2020. július 18., szombat

Higgyetek az Ő prófétáinak - július 18 - SZOMBAT - Példabeszédek 17


Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:
1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – A Gondolatok a hegyibeszédről 2. fejezet 1830. nap

2. fejezet (14. rész) – Kik a boldogok?  

Ne csak elmélkedjünk Krisztus dicsősége felett, hanem beszéljünk is magasztosságáról! Ésaiás próféta nem csak látta, hanem hirdette is Krisztus dicsőségét. Dávid, miközben Isten csodálatos szeretetéről elmélkedett, szíve fellángolt, és ajkai megnyíltak. Nem tehetett másként; beszélnie kellett arról, amit látott és érzett. Vajon lehetséges, hogy valaki tudatára ébred a megváltás csodálatos tervének és Isten egyszülött Fia dicsőségének, anélkül hogy arról bizonyságot tenne? Lehetséges-e, hogy a Krisztus kereszthalála által megnyilvánuló felfoghatatlan szeretetről elmélkedjünk — amely áldozat értünk volt, hogy el ne vesszünk, hanem örök életet nyerjünk —, s ajkunk túl ne áradjon az Üdvözítő dicsőségének dicsénekétől?

„Hajlékában mindene azt mondja: dicső!” (Zsolt 29:9). Izrael kedves dalnoka így magasztalta Őt hárfáján: „A te méltóságod dicső fényéről és csodálatos dolgaidról elmélkedem. Rettenetes voltod hatalmát beszélik, és én a te nagyságos dolgaidat hirdetem” (Zsolt 145:5-6).

Magasra kell emelni a gongotai keresztet minden ember előtt, hogy megragadja elméjüket, gondolataikat foglyul ejtse. Akkor szellemi képességeiket isteni erő eleveníti majd meg, akaratukat pedig teljesen átadják Isten igaz munkájára. Az ilyen munkások világosságot árasztanak majd a világra, és beragyogják a földet.

Krisztus örömmel fogad minden embert, aki átadja magát neki. Az emberit az istenivel egyesíti, hogy a testet öltött szeretet titkát a világgal közölhesse. Erről beszélj, ezért imádkozz, erről énekelj, hirdesd dicsőségének üzenetét; törekedj előre, felfelé a mennyei Jeruzsálem felé!

A próbák türelmes hordozása, az élet hálára indító áldásai, bátor kiállás a kísértésekkel szemben, a szelídség, kedvesség, a kegyelem és szeretet természetes megjelenése azok a fénysugarak, amelyek Isten természetét vetítik az emberek elé, ellentétben az önző szív sötétségével, amelyben az élet sugarai sohasem világíthatnak.

Mai Bibliai szakasz: Példabeszédek 17

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:
Károli fordítás:

Új protestáns fordítás:

Van-e vajon valami köze a Példabeszédek könyve 17:22 versének a természetes ölősejtekhez? Szinte hallom a kérdést, mik azok az ölősejtek?
Az igen összetett rendszer könnyebb megértése érdekében hadd egyszerűsítsem le a magyarázatot!  Az ölősejtek a szervezet immunrendszerének rendkívül fontos elemei a sérült, vagy betolakodó sejtek ellen. A természetes ölősejtek olyan fehérvérsejtek, melyek megtámadják és elpusztítják a vírussal fertőzött sejteket, azokat, amelyek daganatképződés jeleit mutatják, és azokat is, amelyek bármi más módon sérültek, vagy elpusztultak.

Mi köze tehát a természetes ölősejteknek a Péld 17:22 verséhez? „A vidám elme…” – ez olyan közismert igevers, hogy mindnyájan be tudjuk fejezni a mondatot, „… jó orvosságul szolgál.” Egy egyetemi kutatócsoport tíz évvel ezelőtt bebizonyította, hogy a nevetés csökkenti a stresszt és erősíti a természetes ölősejteket. A kutatók nem rendelkeztek elegendő információval ahhoz, hogy bármi jóhoz, vagy rosszhoz kössék a gének és a sejtek változásait, de a rendelkezésükre álló információkból arra a következtetésre jutottak, hogy a nevetés, ha úgy tetszik a „vidám szív” okozta a változásokat.

Évekkel ezelőtt jelent meg Norman Cousins „Anatómia és betegség” című könyve, amelyben kifejtette, hogy a humor, a nevetés és a pozitív érzelmek nagyon fontos tényezők az egészség megőrzésében és a gyógyulásban. Azóta egyre több tanulmány bizonyította a nevetés-terápiáról, hogy működik. Olyan hatásos, hogy már számos egészségügyi intézményben bevett gyakorlat.

Gondoljunk csak bele, kevesebb, mint tíz szó a szent Bibliában, melyek igazságát hosszú évek kutatásai, több száz könyv és folyóiratokban megjelent cikk igazolja. Dicsőség Istennek, minden áldás forrásának!

Drága Uram! Kérlek, segíts, hogy még optimistább és vidámabb legyek, ha arra gondolok, amit megmentésemért tettél és a reményre, amit szereteted és értem hozott áldozatod nyújt nekem!  Ámen.

David A. Steen

258. heti olvasmány GONDOLATOK A HEGYIBESZÉDRŐL   2/2. fejezetéhez (július 12-18.).

Amikor először olvastam ezt a fejezetet, azon tűnődtem, mit jelent a törvény „szellemisége”. Izrael nem értette, mit jelent ez, mégis azt mondta Jézus, hogy igazabbnak kell lennünk az írástudóknál és a farizeusoknál ahhoz, hogy bejuthassunk a mennyek országába.

Sok hetednapi adventista  úgy tekint a törvényre, mint egy listára, ezeket tedd és ezeket ne tedd utasításokkal. Nem leszünk jobbak Izraelnél és a szertartásainál, mivel mi sem értjük meg a törvény lelki természetét.

Mi tehát a törvény lelki természete? A „szíveknek a magasztos szeretetnek való odaszentelése”.

A törvény Krisztus jellemének szöveges átirata. Az írástudók és a farizeusok „megtartották a törvényt”, de nem rendelkeztek Jézus jellemével.

Mindig a törvény lelki természetére akarok tekinteni. A Biblia azt mondja, hogy a törvény egy tükör. Minden nap időt akarok tölteni Jézussal, és látni, hogy hol maradok el az Ő jellemétől, és aztán odaszentelni neki naponta a szívemet.

Olykor a Bibliával való foglalkozás nem több, mint rutin, és kevés örömet nyújt. Ilyenkor nem látom többé a törvény lelki természetét.

Hallottam, amint valaki feltett olyan kérdést, ami megérintette a szívemet: „Miért is élveznénk a Jézussal való időtöltést az örökkévalóságban, amikor most nem élvezzük a vele való időtöltést?”

Imádkozom, hogy mi mindannyian élvezzük a Jézussal való együttlétet nap mint nap!


Evelyn Chua
Biblia-munkás, Kuala Lumpur, Malajzia
Fordította Gősi Csaba


1 megjegyzés: