2021. március 30., kedd

Higgyetek az Ő prófétáinak - március 30 - KEDD - Mikeás 7

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – A nagy Orvos lábnyomán 43. fejezet 2084. nap

ISTEN SZOLGÁJÁNAK SZÜKSÉGLETE 

"Jöjj fel hozzám a hegyre."

43. fejezet (3. rész) – A menny előíze

Istennel a hegyen

"Jöjjetek fel énhozzám a hegyre" - szól Isten hozzánk. Mózesnek, mielőtt Izrael megszabadításában Isten eszközévé lehetett, negyven évet kellett a puszta magányában elvonultan Istennel bensőséges közösségben töltenie. Mielőtt Isten üzenetét tolmácsolta a fáraónak, az égő csipkebokorban megszólaló angyallal beszélt. Mielőtt Isten népe képviselőjeként átvette a törvényt, fel kellett mennie a hegyre, és ott meglátta Isten dicsőségét. Mielőtt végrehajtotta az ítéletet a bálványimádókon, elrejtőzött a szikla hasadékában, és az Úr így szólt: "Kiáltom előtted az Úr nevét": "irgalmas és kegyelmes Isten, késedelmes a haragra, nagy irgalmasságú és igazságú... de nem hagyja a bűnöst büntetlenül" (2Móz 33:19; 34:6-7). Mielőtt életével együtt letette Izraelért hordozott terhét, Isten felhívta a Piszga tetejére, és eléje tárta az Ígéret Földjének dicsőségét.

Mielőtt a tanítványok elindultak misszióútjukra, Jézus felvitte őket a hegyre. Pünkösd erejének és dicsőségének megnyilatkozása előtt volt a Megváltóval töltött éjszaka, az együttlét a galileai hegyen, a búcsújelenet az Olajfák hegyén, és az angyalok ígérete, valamint a napokig tartó imádkozás és bensőséges együttlét a felházban.

Jézus, amikor valamilyen nagy próba vagy fontos feladat előtt állt, elvonult a hegyek magányába, és az éjszakát az Atyához való imádkozással töltötte. Egy éjszakai imádkozás előzte meg az apostolok elhívását, a Hegyibeszédet, a megdicsőülést; valamint a tárgyalótermi és a kereszten elszenvedett lelki gyötrelmet és a feltámadás dicsőségét.

 

Mai Bibliai szakasz: Mikeás 7

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Mike%C3%A1s%207&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Mike%C3%A1s%207&version=NT-HU

Kétségbe esünk vajon már a hírek hallatán is?  A világ minden tájától etnikai tisztogatásról, háborúkról, éhínségről és tragédiákról szóló híreket hallhatunk. Mikeás is bizonyára kétségbe esett, de a helyreállítás ígéretének tudata megvigasztalta, és hajlandó volt várni rá.

Mikeás könyve azzal végződik, amivel kezdődött, az eljövendő ítélet bejelentésével, de az utána következő rendezés reményével is, miszerint minden ismét rendbe jön. Az ítélet, tehát jó hír!

Pál apostol így szól egyszerre az ítéletről és az evangéliumról: „Azon a napon, amelyen Isten megítéli az emberek titkait az én evangéliumom szerint a Jézus Krisztus által” (Róm 2:16) Az ítélet tehát része az evangélium jó hírének.

A Jelenések könyvének angyala is a közelgő ítélet jó hírét jelenti be: „Féljétek Istent, és adjatok dicsőséget neki, mert eljött ítéletének órája, és imádjátok azt, aki teremtette a mennyet, a földet, a tengert és a vizek forrásait” (Jel 14:7).

Az ítélet jó hír, mert a kereszten minden elrendeztetett. Bizalommal járulhatunk tehát Isten kegyelmének trónjához, mert Krisztus igazságának köntöse elfedez minket. Jézus a főpapunk, a bírónk, a védőügyvédünk és a tanúnk, ezért nem kell félnünk.

                                                                                   Gordon Bietz 

295. heti olvasmány A NAGY ORVOS LÁBNYOMÁN  43. fejezetéhez (március 28 – április 3.).

Miroslav Kis hite komoly próbának lett kitéve második osztályban az akkori kommunista Jugoszláviában. A tanára durván megverte őt, amiért nem volt iskolában szombaton. Miroslav, bár komolyan megbüntették, azzal az elhatározással ment vissza az iskolába, hogy még akkor sem fogja a szombat törvényét megszegni, ha a halállal is kell szembenéznie.

Honnan vette ez a kisgyermek ezt az élő, félelem nélküli hitet? A hithű részvétel a gyülekezeti alkalmakon, a családi Istentiszteletek és az imádságok voltak, amik lehorgonyozták a lelkét. Isten szavából hosszabb részeket emlékezetébe vésett, és a Szentlélek fogta az írott tanításokat, azokat élő elvekké alakította, amelyek átjárták, alakították és irányították Miroslav döntéshozó képességét.

Bárki elérheti ezt a magasabb fokú tapasztalatot Istennel: nem csak hinni Istenben, hanem hinni neki, ismerni őt, megbízni benne és engedelmeskedni neki. Ez a tapasztalat abból fakad, ha értékes órákat töltünk mély lelki közösségben Istennel és az Ő szavával.

Ellen White arra bíztat minket, hogy szemléljük az Ő dicsőségét. Az alábbiakat tehetjük:

-          táplálhatjuk valamennyi léleknek az Isten utáni vágyódását,

-          átadhatjuk magunkat a lelki gondolatok kultúrájának és a szent együttléteknek,

-          kiállhatjuk, hogy a Láthatatlant látjuk,

-          a nem látott dolgokat magunk előtt tarthatjuk,

-          elmélkedhetünk az Ő jelleméről,

-          őszintén, állhatatosan és állandóan imádkozhatunk,

-          lelki feltöltődést kaphatunk,

-          dicsőíthetjük egyedül és társaságban,

-          lelkek megmentéséért munkálkodhatunk,

-          küzdhetünk a győzelemre jutásért,

-          örvendezhetünk az Ő szeretetének,

-          megismerhetjük, milyen az, ha szabadok vagyunk Krisztusban,

-          mindig az Ő fényében járhatunk,

-          átadhatjuk az akaratunkat neki,

-          és hagyhatjuk a Szentlélek átalakító erejét az életünkben működni.

Ez a magasabb fokú tapasztalat!

Ada Mendez

Személyes Missziószolgálatok Vezetője, Buchanan HNA Egyház, Michigan, USA

Fordította Gősi Csaba

 

2 megjegyzés: