2021. március 19., péntek

Higgyetek az Ő prófétáinak - március 19 - PÉNTEK - Abdiás 1

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – A nagy Orvos lábnyomán 41. fejezet 2073. nap

ISTEN SZOLGÁJÁNAK SZÜKSÉGLETE 

"Jöjj fel hozzám a hegyre."

41. fejezet (6. rész) – Kapcsolataink

Az idők végéig lesz konkoly a búza között. Amikor a szolgák a gazda iránti megbecsülésből engedélyt kértek a konkoly kiirtására, a gazda ezt mondta: "Nem. Mert amikor összeszeditek a konkolyt, azzal együtt netalán a búzát is kiszaggatjátok. Hagyjátok, hogy együtt nőjön mind a kettő az aratásig" (Mt 13:29-30).

Az irgalmas és hosszútűrő Isten türelmes és elnéző az eltévelyedett, sőt még a kétszínű emberrel is. Krisztus választott apostolai között volt Júdás, az áruló. Meg kell-e lepődnünk, vagy el kell-e csüggednünk azon, hogy munkásai között ma is vannak kétszínű emberek? Ha Ő, aki olvas a szívben, türelmes volt azzal, akiről tudta, hogy el fogja árulni, milyen türelemmel kell viseltetnünk nekünk a vétkezők iránt!

De nem mindenki olyan, mint Júdás, még az sem, aki a legrosszabbnak tűnik. A lobbanékony, hirtelen és magabízó Péter gyakran sokkal kedvezőtlenebb megvilágításba került, mint Júdás. Őt többször dorgálta meg a Megváltó. De micsoda szolgáló és áldozatos élet volt az övé! Milyen bizonyságot tesz ez Isten kegyelmének erejéről! Képességeinkhez mérten legyünk azok másoknak, ami Jézus volt tanítványainak, amikor a földön járt és beszélt velük.

Tekintsétek magatokat misszionáriusoknak, elsősorban munkatársaitok között. Sokszor rengeteg időbe és munkába kerül, míg egyetlen lelket megnyerünk Krisztusnak. És amikor egy lélek a bűntől az igazsághoz tér, öröm van az angyalok között. Gondoljátok, hogy a szolgáló angyalok, akik e lelkek felett őrködnek, örömmel látják, milyen közömbösen bánnak velük egyesek, akik kereszténynek vallják magukat? Bánjék-e velünk Jézus úgy, ahogy nagyon sokszor mi bánunk egymással, az üdvösség várományosaival?

Ne felejtsétek el, hogy ti nem tudtok olvasni a szívekben. Nem tudjátok, milyen indítékok húzódnak az általatok rossznak tartott cselekedetek mögött. Sokan nem részesültek megfelelő nevelésben; torzult jelleműek, nehéz természetűek, faragatlanok, nem egyenesek. De Krisztus kegyelme átformálhatja őket. Soha ne írjátok le őket, soha ne hajszoljátok csüggedésbe vagy kétségbeesésbe őket ezt mondván: "Csalódást okoztál nekem, nem próbálok segíteni rajtad." Felizgatott lelkiállapotban mondott néhány elhamarkodott szó - csak az, amit véleményünk szerint megérdemelnek -, elvághatja befolyásunknak azt a fonalát, amely szívüket a mi szívünkhöz köthette volna.

A következetes élet, az elnéző türelem, az ingerléssel szemben is nyugodt lelkület mindig a legmeggyőzőbb érv és a legkomolyabb vonzerő. Ha olyan alkalmaitok és előnyeitek vannak, amelyek másoknak nem jutottak osztályrészül, vegyétek ezt figyelembe, és legyetek mindig bölcs, figyelmes és kedves tanítók.


Mai Bibliai szakasz: Abdiás 1

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Abdi%C3%A1s%201&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Abdi%C3%A1s%201&version=NT-HU

Ez az Ótestamentum legrövidebb prófétai könyve, mindössze 21 versből áll. Milyen útmutatást nyert vajon Izrael népe ebből a kis könyvből, és miben segíthet ma nekünk?

Abdiás üzenete Edom ellen szól, ahol Ézsau leszármazottai éltek. Az izraeliták és az edomiták Izsák két fiának utódai voltak (1Mózes 27). Az elsőszülöttségi jog körül kialakult konfliktus miatt azonban élethosszig tartó ellenségeskedés támadt a két vérszerinti testvér, Jákób és Ézsau között.

Edom történelme a Törvény folyamatos megszegéséről szól. Az atyák hamisságát a következő generációk gyermekei is követték.  (Lásd 2Móz 20:5). Az edomiták jóval Ézsau halála után is gyűlölték az izraelitákat, és az ellenségeskedés folytatódott, különösen az után, hogy nem engedték meg Izrael fiainak, hogy a rövidebb úton, Edom földjén keresztül haladjanak át Kánaán felé (lásd 4Móz 20:14-21).

Nagyon szemléletes Abdiás leírása Edomról: „Szíved kevélysége csalt meg téged" (3. vers). Az edomiták rendkívül büszkék voltak a magas hegyen álló erődítményükre, amelyben számos földalatti víztárolójuk volt az esővíz összegyűjtésére. Szelának hívták ezt az ősi erődöt, ma Petra-ként ismerjük. A turisták ma is látogathatják, többnyire lóháton. Egy mérföld hosszú, keskeny szurdokon keresztül lehet megközelíteni, amely néhol alig szélesebb, mint egy ember kitárt karjai. Az edomiták nemcsak büszkék voltak erődjükre, de biztonságban is érezték ott magukat.

Milyen tanulságokat nyújt számunkra ma Abdiás?

1.Ézsau jellemének és leszármazottai büszkeségének története tanulságul szolgál minden családnak, vagy nemzetnek, amelyet a büszkeség éltet. Megfigyelhetjük ezt a következő nemzedékek és népek életében. „Kevélység jár a megromlás előtt és a bukás előtt felfuvalkodottság” (Péld 16:18).

2.Ugyanakkor ezen a földön az elért eredményekkel és a mások ellen véghezvitt dolgokkal való büszkélkedés sem tart örökké. „Ahogy te cselekedtél, úgy cselekszenek veled is” (15. vers).

3.Isten méltányosságáé és jóságáé lesz az utolsó szó. „De a Sion hegyén szabadulás lesz, és szent lesz az” (17. vers). 

Herbert Edgar Douglass 

293. heti olvasmány A NAGY ORVOS LÁBNYOMÁN  41. fejezetéhez (március 14-20.).

Értékes ígéretek: Ne győzettessél meg a gonosztól, hanem a gonoszt jóval győzd meg. Róma 12:21

Hagyjad az Úrra a te útadat, és bízzál benne, majd ő teljesíti. Felhozza a te igazságodat, mint a világosságot, és a te jogodat, miként a delet. Zsolt 37:5–6

Isten előtt semmi sincs elrejtve. Ő igazságot tesz az Ő idején. A bosszú az Ő terhe, nem a mienk.

Emlékezz vissza egy személyes próbára, amely önzésből fakadhatott. Amikor bűnbánatot vallottál Istennek, láttad-e hol munkálkodott, hogy megmentsen téged? Milyen jó származott belőle? Tanulmányoztad a helyzeted és beismerted, hogy te sétáltál bele? Vagy látod, hogy akikben bíztál, hol okozták a próbát?

A próbákra krisztusi módon válaszoltam: vidáman, türelmesen, szelíd szavakkal.

Világi módon is válaszoltam: kemény szavakkal, keserűséggel, türelmetlenséggel, morgással és panaszkodással. Szégyellem magamat. Meg lett ítélve a kereszténységem, amikor így cselekedtem?

A negatív próbákra tett válaszom során a korábbi állhatatosságom és megingathatatlan éberségem csorbát szenvedett a depressziós epizódjaim miatt és mert elhanyagoltam az imádságot. Miért felejtem el, hogy amikor imádkozom és éneklek Jézusnak, olvasom az Ő Igéjét, a depresszióm és az aggodalmak eltűnnek? Ilyenkor visszatérhetek a munkához, készen arra, hogy segítsek másokon és megmutassam Jézus szeretetét.

Ne legyünk ítélkezőek és kemények. Ezek olyan bűnök, amelyek távol tartják az embereket. Lépjünk szövetségre a szerető Jézusunkkal, vegyük fel az Ő jellemvonásait, hogy lelkeket menthessünk.

Emily Cecil

Okleveles dietetikus, Adrian, Michigan, USA

Fordította Gősi Csaba

 


1 megjegyzés: