2021. június 27., vasárnap

Higgyetek az Ő prófétáinak - június 27 - VASÁRNAP - Lukács 16

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/



Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből

2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez

3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – E.G. White Az imádság 13. fejezet 2171. nap

13. fejezet (1. rész) – AZ IMA EMBEREI ÉNOK

Az imádság a lelke lélegzete volt. – Az Istennel való bensőséges érintkezés által Énokban mindjobban visszatükröződött az isteni képmás. Arca szent fénytől ragyogott, attól a fénytől, amely Jézus arcán is világított. Ha visszatért az Istennel való érintkezések után, még az istentelenek is félelemmel vegyes tisztelettel tapasztalták arcán a menny fényességét.

Az évszázadok folyamán hite mind erősebbé, szeretete mind mélyebbé vált. Az ima az ő számára a lélek lélegzetvétele volt. Életét a menny befolyása alatt élte. – Az evangélium szolgái, 52. o.

Énokot aggasztotta az istentelenek növekvő gonoszsága, és félt attól, hogy hitetlenségük csökkentheti Isten iránti tiszteletét, ezért kerülte a társaságukat. Sokat volt egyedül, és elmélkedett, imádkozott. Az Úr előtt várva igyekezett jobban megismerni akaratát, hogy teljesíthesse azt. Őneki az ima a lélek lélegzése volt. Énok a menny légkörében élt. – Pátriárkák és próféták, 85. o.

Énok Istennel járt ima által. – Szeretném, ha Isten szolgálói jól az elméjükbe vésnék, mekkora szükségük van a folyamatos, kitartó imádkozásra. Nem térdelhetnek szüntelenül, viszont gondolatban bármikor fohászkodhatnak Istenhez. Énok is ekképpen járt Istennel. – Review and Herald, 1885. november 10.

Mialatt mindennapi munkánkat végezzük, emeljük fel lelkünket imában a magasságba. Ezek a csendes könyörgések jó illatként szállnak a magasba, a kegyelem trónusa elé, és az ellenség kudarcot vall. A keresztény hívőt, akinek szíve Istenhez ragaszkodik, nem győzheti le semmiféle hatalom. A gonosz nem bolygathatja meg békéjét. Isten szavaiba foglalt minden ígéret, az isteni kegyelem minden ereje, az Úr segítségének minden forrása biztosítják számára a védelmet. Így volt ez, amikor Énok Istennel járt: Isten vele volt, megsegítette őt minden szükségében. – Üzenet az ifj úságnak, 249. o.

Az emberek felkeresték Énokot, hogy együtt imádkozzanak vele. – Énok az igazság prédikátora lett. Elmondta az embereknek, amit Isten kinyilatkoztatott neki. Azok, akik félték Istent, felkeresték ezt a szent embert, hogy tanítsa őket, és imádkozzon velük. Nyilvánosan is dolgozott, Isten üzenetét hirdette mindenkinek, aki meghallgatta intő szavait. – Próféták és királyok, 86. o.

Minél tevékenyebb volt Énok, annál forróbban imádkozott. – Tevékeny munkás élete közepette Énok állandóan közösségben volt Istennel. Minél nagyobb és sürgetőbb volt a munkája, annál kitartóbban és buzgóbban imádkozott. Időnként továbbra is kereste a magányt. Miután egy ideig a nép között élt, tanítással és példaadással szolgálva javukat, egy időre magányba vonult, mert éhezett és szomjúhozott arra a tudományra, amelyet csak Isten adhat. – Pátriárkák és próféták, 86–87. o.

ÁBRAHÁM

A naponkénti imádság jó illatként szálljon fel Istenhez. – Isten barátjának, Ábrahámnak az élete az ima élete volt. Amerre csak felütötte sátorát, oltárt is épített, és azon ajánlotta fel reggeli és esti áldozatát. Amikor sátorát felszedte, az oltár ottmaradt. A vándorló kánaáni, amikor az oltárra bukkant, tudta, ki járt ott. Kijavította az oltárt, és az élő Istent imádta.

A keresztények családi köreinek is így kellene fénylenie a világban. Reggel és este imának kellene fölszállnia, ami tömjénként édes illatot áraszt Istenhez. Isten könyörülete és áldása reggeli harmatként az imádkozókra száll.

Apák és anyák, minden reggel és minden este gyűjtsétek magatok köré gyermekeiteket! Emeljétek alázatos kéréssel szíveteket Istenhez segítségért. Kedveseiteket kísértések veszik körül. A fiatalok ösvényét naponta kellemetlenségek szorongatják. Akik türelmesen, szeretetteljesen és derűsen kívánnak élni, azoknak imádkozniuk kell. Csak akkor aratnak győzelmet énjük felett, ha Istentől szüntelenül segítséget kérnek.

Reggelenként szenteljétek Istennek magatokat és gyermekeiteket arra a napra. Ne számítsatok hónapokra és évekre – az nem a tietek. Egyetlen rövid napot kaptatok. Fáradozzatok a nap óráiban a Mesterért, mintha ez lenne utolsó órátok a földön! Tárjátok Isten elé összes terveteket, és hajtsátok végre, vagy adjátok fel azokat, amint a gondviselés jelzi. Fogadjátok el Isten terveit a terveitek helyett, még ha feladásuk kedvenc céljaitok feladását jelenti is. Így életetek egyre inkább az isteni példaképre alakul át, és „Isten minden értelmet felülmúló békéje megőrzi szíveteket és elméteket a Krisztus Jézusban” (Fil 4:7). – Bizonyságtételek 7. kötet, 44. o.

Ábrahám a nehéz körülmények ellenére is hittel imádkozott. – Ábrahám nem szolgálhatott magyarázattal arra vonatkozóan, hogy miként vezeti életét a mennyei Gondviselés. Elvárásai nem teljesedtek még, de kitartóan bízott az ígéretben: „Megáldalak téged, és felmagasztalom a te nevedet, és áldás leszel.” (1Móz 12:2)

Állhatatosan imádkozott, miközben arra gondolt, hogyan védheti meg az emberei és a nyája életét, de nem hagyta, hogy ezek a nehézhelyzetek megingassák az Isten Igéjébe vetett hitét. – Conflict and Courage, 45. o.

Ábrahám azzal a hittel fohászkodott Istenhez, ahogyan egy gyerek az apjához fordul, amikor kér tőle valamit. – A két menynyei követ eltávozott, és egyedül hagyta Ábrahámot Ővele, akiről most már tudta, hogy Isten Fia. A hit embere könyörgött Szodoma lakóiért. Egyszer megmentette őket kardjával, most imával igyekezett megmenteni őket. Lót és családja még ott lakott; és az az önzetlen szeretet, amely arra sarkallta Ábrahámot, hogy mentse meg őket az elámitáktól, most meg akarta menteni – amennyiben megegyezik Isten akaratával – a mennyei ítélet viharától.

Mélységes tisztelettel és alázattal tárta fel kérését: „Immár merészkedtem szólani az én Uramnak, noha én por és hamu vagyok.” (1Móz 18:27) Nem volt magában bízó, nem kérkedett a saját igazságával. Nem kért kegyet engedelmességéért vagy Isten akaratát teljesítő áldozataiért. Mint aki maga is bűnös, úgy könyörgött a bűnösért. Ilyen lelkületet kell tanúsítaniuk mindazoknak, akik Istenhez közelednek. De Ábrahám a szeretett atyához könyörgő gyermek bizalmáról tett bizonyságot. Közelebb ment a mennyei követhez, és buzgón könyörgött…

A pusztuló lelkek iránti szeretet ihlette Ábrahám imáját. Gyűlölte a romlott város bűneit, de arra vágyott, hogy a bűnösök megmeneküljenek.

Szodomáért való mélységes aggodalma mutatja, hogyan kellene aggódnunk a megrögzött bűnösökért. Gyűlölnünk kell a bűnt, de szánnunk és szeretnünk kell a bűnöst. – Pátriárkák és próféták, 139–140. o.

JÁKOB

Jákob tapasztalatából megtanulhatjuk a győztes imádság jelentőségét. – Jákob győzött, mert állhatatos és határozott volt. Tapasztalata a kitartó ima hatalmát tanúsítja. Most kell megtanulnunk a győzelmes ima, a rendületlen hit leckéjét. Krisztus egyházának és a keresztény embernek nem azok a legnagyobb győzelmei, amelyeket tehetséggel vagy műveltséggel, gazdagsággal vagy az emberek jóindulatával elér, hanem amelyeket Isten fogadótermében arat, amikor komoly, küzdő hite belekapaszkodik Isten hatalmának erős karjába.

Aki nem hajlandó minden bűnt elhagyni és buzgón könyörögni Isten áldásáért, az nem nyer áldást. Mindazok, akik megragadják Isten ígéreteit, mint Jákob, és buzgók, állhatatosak, hozzá hasonlóan elérik céljukat. – Pátriárkák és próféták, 203. o.

MÓZES

Kövessétek az imádkozó Mózes példáját! – Beszéljetek kevesebbet. Sok értékes idő vész el az olyan beszéd miatt, amely nem nyújt világosságot. Böjtben és imában egyesüljetek azért a bölcsességért, amelyet ígérete szerint Isten mindenkinek készségesen megad. Vigyétek nehézségeiteket Isten elé. Mondjátok Őneki, mint Mózes: „Nem tudom a népet vezetni, ha orcád nem jön velem.” Még többet kérjetek Tőle, könyörögjetek, mint Mózes: „Kérlek, mutasd meg nekem a te dicsőségedet!” (2Móz 33:18) Mi ez a dicsőség? – Isten jelleme. Ezt nyilatkoztatta ki Isten Mózesnek. – Az evangélium szolgái, 417. o.

Mózes sikeresen járt közben Izraelért. – Isten népével kötött szövetsége érvényét veszítette. Ezt mondta az Úr Mózesnek: „Hagyj békét nékem, hadd gerjedjen fel haragom ellenük, és töröljem el őket. Téged azonban nagy néppé teszlek.” (2Móz 32:10) Izrael népe – különösképpen a velük jött elegy nép – hajlamos volt az Isten elleni lázadásra. Vezetőjük ellen is mindig zúgolódtak, és gyakran megszomorították őt hitetlenségükkel és nyakasságukkal. Nem kétséges, hogy nagyon fáradságos és nehéz feladat volt az Ígéret Földjére való elvezetésük. Bűneikkel máris átlépték Isten türelmének határát, és az igazság megkövetelte eltörlésüket. Az Úr ezért elhatározta megsemmisítésüket, és Mózest pedig nagy nemzetté teszi.

„Hagyj békét nékem [...] hadd [...] töröljem el őket.” Ezek voltak Isten szavai. Ha Istennek az volt a szándéka, hogy elpusztítsa Izraelt, vajon ki esedezhetett volna értük? Nagyon kevesen lennének, akik nem hagynák a bűnösöket a maguk sorsára. Nagyon kevesen lennének, akik nem cserélnék fel boldogan a gürcöléssel, teherrel, áldozattal, hálátlansággal együtt járó sorsukat egy könnyű és megbecsült életre, amikor Isten maga kínálja fel ezt a lehetőséget nekik.

Mózes azonban Isten haragjában is reményt látott. Isten szavai ezek voltak: „Hagyj békét nékem.” Mózes ezt nem közbenjárása megtiltásának, hanem bátorításának értette. Arra következtetett, hogy semmi más, hanem csak az ő imája mentheti meg Izraelt, mert Isten megkíméli népét, ha valaki imádkozik érte…

Miközben Mózes közbenjárt Istennél Izraelért, félénksége feloldódott mély felindultságában és szeretetében azokért, akikért Isten vezetésével olyan sok mindent megtett. Az Úr meghallgatta könyörgését, és elfogadta önzetlen imáját. Isten próbára tette szolgáját. Megpróbálta tévelygő és hálátlan népe iránt érzett hűségét és szeretetét. Mózes nemesen hordozta el ezt a próbatételt. Izraelért való fáradozása nem önző indítékból fakadt. Isten választott népének jóléte drágább volt számára saját személyes méltóságánál. Még annál a kiváltságnál is drágább volt, hogy atyjává válhatott volna egy hatalmas nemzetnek. Isten meg volt elégedve Mózes hűségével, szívének egyszerűségével és becsületességével, és mint hűséges pásztorra, rábízta azt a nagy feladatot, hogy Izraelt az Ígéret Földjére vezesse. – Pátriárkák és próféták, 318–319. o.

 

Mai Bibliai szakasz: Lukács 16

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Luk%C3%A1cs%2016&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Luk%C3%A1cs%2016&version=NT-HU

Amikor a pazarló vezető hűtlensége kiderül, valamit tennie kell a túlélése érdekében. Jézus története Lukács evangéliuma 16. fejezetének 1-15. verseiben úgy hangzik, mint egy jelenet a mai filmek egyikéből. Jézus nem tér ki rá, hogy a sáfár vajon többet vett el az őt illető nyereségnél, vagy egyszerűen rosszul kezelte a rábízottakat. A részletek a képzeletünkre vannak bízva, ami minden helyzetben alkalmazhatóvá teszi a történetet.

Ami biztos, hogy elérkezett a számonkérésének napja, és hamarosan állás nélkül marad. Mit hallok felőled? mondja az üzlet tulajdonosa, Adj számot a te sáfárságodról; mert nem lehetsz tovább sáfár (Lk 16:2). A vezető vagy sáfár elleni ítélet biztosan igaz volt, hiszen nem tudta igazolni tettét. Ehelyett azt kérdezi magától: Mit míveljek? (Lk 16:3).

A sáfárnak nem volt túl sok lehetősége, hogy eltartsa magát, mivel túl idős vagy gyenge volt ahhoz, hogy fizikai munkát végezzen, koldulni pedig szégyellt (Lk 16:3). Mivel az erkölcsi becsületesség küszöbét már átlépte ura vagyonának eltékozlásával, úgy dönt, hogy mestere adósait a maga adósaivá teszi azáltal, hogy 20-50%-kal csökkenti adósságaik mértékét. Az adósságok nagyon voltak: több mint 3 m3 olívaolaj és ugyanennyi búza. Olyan eszesen cselekedett, hogy ura is csodálta korábbi beosztottja önfenntartó képességeit. És dícséré az úr a hamis sáfárt, hogy eszesen cselekedett (Lk 16:8).

Jézus más oldalról közelít. Miután megjegyzi: e világnak fiai eszesebbek a világosságnak fiainál a maguk nemében” (Lk 16:8), Jézus a siker fontos alapelvét tárja elénk: Aki hű a kevesen, a sokon is hű az; és aki a kevesen hamis, a sokon is hamis az(Lk 16:10).

Az élet mindennapi részletei sokkal fontosabbak a jellem fejlesztése szempontjából, mint a nagy életváltoztató döntések. Valójában a kis választásaink meghatározzák a nagy döntéseinket. A pénzköltési szokásaink, személyes becsületességünk és időbeosztásunk mind olyan szokásrendszereket alakítanak ki, amelyek nem lesznek mások akkor sem, amikor az Isten iránti hűség és a személyes előnyök között kell választanunk. Mert választanunk muszáj lesz. Jézus így foglalja össze: Egy szolga sem szolgálhat két úrnak… Nem szolgálhattok az Istennek és a mammonnak (pénznek) (Lk 16:13).

A farizeusok, akik szerették a pénzt, gúnyolódtak e szavakat hallva, de Jézusé volt az utolsó szó: Ti vagytok, akik az emberek előtt magatokat megigazítjátok; de az Isten ismeri a ti szíveteket: mert ami az emberek közt magasztos, az Isten előtt utálatos (Lk 16:15). Ahogy olvasod Lukács evangéliumának 16. fejezetét, fogadd el Jézus hívását, hogy az életed legapróbb részleteiben is hűséges légy Istenhez!

Douglas Jacobs

308. heti olvasmány AZ IMÁDSÁG 13. fejezetéhez (június 27 – július 3.).

Beismerem. Gyakran feladatként tekintek az imádságra, átalakulási lehetőség helyett. Sokkal könnyebb számomra azért imádkozni, mert úgy gondolom, ez egy kötelező dolog, valami, amit ki kell pipálni, hogy utána haladhassak a saját terveimmel. Szintén beismerem, hogy hajlamos vagyok Isten számára egy listát átadni, azokkal a dolgokkal, amiket szeretném, hogy megtegyen értem, azokkal az emberekkel, akiket szeretném, hogy megáldjon és olyan körülményekkel, amelyeket szeretném, hogy megváltoztasson. Ez nem több, mint ha odaadnám Istennek a bevásárló listámat, mintha csak Ő lenne azért, hogy engem szolgáljon, és nem éppen fordítva.

Egészen addig, amíg Ábrám nem adta fel, hogy a saját eszközeivel próbálja megoldani a problémáit és amíg át nem engedte magát teljesen Istennek, addig nem válhatott Ábrahámmá, a hit atyjává. Jézus is az Ő Atyját kereste imádságban, és átadta magát mindannak, amit az Ő Atyja a számára tervezett. „És egy kissé előre ment, arcra borult, könyörögve és mondta: Atyám! ha lehetséges, múljék el tőlem e pohár; mindazáltal ne úgy legyen amint én akarom, hanem amint te.” Máté 26:39

Csatlakozol-e hozzám Isten akaratát imádságban keresve? „Tárjátok Isten elé összes terveteket, és hajtsátok végre, vagy adjátok fel azokat, amint a gondviselés jelzi. Fogadjátok el Isten terveit a terveitek helyett, még ha feladásuk kedvenc céljaitok feladását jelenti is.” Az imádság 124.3

Karen D. Lifshay

Hermiston HNA Egyház Kommunikációs asszisztens, Oregon, USA

Fordította Gősi Csaba

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése