2021. március 15., hétfő

Higgyetek az Ő prófétáinak - március 15 - HÉTFŐ - Ámos 6

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – A nagy Orvos lábnyomán 41. fejezet 2069. nap

ISTEN SZOLGÁJÁNAK SZÜKSÉGLETE 

"Jöjj fel hozzám a hegyre."

41. fejezet (2. rész) – Kapcsolataink

Türelem a bántásokkal szemben

Nem szabad semmilyen valóságos vagy vélt sérelmünk miatt bosszankodnunk. Énünk az az ellenség, akitől leginkább kell félnünk. Nincs olyan bűn, ami rombolóbb hatással lenne a jellemre, mint a Szentlélek által meg nem fékezett emberi indulat. Semmilyen győzelem nem olyan értékes, mint az, amit énünkön aratunk.

Ne legyünk sértődékenyek! Ne érzéseink igazolása és hírnevünk őrzése, hanem a lelkek megmentése legyen az életcélunk! Mihelyt érdekelni fog bennünket mások üdvössége, elfeledkezünk azokról az apró ellentétekről, amelyek oly sokszor jelentkeznek emberi kapcsolatainkban. Gondoljanak rólunk vagy tegyenek velünk bármit, de ez ne zavarja meg Krisztussal való egységünket és a Lélekkel való közösségünket! "Micsoda dicsőség az, ha vétkezve és arcul veretve tűrtök? De ha jót cselekedve és mégis szenvedve tűrtök, ez kedves dolog Istennél" (1Pt 2:20).

Ne légy bosszúálló! Amennyire csak teheted, számolj fel minden olyan dolgot, ami félreértésre adhatna okot! Kerüld a gonoszságnak még a látszatát is! Tégy meg a békességért mindent, amit elveid feladása nélkül megtehetsz! "Ha a te ajándékodat az oltárra viszed, és ott megemlékezel arról, hogy a te atyádfiának valami panasza van ellened: Hagyd ott az oltár előtt a te ajándékodat, és menj el, elébb békélj meg a te atyádfiával, és azután eljövén, vidd fel a te ajándékodat" (Mt 5:23-24).

Türelmetlen szavakra sohase válaszolj türelmetlenül! Gondolj arra, hogy "az engedelmes felelet elfordítja a haragot" (Péld 15:1). A hallgatásban csodálatos erő van. A mérges embert a kapott válasz néha csak felbőszíti. De a harag, ha a tapintatos, türelmes ember hallgatásába ütközik, hamar elcsitul.

Amikor éles, gáncsoskodó szavak záporoznak reád, tartsd magad Isten Igéjéhez! Raktározd el agyadba és szívedbe Isten ígéreteit! Durva bánásmódra, igazságtalan vádakra való dühös válasz helyett mondd el magadnak e drága ígéreteket:

"Ne győzettessél meg a gonosztól, hanem a gonoszt jóval győzd meg" (Róm 12:21)!

"Hagyjad az Úrra a te utadat, és bízzál benne, majd Ő teljesíti. Felhozza a te igazságodat, mint a világosságot, és a te jogodat, miként a delet" (Zsolt 37:5-6).

"Nincs oly rejtett dolog, mely napfényre ne jőne; és oly titok, mely ki ne tudódnék" (Lk

12:2).

"Embert ültettél fejünkre, tűzbe-vízbe jutottunk: de kihoztál bennünket bőségre" (Zsolt 66:12).

Hajlamosak vagyunk arra, hogy inkább embertársainknál keressünk megértést és gyógyulást, mintsem Jézusnál. Az irgalmas és hűséges Isten azonban sokszor megengedi, hogy cserbenhagyjanak azok, akikben bíztunk, hogy megtanuljuk, milyen hiábavaló dolog emberben bízni és embert tenni erősségünkké. Bízzunk teljesen, alázatosan, önzetlenül Istenben! Ő tudja, mi fáj a lelkünk mélyén, de amit kifejezni nem tudunk.

Amikor minden sötétnek és titokzatosnak tűnik, gondoljunk Krisztus szavaira: "Amit én cselekszem, te azt most nem érted, de ezután majd megérted" (Jn 13:7).

Mai Bibliai szakasz: Ámos 6

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=%C3%81mos%206&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=%C3%81m%C3%B3sz%206&version=NT-HU

Ebben a fejezetben láthatjuk, ahogy bűnös emberek Isten figyelmeztetéseit lényegtelenként tüntetik fel. Elöljáróikban (1-2. vers) és saját erejükben bíznak (13. vers). Teljesen átengedik magukat az élvezeteknek (4-6. vers). A próféta kihangsúlyozza Isten figyelmeztetéseit azáltal, hogy rámutat, milyen súlyos büntetések következnek Izraelre (7. vers). Az Úr irtózattal figyeli folyamatos gonosztetteiket, és nincs más választása, mint hogy átengedje őket az ellenségeiknek (8-11. vers) pusztulást és ítéletet hozzon rájuk mivel nem követik Isten útját (12-14. vers).

Jaj azoknak Izraelben, akik „gondtalanságban” vannak, vagyis önző élvezetekkel foglalták le magukat és hamis biztonságérzetbe ringatták magukat Júdában, aminek meg is lett a következménye. Sion erődítményeiben bíztak, az erős falakban és bástyákban, melyeket bevehetetlennek tartottak. Azok, akik a királyi városban laktak, ahol Dávid trónja, és különösképpen a Templom volt, jobban bíztak az erődítményben, mint Isten védelmében, úgy gondolták, hogy maga a Szentély majd megvédi őket Isten büntetésétől (1. vers).

Izraelben, amelyet kiválasztott és elhívott Isten, hogy hirdesse nevét az egész világnak és útmutatóként szolgáljanak az embereknek, a vezetőknek is az igazság példaképeinek kellett volna lenniük. A virágzó városok, Kálnéh, Hamát és Gát megsemmisülése illusztrálta a megátalkodott Szamária sorsát (2. vers). Mivel úgy vélték, bűnös életükkel nem kell elszámolniuk, az előkelő társadalmi réteg tagjai továbbra is különböző érzéki örömöknek és élvezeteknek adták át magukat. A mohóság rabszolgái voltak, és ahelyett, hogy az önmegtartóztatás példaképei lettek volna, úgy gondolták, hogy vezetői pozíciójukkal igazolhatják a tetteiket. Különcködtek a bútoraikkal. Semmi más nem szolgálhatta ki őket, csak elefántcsontból készült ágyak és székek, melyeken ülhettek, miközben ettek, pedig a zsákruha és hamu sokkal inkább illett volna hozzájuk. Lusták voltak, és a gondtalanság érzésébe ringatták magukat. A heverőiken henyéltek, mikor inkább fel kellett volna kelniük, nekilátni a munkájuknak és segíteni másoknak. Szándékosan elpuhultak és a semmittevésre voltak büszkék; a külső látszatra adtak, miközben rengeteg szegény testvérük a puszta létért küzdött.

A 7-11-ig tartó versek előrevetítik a nép büntetését, melyeket a fent említett bűnökért szenvednek el. Isten nélkül Izrael romba dől és fogságba esik. Mint foglyokat viszik el, és minden élvezettől megfosztják őket.

Nem helyes a becsületesen megszerzett pénzt luxusra és hatásvadász épületekre pazarolni, de Izrael a luxust és a pompát tisztességtelen úton megszerzett pénzből biztosította, többek között a szegényeken elkövetett jogtalanságokon keresztül


A záró versek (12-14) rámutatnak arra, milyen ostobák is azok, akik úgy gondolják, hogy a saját erejükben bízva dacolhatnak Isten igazságával, és ellenállhatnak a büntetésükre küldött ellenségnek.  Igazság helyett szörnyű jogtalanságokat követtek el, és mind szenvedni fogják ennek félelmetes következményeit. Ezért hasztalan menekülni a rájuk váró ítélet elől.

Deepati Vara Prasad 

293. heti olvasmány A NAGY ORVOS LÁBNYOMÁN  41. fejezetéhez (március 14-20.).

Értékes ígéretek: Ne győzettessél meg a gonosztól, hanem a gonoszt jóval győzd meg. Róma 12:21

Hagyjad az Úrra a te útadat, és bízzál benne, majd ő teljesíti. Felhozza a te igazságodat, mint a világosságot, és a te jogodat, miként a delet. Zsolt 37:5–6

Isten előtt semmi sincs elrejtve. Ő igazságot tesz az Ő idején. A bosszú az Ő terhe, nem a mienk.

Emlékezz vissza egy személyes próbára, amely önzésből fakadhatott. Amikor bűnbánatot vallottál Istennek, láttad-e hol munkálkodott, hogy megmentsen téged? Milyen jó származott belőle? Tanulmányoztad a helyzeted és beismerted, hogy te sétáltál bele? Vagy látod, hogy akikben bíztál, hol okozták a próbát?

A próbákra krisztusi módon válaszoltam: vidáman, türelmesen, szelíd szavakkal.

Világi módon is válaszoltam: kemény szavakkal, keserűséggel, türelmetlenséggel, morgással és panaszkodással. Szégyellem magamat. Meg lett ítélve a kereszténységem, amikor így cselekedtem?

A negatív próbákra tett válaszom során a korábbi állhatatosságom és megingathatatlan éberségem csorbát szenvedett a depressziós epizódjaim miatt és mert elhanyagoltam az imádságot. Miért felejtem el, hogy amikor imádkozom és éneklek Jézusnak, olvasom az Ő Igéjét, a depresszióm és az aggodalmak eltűnnek? Ilyenkor visszatérhetek a munkához, készen arra, hogy segítsek másokon és megmutassam Jézus szeretetét.

Ne legyünk ítélkezőek és kemények. Ezek olyan bűnök, amelyek távol tartják az embereket. Lépjünk szövetségre a szerető Jézusunkkal, vegyük fel az Ő jellemvonásait, hogy lelkeket menthessünk.

Emily Cecil

Okleveles dietetikus, Adrian, Michigan, USA

Fordította Gősi Csaba

 

1 megjegyzés: