2021. június 14., hétfő

Higgyetek az Ő prófétáinak - június 14 - HÉTFŐ - Lukács 3

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/



Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből

2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez

3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – E.G. White Az imádság 11. fejezet 2159. nap

11. fejezet (2. rész) – MEGHALLGATOTT IMÁK

Imádkozzatok hittel, és a válasz nem marad el. – Ha jól megtanuljuk az Úr által küldött tanítást, akkor mindenben segítségünkre lesz alkalmas időben. Bízz Istenben! Imádkozz sokat és higgy! Ha bízol, remélsz, hiszel és szorosan fogod a végtelen hatalom kezét, a hódítóknál hatalmasabb leszel.

Az igaz munkások hittel járnak és fáradoznak. Amikor a jó és gonosz hatalmak közti csata elkeseredetté válik, olykor belefáradnak a munka lassú haladásának látványába. De ha nem félnek és nem is rettegnek, észreveszik majd, hogy a felhők szertefoszlanak, és beteljesedik a szabadulás ígérete. A homályon át, amellyel Sátán körülvette őket, meglátják az igazság napja fényes sugarainak ragyogását.

Dolgozzatok hittel, s az eredményeket bízzátok Istenre. Imádkozzatok hittel, s Isten gondviselésének titka megadja nektek a választ. Néha úgy tűnik, mintha lehetetlen lenne a siker. De te azért csak dolgozzál, higgyél. Erőfeszítéseidbe vigyél hitet, reményt és bátorságot. Amikor megtetted, ami tőled telik, várj az Úrra, hogy kijelentse hűségét, és Ő be fogja tölteni szavát. Várj, ne nyugtalankodj, hanem rendíthetetlen hittel és rendíthetetlen bizalommal várj! – Bizonyságtételek 7. kötet, 245. o.

Erőt nyerhetünk Istentől. Ő képes segíteni. Mennyei kegyelmet és bölcsességet adhat. Ha hittel kérünk, kapni fogunk, de ehhez őrködnötök kell az imádkozásban. Vigyázz, imádkozz és dolgozz! Ezek legyenek vezényszavaitok! – Bizonyságtételek 2. kötet, 427. o.

Isten elküldött, hogy dolgozzunk az Ő szőlőjében. Kötelességünk mindent megtenni, ami erőnkből telik. „Reggel vesd el a te magodat, és este se pihentesd kezedet, mert nem tudod, melyik jobb, ez vagy amaz.” (Préd 11:6) Túl kevés a hitünk. Korlátokat szabunk Izrael Szentjének. Hálásaknak kellene lennünk, hogy egészen addig leereszkedik, hogy eszközeiként használ fel minket. Minden kitartó, hitből fakadó ima választ kap az Atyától. Talán nem éppen abban a formában, ahogyan vártuk, de pontosan akkor, amikor a legnagyobb szükségünk van rá. „Ha énbennem maradtok, és megtartjátok az én szavaimat, kérjetek bármit, amit csak akartok, és megkapjátok.” – Review and Herald, 1897. március 23.

Ha találunk időt az imádkozásra, Isten is talál időt a válaszadásra. – Minden kitartó ima, mellyel kegyelemért és erőért esedezünk, választ kap… Kérjétek Istent, hogy mindazt megtegye értetek, amire a segítsége nélkül nem lennétek képesek. Mondjatok el mindent Jézusnak. Osszátok meg vele szívetek titkait, mert az Ő szeme belelát a lélek legsötétebb kamrájába is; a gondolataitok nyitott könyvként tárulnak fel előtte. Miután lelketek javát szolgáló dolgokat kértetek tőle, higgyétek, hogy meg fogjátok kapni azokat, és Ő meg is adja szívetek kéréseit. Fogadjátok el teljes szívvel ajándékait, hiszen Jézus azért halt meg, hogy rendelkezhessetek a menny értékeivel, és végül boldog otthonra leljetek a mennyben. Ha időt szakítotok az imádkozásra, Isten is időt szakít, hogy válaszoljon nektek. – My Life Today, 16. o.

Örüljetek, hogy Isten válaszolt imáitokra. – Imádkozzatok hittel. El ne mulasszátok összhangba hozni életeteket könyörgéseitekkel, hogy elnyerhessétek a kért áldásokat. Ne hagyjátok meggyengülni hiteteket, mert az elnyert áldás a hittel arányos. „Legyen a ti hitetek szerint.” „Bármit kértek bizalommal, megkapjátok.” (Mt 9:29, 21:22) Imádkozzatok, higgyetek, örvendezzetek. Énekeljetek dicséretet Istennek, hisz meghallgatja imáitokat. Fogjátok szaván az Urat. „Hűséges, aki az ígéreteket tette.” (Zsid 10:23) Egyetlen őszinte, buzgó kérés sem vész kárba. Az út nyitva, a folyam ömlik. Gyógyító ereje van; az élet, egészség és üdvösség üdítő áramlatait önti. – Bizonyságtételek 7. kötet, 274. o.

Kitartásotok a biztosíték, hogy Isten válaszolni fog. – Amikor egy ember kitartóan kér Istentől valamit (a Jézus Krisztus neve lévén az egyedüli mennyen és földön, amely által elnyerhető az üdvösség), kitartásában és komolyságában benne találtatik Isten elkötelezettsége, hogy gazdagon válaszoljon az imára, sokkal többet nyújtván, mint amit kértünk vagy gondoltunk. Nemcsak a Jézus nevében kell, hogy imádkozzunk, hanem a Szentlélek forró ihletésére is. Hiszen „maga a Lélek esedezik mi érettünk kimondhatatlan fohászkodásokkal” (Róm 8:26). Az imák alapját komoly hit feltételezi. Tartsatok ki az imádkozásban! Isten nem azt mondja, hogy imádkozzatok egyszer, és én válaszolok nektek. Arra kér, hogy szüntelenül imádkozzunk, és higgyük, hogy megkapjuk, amit kérünk, mert Ő válaszolni fog. – Th e Gospel Herald, 1902. május 28.

 

Mai Bibliai szakasz: Lukács 3

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Luk%C3%A1cs%203&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Luk%C3%A1cs%203&version=NT-HU

János és Jézus mindketten születésük után harminc évvel kezdték el életművüket (23. vers). De mit tettek addig? János a sivatagban lakott (1:80), Jézus pedig ácsként dolgozott Názáretben (lásd: Márk 6:3). A várakozási idő azonban nem volt elvesztegetett idő. János „növekedett, és erősödött lélekben...” (1:80). Jézus szintén „növekedett és erősödött, megtelt bölcsességgel, és az Isten kegyelme volt rajta” (2:40); „gyarapodott bölcsességben, testben, Isten és emberek előtt való kedvességben” (2:52).

Milyen nagyszerű munkára készít fel téged Isten életed várakozó időszakaiban? Amikor várakozó állásban vagy, kérd Istent, hogy segítsen megerősödnöd lélekben és teljesedj be bölcsességgel. Imádkozz azért, hogy növekedjél a bölcsességben és az Isten és emberek előtt való kedvességben! 

János a sivatagban várakozott, amíg az Úr meg nem szólította őt (2. vers). Kr.u. 27-et írtak ekkor, „Tibérius császár uralkodásának tizenötödik évében” (1. vers), abban az évben, amelyről Dániel azt mondta, hogy a Messiás meg fog jelenni (lásd: Dán 9:24-27). János a megtérés keresztségét hirdette a bűnök bocsánatára (3. vers), amely üzenet egyenesen Ézsaiás 40:3-5-ből származik: „Kiáltónak szava a pusztában: Készítsétek meg az Úrnak útját, egyengessétek az ő ösvényeit...” (4-6. vers).

Elfogadtad-e már a jó hírt, hogy Jézus meg akarja bocsátani a bűneidet? Ha nem, kérlek, fogadd el János hívását a bűnbánatra és a bűnök bocsánatára. A bűnbánat azt jelenti, hogy őszinte szomorúságot érzünk bűneink miatt, és vágyunk „megtéréshez méltó gyümölcsöket” teremni (8. vers), hogy Jézushoz hasonló életet éljünk. Olvassuk el János válaszát hallgatóinak arra a kérdésére, hogy „mit cselekedjünk tehát?” (10-14. vers). Követni akarod János tanácsát?

Az egyik napon, amikor János keresztelt, „Jézus is megkeresztelkedett” (21. vers). Csak Lukács jegyzi fel azt, hogy Jézus alázatosan csatlakozott másokhoz, és válaszolt János hívására. Ha még nem keresztelkedtél meg, kövesd a Megváltó példáját, és keresztelkedj meg! 

Míg Jézus születését angyalok jelentették be, addig keresztségét az Atya és a Szentlélek jelentette be. „… leszállt rá a Szentlélek galambhoz hasonló testi alakban, és hang hallatszott a mennyből: Te vagy az én szeretett Fiam, benned gyönyörködöm” (22. vers). A teremtéshez hasonlóan a Szentháromság most is összefogott, hogy megváltson bennünket. A Szentháromság hatalma elérhető számodra ma imádra való válaszként, ugyanúgy, ahogy Jézus számára is azon a napon ott a Jordán folyó partján.  

Douglas Jacobs

306. heti olvasmány AZ IMÁDSÁG 11. fejezetéhez (június 13-19.).

A 10 hónapos kislányunk ernyedten feküdt, mereven bámult, nem reagált semmire. – Madelyn, Madelyn – ismételgettem eredmény nélkül. Áthívtam a férjemet, és ő is csak hiába próbálta magára vonni a figyelmét.

– Kórházba kell vinnünk. – Míg ő a 911-et tárcsázta, én felhívtam a szüleimet, akik öt percnyire laktak. Hamarabb ideértek, mint a mentők. Az apukám a karjaiba vette a kicsi Maddie-t, aki még mindig nem reagált, viszont hányt. Apu érezte a vészhelyzetet, ezért kisétált az úton a mentő elé.

– Az anyukának be kell szállnia a mentőautóba – mondta a mentős a férjemnek. – A gyermekkórház felé tartunk. Nem muszáj követnie minket, de ott talál meg minket.

Ahogy közeledtünk a kórházhoz, az ügyeletes mentős felállt. Kibámulva a kis ablakon felhívta a kórházat, és értesítette őket, hogy egy tíz hónapos kislányt hoznak, aki nem reagál semmire. Tartottam magam, amíg a kórházba értünk. Könnyek patakzottak az arcomon és egész testemben remegtem, amikor beléptem a sürgősségi osztályra.

Az ima tartotta bennünk a lelket; másképp nem magyarázhatom meg a békénket a bizonytalanság közepette.

Egy barátunk felajánlotta, hogy a gyülekezeti családunk imádkozzon értünk. Ebből indult egy nemzetközi imalánc. A férjem és én elköteleztük magunkat, hogy hűségesek leszünk Istenhez, bármi is történik.

Isten meghallgatta azokat az imákat, a mi imáinkat. 12 teljes órával később, a gyermek intenzív osztályon, találkozhattam az én „igazi” Maddie-mmel. Az orvosok és a sürgősségi osztályon dolgozók azt mondták, hogy hasonló helyzetek nem igazán szoktak olyan jól végződni mint a mienk.

Hiszem-e, hogy Isten meghallgatja az imáinkat? Feltétlenül!

Sarah Schwisow

Johnstown, Colorado, USA

Fordította Gősi Csaba

2 megjegyzés: