2020. június 16., kedd

Higgyetek az Ő prófétáinak - június 16 - KEDD - Zsoltárok 135


Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:
1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – A nagy küzdelem 41. fejezet 1798. nap

41. fejezet (3. rész) – A Föld pusztulása

A papság és a nép belátja, hogy nem törekedett az Istennel való kapcsolatra. Felismerik, hogy lázadtak az igaz és igazságos törvények szerzője ellen. A mennyei elvek elvetésével a bűn, a viszály, a gyűlölet és a gonoszság ezer és ezer forrását fakasztották fel, mígnem a föld egy nagy harcmezővé, erkölcsi fertővé vált. Ez a kép tárul most azok elé, akik elvetették az igazságot, és melengették a tévelygést. Nyelv nem tudja kifejezni, mennyire vágynak az engedetlenek és a hitehagyók arra, amit örökre elvesztettek - az örök életre. Azok, akiket a világ képességükért és ékesszólásukért bálványozott, most igazi megvilágításban látják ezeket. Felismerik, mit játszottak el törvényszegésükkel, és azok lábához esnek, akiknek a kitartását semmibe vették, kigúnyolták, és most beismerik, hogy Isten őket is szerette.

Az emberek rájönnek arra, hogy be lettek csapva. Egymást vádolják romlásukért, de mindannyian egy emberként elkeseredetten kárhoztatják a papokat. A hűtlen pásztorok tetszetős dolgokat prófétáltak. Hallgatóikat Isten törvényének semmibevevésére biztatták, és arra, hogy üldözzék azokat, akik a törvényt szentnek tartják. Most ezek a tanítók kétségbeesetten beismerik a világ előtt, hogy félrevezették az embereket. A tömegek tombolnak a dühtől. "Elvesztünk! - kiáltják -, és ti okoztátok pusztulásunkat!" És rátámadnak a hamis pásztorokra. Éppen azok, akik valamikor a legjobban csodálták őket, szórják a legszörnyűbb átkokat rájuk. A kezek, amelyek egykor babérkoszorút helyeztek homlokukra, elpusztításukra emelkednek fel. A kardokat, amelyekkel Isten népét akarták lemészárolni, most rosszakaróik ellen fordítják. Mindenütt folyik a harc, és ömlik a vér.

"Elhat e harsogás a földnek végére, mert pere van az Úrnak a pogányokkal, Ő minden testnek ítélő bírája, a hitetleneket fegyverre veti" (Jer 25:31). Hatezer évig folyt a nagy küzdelem. Isten Fia és a menny követei harcoltak a gonoszság hatalma ellen. Inteni, tanítani, menteni akarták az embereket. Most már mindenki döntött. A gonoszok teljesen Sátán mellé álltak az Isten elleni harcban.

Ütött az óra, hogy Isten megvédje sárba tiport törvényének tekintélyét. Ez a küzdelem nemcsak Sátán ellen, hanem az emberek ellen is folyik. "Pere van az Úrnak a népekkel... a bűnösöket kardélre hányja!" (Jer 25:31)

Mai Bibliai szakasz: Zsoltárok 135

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:
Károli fordítás:

Új protestáns fordítás:

Miután Isten lényét és tetteit dicsőíti, a zsoltáríró arra szán néhány verset, hogy a bálványokat is bemutassa, mint ellentétes oldalt. A szerző gondolatait a következőképpen foglalhatjuk össze:

Isten: hatalmas, és minden isten felett áll
Bálványok: ezüstből és aranyból, emberek keze által készültek

Isten: bármit megtehet, amit akar
Bálványok: képtelenek a cselekvésre

Isten: a neve örökkévaló, mint Izraelnek adott örökség
Bálványok: Akik a bálványokat készítik, éppen olyanok, mint kezük alkotásai (például a szívük kőből van).

Ezeket az éles ellentéteket látva könnyen megcsóválhatjuk a fejünket és csodálkozhatunk, hogy az izraeliták hogyan imádhatták ezeket a haszontalan bálványokat ahelyett, hogy elkötelezték volna magukat az örökkévaló Isten mellett? De mi különbözünk tőlük egyáltalán? Vagy pedig csak annyi történt, hogy az ezüstből és aranyból készült bálványokat felváltotta életünkben a papírpénznek nevezett bálvány?

Habár azzal a régi mondással nőttünk fel: „a pénz nem boldogít,” mégis úgy tűnik, a tetteinkkel ezt a mondást akarjuk meghazudtolni. Vagyont halmozunk fel, mintha az a tragédia idején meg tudna védeni, és közben elfelejtjük, hogy a tragédiák elvehetik és haszontalanná tehetik minden vagyonunkat. Ugyanakkor elfeledkezünk Isten áldásainak valódi értékéről.

Mint ahogy Izrael népe is dönthetett annak idején, hogy ezüstjükből és aranyukból bálványt építenek, vagy templomot; ugyanúgy mi is dönthetünk, mire használjuk fel papírpénzünket. Istenítjük és felhalmozzuk ezt a kincset, vagy arra használjuk, hogy Isten egyházát építsük, és segíthessünk a szükségben lévőknek?

Lori Futcher

254. heti olvasmány A NAGY KÜZDELEM   41. fejezetéhez (június 14-20.).

Jézus visszatértekor a „széles úton” járók idejének vége lesz ezen a bolygón. Babilon elesett, és a boros pohár kitöltetik. Sokan ráeszmélnek, már túl későn, hogy elszalasztották az örökkévalóságot. Milyen kijózanító a veszteség felismerése: az üresség, szomorúság és rémület érzése együtt jelenik meg. Ez a kikényszerített reakció azonban már túl későn jön, hiszen örök sorsunk addigra már el lesz döntve.

Szomorú módon sokan a lelkészeiknek tulajdonítják örök kárhozatukat, azoknak, akik nem felrázó igehirdetéseket tartottak, és kiszolgálták a tömeg igényeit, akik nem „kiáltottak teljes torokkal, és hirdették népemnek bűneiket” (Ézsaiás 58:1). Milyen erős kép ez, amit szemlélhetünk, amikor épp azok, akik a legtöbb áldásban és jutalomban bővelkedtek, most a legkeserűbb kárhoztatásban részesülnek a gyülekezet tagjaitól.

Kijózanító gondolat, hogy a Szentírás tanítójaként a szavaim, befolyásom és a cselekedeteim számtalan ember örök sorsára lehetnek hatással. Ez a fejezet kíméletlen emlékeztető a hamis lelki vezetők szomorú sorsára, azoknak, akik a befolyásukat és a szószéket arra használták, hogy felhígítsák az igazságot és embereknek tetsszenek (Gal. 1:10). Az ellenkezője is igaz, hogy a lelkészeknek és a vezetőknek jelentős pozitív hatása lehet Isten művében, ha teljesen alárendelik magukat és naponta megkeresztelkednek a Szent Lélek által. Képzeljük csak el, micsoda öröm lesz az ilyen szolgák jutalma!

Jó töprengeni. Én is gyakran szoktam. Gondold át, hogy merre is tart most az életed. Tedd meg a szükséges kiigazításokat, amíg a kegyelem ajtaja még nyitva áll.

Shandrell Penniken
Személyes Missziószolgálatok Igazgató,
Északi Egyházterület, Dél-Afrika
Fordította Gősi Csaba



2 megjegyzés: