krisztus nemcsak azért halt meg a kereszten, hogy megmentsen téged, hanem hogy az Ő szolgálatát választhasd, a szolgálatot, amit Ádám és Éva az Édenkertben eldobott magától.

Ha ma átengeded neki életed irányítását, csodálkozni fogsz, mennyi életre leszel majd hatással, és mennyit változtatsz meg az örökkévalóság számára!

Jim Ayer 

294. heti olvasmány A NAGY ORVOS LÁBNYOMÁN  42. fejezetéhez (március 21-27.).

A keresztény élet a szeretet által motivált szelídségből, türelemből, alázatosságból, kedvességből, tetterős állhatatosságból, bátorságból, krisztusi önmegtagadásból és finoman állhatatos erőből áll. Ez erőt igényel!

Miért pont erőből? Mert akadályokba fogunk ütközni, amikor a Mester művét építjük. Nem lehetünk gyöngék; rendelkeznünk kell a lélek szorgalmával, néha acélidegekkel is és kiforrott jellemmel. Továbbá nem bátortalanodhatunk el könnyedén. Azt kell tennünk, ami helyes, különösen akkor, amikor senki sem lát. Ahogy Jézus mondta János 13:15-ben, kövessük az Ő példáját.

Ahogy ezt a fejezetet olvasom, megtanulom befogadni azt. Miközben teljes idős munkát keresek, talán elfogadok olyan munkát is, amelyhez nem tartoznak valódi előnyök vagy a legjobb fizetés, azonban lehetővé teszi, hogy több emberrel dolgozzak, szemtől szemben. Van néhány munkatársam a jelenlegi két részmunkaidős állásomban, akiket elérek, de ha az Úr azt akarja, hogy több legyen, nyitva kell tartanom a szememet, hogy meglássam az Ő akaratát.

Egészségügyi szakemberként néha együtt imádkozom a betegeimmel. Mégis nagyon sok kihagyott alkalmat látok, ami előnyére vált volna több betegemnek. Túlzottan sokat foglalkozom azzal, hogy más emberek mit gondolnak. Azért imádkozom, hogy mostantól ne engedelmeskedjek ennek a hangnak. Ez nem Krisztustól való. Azért imádkozom, hogy utat leljek, hogy minden helyzetben Krisztusért munkálkodjak.

Imádkozzunk azért, hogy szerető, szelíd, állhatatos jellem erejével rendelkezzünk Krisztusért. Végezzük el ezt a munkát.

Emily Cecil

Okleveles dietetikus, Adrian, Michigan, USA

Fordította Gősi Csaba

 

2 megjegyzés: