2021. március 17., szerda

Higgyetek az Ő prófétáinak - március 17 - SZERDA - Ámos 8

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – A nagy Orvos lábnyomán 41. fejezet 2071. nap

ISTEN SZOLGÁJÁNAK SZÜKSÉGLETE 

"Jöjj fel hozzám a hegyre."

41. fejezet (4. rész) – Kapcsolataink

Krisztust az Atya jelenléte övezte, és csak az történt vele, amit a végtelen szeretet a világ áldására megengedett. Ez volt vigaszának forrása, és ez a mi vigaszunk is. Aki betöltekezik Krisztus Lelkével, az Krisztusban marad. Bármi éri, minden a Megváltótól jön, aki körülfogja jelenlétével; és csak az érheti, amit az Úr megenged. Minden szenvedésünk és fájdalmunk, minden megkísértetésünk és próbánk, minden bánatunk és bajunk, minden üldözés és nélkülözés - egyszóval minden - javunkra van. Minden élmény és körülmény Isten szolgája, amelyet javunkra felhasznál.

Ha felfognánk, hogy Isten milyen türelmes velünk, nem ítélgetnénk és vádolnánk másokat. Krisztus földi életében mennyire megdöbbentette volna környezetét, ha - miután megismerték Őt - egyetlen vádaskodó, gáncsoskodó vagy türelmetlen szót hallottak volna tőle! Sohase feledkezzünk el arról, hogy azoknak, akik Krisztust szeretik, jellemükkel Őt kell képviselniük.

"Atyafiúi szeretettel egymás iránt gyöngédek; a tiszteletadásban egymást megelőzők legyetek" (Róm 12:10). "Nem fizetvén gonosszal a gonoszért, avagy szidalommal a szidalomért; sőt ellenkezőleg áldást mondván, tudva, hogy arra hivattatok el, hogy áldást örököljetek" (1Pt 3:9).

Az Úr Jézus arra kötelez minket, hogy ismerjük el minden ember jogait. Figyelembe kell vennünk mások társadalmi és keresztényi jogait. Mindenkivel szépen és tapintatosan kell bánni, mint Isten fiaival és leányaival!

A kereszténység becsületessé és udvariassá teszi az embert. Krisztus még üldözőivel is udvarias volt. Hűséges követőiben ugyanez a lelkület jut kifejezésre. Figyeljük csak meg az uralkodók előtt álló Pált! Agrippa előtt mondott beszéde őszinte udvariasságot és meggyőző ékesszólást példáz. Az evangélium nem a világban szokásos merev udvariaskodásra buzdít, hanem olyanra, amilyenre igazi jóindulat késztet.

Az illemszabályok szigorú betartása sem elég az ingerlékenység, a kíméletlen ítélkezés és a modortalanság megfékezésére. Addig, amíg az "én" foglalja el az első helyet, nem nyilvánulhat meg igazi jól neveltség. Szeretetnek kell a szívben lakoznia. Egy ízig-vérig keresztény a Mestere iránti mélységes szeretetéből meríti tettei indítékait. Ebből a szeretetből sarjad testvérei iránti önzetlen érdeklődése is. A szeretet kedvessé, jó modorúvá, illedelmessé teszi az embert; arcát derűssé, hangját szelíddé és egész lényét finommá és emelkedetté alakítja.

Az élet nemcsak nagy áldozatokból és rendkívüli teljesítményekből tevődik össze, hanem főként apró dolgokból. Többnyire a figyelemre sem méltó kicsi dolgok termik meg életünkben a nagy eredményeket és a nagy bajokat is. A kis próbákban vallott kudarcok alakítják az ember szokásait, és torzítják el a jellemét; és amikor a nagy próbák jönnek, azok készületlenül találják őt. Csak akkor lesz erőnk szilárdan és hűen megállni a legveszélyesebb és legnehezebb helyzetekben is, ha elvhűek vagyunk a mindennapi élet próbáiban.

Sohasem vagyunk egyedül. Akár akarjuk, akár nem, van egy társunk. Ne felejtsd el, hogy bárhol vagy és bármit csinálsz, Isten jelen van! Egyetlen szó, cselekedet vagy gondolat sem kerüli el figyelmét. Minden szavadnak és tettednek tanúja van - a szent, bűngyűlölő Isten. Mielőtt megszólalsz vagy cselekszel, gondolj erre! Mint keresztény a királyi család tagja vagy, a mennyei Király gyermeke. Semmi olyant ne szólj, ne tégy, ami meggyalázná "azt a szép nevet, amelyről neveztettek" (Jak 2:7).

Tanulmányozd figyelmesen az Istenember jellemét, és mindig tedd fel a kérdést: "Mit tenne Jézus a helyemben?" Ez legyen mindenben a mérce. Ne keresd szükségtelenül azok társaságát, akik mesterkedésükkel gyengítenék jóra való törekvésedet, és lelkiismereteden foltot ejtenének! Semmi olyant ne tegyél idegenek között, az utcán, a járműveken vagy otthon, ami a gonoszság legcsekélyebb látszatát is keltheti! Tégy mindennap valami olyant, ami jobbá, szebbé és nemesebbé teszi azt az életet, amelyet Krisztus saját vérén vásárolt meg!

 

Mai Bibliai szakasz: Ámos 8

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=%C3%81mos%208&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=%C3%81m%C3%B3sz%208&version=NT-HU

Az érett nyári gyümölcsökkel teli kosár látomása ebben a fejezetben az Izrael romlásáról szóló jövendölés mielőbbi bekövetkezésére utal. Az Úr számadásra hívja a kizsákmányolókat a szegények elnyomásáért és eljövendő pusztulásuk nagy gyász idejét hozza el rájuk (4-10. vers).  A bálványistenek után járó nép büntetése Isten szava szerint az éhínség lesz. (11-14. vers).

Az érett gyümölccsel teli kosár jelentése, hogy a nép megérett az ítéletre. AZ Úr isteni hosszútűrése csak a bűn folytatását eredményezte. Izrael készen állt a fogságba hurcolásra, ahogy a madarász kalitkája vonzza a tőrbe csalt madarat. Már semmit sem tehettek a gyümölcstermés érdekében, mert elérkezett az aratás ideje.  A terméssel aszerint bánnak majd, amilyen gyümölcsöt termett.

Az ellenség kezébe adatva, Izrael egész földjét holttestek borítják és a gonosz élvezetek templomi énekei siránkozássá változnak majd (3. vers).  A kizsákmányolókon nem segít gazdagságuk, és rá kell döbbenniük, hogy bűnterhes életük ítéletet hozott fejükre (4. vers). Akik alig várták az újhold, vagy a szombat végét, amit ugyan képmutatóan, formálisan megtartottak, de igazi lelki odaadás nélkül. Akik mindent megtettek, hogy hazugság és megtévesztés által gyarapítsák vagyonukat (5. vers). Jól mutatja, mire voltak képesek a legkisebb anyagi haszonért is, hogy ezüstpénzért megvették a szegényeket, vagy egy pár saruért a rászorulókat, és sárba tiporták a szegények jogait (6. vers). Az Úr tehát megígérte, hogy fogságba küldi Izraelt (7. vers). Akkor a föld megremeg, mint a háborgó tenger és minden gyászba borul (8. v.). A nap lemegy délben és az egész Föld  sötétségbe borul fényes nappal (9. vers). Ünnepségeik gyászba fordulnak, és öröménekeik siralommá válnak. A gyász kifejezésére mindenki zsákruhát ölt, és kopaszra borotválja fejét. Bánatuk súlyos lesz és keserű.

Ezen felül, folyamatos engedetlenségük miatt Isten szava iránti éhínség támad. Az emberek mindenfelé vándorolnak az Ő szavát keresni, de már késő lesz, már nem tudják elkerülni ítéletét (11. vers). Még az erejük teljében élő fiatalok is tehetetlenek lesznek, amikor az Úr elhozza ítéletét a földre. A helyzet az, hogy nem Isten vonja vissza szeretetét a bűnöstől, hanem a bűnös annyira megkeményedett bűneiben, hogy inkább csak azok következményeitől szeretne megmenekülni, nem pedig elhagyni gonoszságait. Fontos megjegyezni, hogy Izraelnek ez a tapasztalata megismétlődik közvetlenül Jézus Krisztus visszajövetele előtt.

Deepati Vara Prasad 

293. heti olvasmány A NAGY ORVOS LÁBNYOMÁN  41. fejezetéhez (március 14-20.).

Értékes ígéretek: Ne győzettessél meg a gonosztól, hanem a gonoszt jóval győzd meg. Róma 12:21

Hagyjad az Úrra a te útadat, és bízzál benne, majd ő teljesíti. Felhozza a te igazságodat, mint a világosságot, és a te jogodat, miként a delet. Zsolt 37:5–6

Isten előtt semmi sincs elrejtve. Ő igazságot tesz az Ő idején. A bosszú az Ő terhe, nem a mienk.

Emlékezz vissza egy személyes próbára, amely önzésből fakadhatott. Amikor bűnbánatot vallottál Istennek, láttad-e hol munkálkodott, hogy megmentsen téged? Milyen jó származott belőle? Tanulmányoztad a helyzeted és beismerted, hogy te sétáltál bele? Vagy látod, hogy akikben bíztál, hol okozták a próbát?

A próbákra krisztusi módon válaszoltam: vidáman, türelmesen, szelíd szavakkal.

Világi módon is válaszoltam: kemény szavakkal, keserűséggel, türelmetlenséggel, morgással és panaszkodással. Szégyellem magamat. Meg lett ítélve a kereszténységem, amikor így cselekedtem?

A negatív próbákra tett válaszom során a korábbi állhatatosságom és megingathatatlan éberségem csorbát szenvedett a depressziós epizódjaim miatt és mert elhanyagoltam az imádságot. Miért felejtem el, hogy amikor imádkozom és éneklek Jézusnak, olvasom az Ő Igéjét, a depresszióm és az aggodalmak eltűnnek? Ilyenkor visszatérhetek a munkához, készen arra, hogy segítsek másokon és megmutassam Jézus szeretetét.

Ne legyünk ítélkezőek és kemények. Ezek olyan bűnök, amelyek távol tartják az embereket. Lépjünk szövetségre a szerető Jézusunkkal, vegyük fel az Ő jellemvonásait, hogy lelkeket menthessünk.

Emily Cecil

Okleveles dietetikus, Adrian, Michigan, USA

Fordította Gősi Csaba

 

1 megjegyzés: