2021. március 23., kedd

Higgyetek az Ő prófétáinak - március 23 - KEDD - Jónás 4

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – A nagy Orvos lábnyomán 42. fejezet 2077. nap

ISTEN SZOLGÁJÁNAK SZÜKSÉGLETE 

"Jöjj fel hozzám a hegyre."

42. fejezet (3. rész) – Fejlődés és szolgálat

Ne felejtsd el, hogy bármilyen területen szolgálsz, indítékaid megmutatkoznak és jellemed formálódik. Bármi legyen is a munkád, végezd azt pontosan, szorgalmasan; ne csak a könnyű munkához érezz kedvet! Küzdd le ezt az érzést!

Az a szellem és azok az elvek, amelyeket az ember a mindennapi munkájába belevisz, az egész élet során érvényesülnek. Isten nem azokat hívja el műve szolgálatába, akik fix mennyiségű munkát akarnak fix fizetésért végezni, és akik az alkalmassá válással vagy kiképzéssel járó vesződség nélkül akarják alkalmasságukat bizonyítani. Akik azt vizsgálják, hogyan dolgoztassák meg a legkevésbé testi, szellemi és erkölcsi képességeiket, nem ők azok a munkások, akikre Isten bő áldást áraszthat. Példájuk ragályos. Az önérdek a legfőbb indíték. Akiket szemmel kell tartani, és akik csak a számukra előírt munkát végzik el, nem ők azok, akiket a gazda jónak és hűségesnek nyilvánít. Olyan munkásokra van szükség, akik határozottságról, becsületességről, szorgalomról tesznek bizonyságot; akik készek bármit megtenni, ami elvégzésre vár.

Sokan azért nem tudnak kellő eredményt felmutatni, mert a kudarctól való félelem miatt kitérnek a felelősség elől. Ezért nem szerzik meg azt a műveltséget, amely a tapasztalat eredménye, és amelyet sem olvasás, sem tanulás és semmiféle különben hasznos dolog nem adhat meg.

 

Mai Bibliai szakasz: Jónás 4

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=J%C3%B3n%C3%A1s%204&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=J%C3%B3n%C3%A1s%204&version=NT-HU

Hát nem érdekes, hogy ez a nagy evangélista otthagyta az embereket, akiket bűnbánatra hívott? Nemcsak a hegyek felé indult, hanem tulajdonképpen még vitatkozott is Istennel. Meg akarta győzni Őt, hogy engesztelhetetlennek kellene lennie.  Valósággal „haragra gerjedt” Isten kegyelme miatt!

Miért is haragudott? Megvolt a saját elképzelése arról, hogyan kell Istennek cselekednie, de Ő most nem úgy tett.  Továbbá, meg akart halni, mert a dolgok nem az ő tervei szerint alakultak.

Hányan követjük el ugyanezt!  „Istenem, én inkább meghalnék, minthogy elfogadjam a te akaratodat.”  Gyakran hallom ezt idősebb emberektől, akik túlélték maguk által várt végüket. Én is úgy végezhetem egy nap, mint aki így szól: „Istenem, engedj most meghalni!” Ám itt most nem egy halálos ágyán fekvő, szenvedő emberről beszélünk, hanem egy házsártos, önfejű prófétát látunk, aki nem azt kapta, amit szeretett volna. A saját elképzeléséhez szerette volna igazítani Istent, a saját tetszésére.

Van azonban jó hír is: a négy fejezeten át, Jónás végig beszélget Istennel. Vitatkozik Istennel, megharagszik rá. Jónás haragja és undoksága ellenére Isten a könyv végén mégis még mindig szól hozzá, annak ellenére is, hogy a prófétát nem érdekli a városban élő 120 ezer ember sorsa.

Ez számunkra is tanulságos lehet. Tartsuk fenn a párbeszédet Istennel, és Ő is fenn fogja tartani azt velünk. Az Úr sokkal inkább szeretné, hogy akár mérgesen is, de beszélj vele, minthogy egyáltalán ne szólj hozzá. A kommunikáció megszüntetése a gonosz forgatókönyvének első számú eszköze.

Jónás könyve meglehetősen furcsa, hacsak nem Isten lenyűgöző szeretetének, kegyelmének és teremtményei iránti hosszútűrésének szemszögéből nézzük.

Ébredéskor, minden egyes reggel meg kell köszönnünk Isten irántunk való irgalmát. A prédikátor, Glenn Coon mondja hallgatóságának, hogy minden reggel tíz dologért kell dicsőítenünk Istent, majd hozzáteszi: „Ha nem jut eszedbe tíz dolog, amiért hálát adhatnál Istennek, és dicsőíthetnéd Őt, tartsd csak vissza 5 percig a lélegzetedet és próbáld újra!”

Nem kell negatív Jónásnak lenned, de folyamatosan fenn kell tartanod a párbeszédet Istennel és dicsérnek kell Őt! Végtére is Isten terve az, hogy a te átadott életed által embereket mentsen meg.

Jim Ayer 

294. heti olvasmány A NAGY ORVOS LÁBNYOMÁN  42. fejezetéhez (március 21-27.).

A keresztény élet a szeretet által motivált szelídségből, türelemből, alázatosságból, kedvességből, tetterős állhatatosságból, bátorságból, krisztusi önmegtagadásból és finoman állhatatos erőből áll. Ez erőt igényel!

Miért pont erőből? Mert akadályokba fogunk ütközni, amikor a Mester művét építjük. Nem lehetünk gyöngék; rendelkeznünk kell a lélek szorgalmával, néha acélidegekkel is és kiforrott jellemmel. Továbbá nem bátortalanodhatunk el könnyedén. Azt kell tennünk, ami helyes, különösen akkor, amikor senki sem lát. Ahogy Jézus mondta János 13:15-ben, kövessük az Ő példáját.

Ahogy ezt a fejezetet olvasom, megtanulom befogadni azt. Miközben teljes idős munkát keresek, talán elfogadok olyan munkát is, amelyhez nem tartoznak valódi előnyök vagy a legjobb fizetés, azonban lehetővé teszi, hogy több emberrel dolgozzak, szemtől szemben. Van néhány munkatársam a jelenlegi két részmunkaidős állásomban, akiket elérek, de ha az Úr azt akarja, hogy több legyen, nyitva kell tartanom a szememet, hogy meglássam az Ő akaratát.

Egészségügyi szakemberként néha együtt imádkozom a betegeimmel. Mégis nagyon sok kihagyott alkalmat látok, ami előnyére vált volna több betegemnek. Túlzottan sokat foglalkozom azzal, hogy más emberek mit gondolnak. Azért imádkozom, hogy mostantól ne engedelmeskedjek ennek a hangnak. Ez nem Krisztustól való. Azért imádkozom, hogy utat leljek, hogy minden helyzetben Krisztusért munkálkodjak.

Imádkozzunk azért, hogy szerető, szelíd, állhatatos jellem erejével rendelkezzünk Krisztusért. Végezzük el ezt a munkát.

Emily Cecil

Okleveles dietetikus, Adrian, Michigan, USA

Fordította Gősi Csaba

 

2 megjegyzés: