2021. június 19., szombat

Higgyetek az Ő prófétáinak - június 19 - SZOMBAT - Lukács 8

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/



Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből

2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez

3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – E.G. White Az imádság 11. fejezet 2163. nap

 

11. fejezet (7. rész) – MEGHALLGATOTT IMÁK

Szükséges együttműködnünk Istennel, hogy választ kapjunk az imáinkra. – Isten Igéjében két tábor áll egymással szemben, amely világunkban befolyást gyakorol az emberek cselekedeteire. Ezek a csoportok minden emberrel külön-külön foglalkoznak. Akik Isten vezetése alatt állnak, és akiket az Ő angyalai befolyásolnak, képesek lesznek meglátni a sötétség erőinek láthatatlan, alattomos cselszövéseit. Akik szeretnének együtt dolgozni a menny szolgálóival, a legkomolyabban veszik Isten akaratát. Tapodtat sem szabad engedniük Sátánnak és angyalainak.

Ha nem vigyázunk szüntelenül, az ellenség legyőz minket. Habár Isten mindenkinek ünnepélyesen kinyilatkoztatja akaratát vele kapcsolatban, akaratának ismerete nem jelenti azt, hogy nem kell kitartóan imádkoznunk a segítségéért, és nem kell szorgalmasan a vele való együttműködésre törekednünk. Isten emberi eszközök által éri el céljait. – Adventista Bibliakommentár 6. kötet, 1119. o.

A félszívvel elmondott imára nem kapunk választ. – Isten lesz a minden számunkra, ha ezt megengedjük Őneki. A félszeg, nem teljes szívből mondott imákra nem érkezik válasz a mennyből. Tartsunk ki az imádkozásban! Kérjünk az Úrtól hittel, várjuk a válaszát, és fogadjuk azt el hittel, örvendezzünk Benne reménykedve, mert mindaz, aki Nála keresi a megoldást, megtalálja azt. Legyetek komolyak ebben a tekintetben. Keressétek Istent teljes szívetekkel. Az emberek mulandó dolgokra összpontosítanak, és mindaddig kitartanak, míg el nem érik céljaikat. Tanuljátok meg teljes komolysággal keresni azokat az áldásokat, melyeket Isten megígért számotokra, és határozott kitartásotokra válaszként a menny világosságában – az Úr igazsága és gazdag kegyelme fényességében – részesültök.

Kiáltsatok Istenhez őszintén, mint akiknek lelke szomjazza az igazságot! Harcoljatok! Mennyei küldöttek támogatnak, és diadalt arattok! Adjátok át magatokat teljesen Istennek – testeteket, lelketeket, elméteket! Legyetek szerető, elkötelezett szolgái! Hassa át szíveteket az Ő Lelke, és akarata vezesse lépteiteket!

Tárjátok fel őszintén vágyaitokat Jézus előtt. Isten nem feltétlenül azt várja el tőletek, hogy hosszan beszélgessetek Ővele, viszont őszintén meg kell vallanotok Őneki bűneiteket, mondván: „Uram, szabadíts meg engem, mert elveszek!” Az ekként megnyilatkozó lelkek számára van remény. Ezek azok, akik keresnek, kérnek és kopogtatnak a kegyelem ajtaján, mely megnyílik előttük. Amikor Jézus leveszi vállatokról a bűn terhét, mely megnyomorítja lelketeket, megtapasztaljátok Krisztus békéjének áldásait. – Our High Calling, 131. o.

A bűnbocsánatért mondott ima minden esetben azonnal választ kap. – Néhány esetben Jézus nem nyújtotta azonnal a kívánt áldást, a gyógyulást. A leprás esetében azonban, amint a kérés elhangzott, rögtön teljesítette. Amikor földi áldásokért imádkozunk, lehet, hogy a válasz késik, vagy Isten valami mást ad, mint amit kértünk. Nem így van, ha a bűntől való szabadulásért könyörgünk.

Az Ő akarata az, hogy megtisztítson minket a bűntől, gyermekeivé fogadjon, képessé tegyen szent életet élni. Krisztus „önmagát adta a mi bűneinkért, hogy kiszabadítson minket e jelenvaló gonosz világból, az Istennek és a mi Atyánknak akarata szerint” (Gal 1:4). „És ez az a bizodalom, amellyel Őhozzá vagyunk, hogy ha kérünk valamit az Ő akarata szerint, meghallgat minket: és ha tudjuk, hogy meghallgat bennünket, akármit kérünk, tudjuk, hogy megvannak a kéréseink, amelyeket kértünk Őtőle.” (1Jn 5:14–15) „Ha megvalljuk bűneinket, hű és igaz, hogy megbocsássa bűneinket, és megtisztítson minket minden hamisságtól.” (1Jn 1:9) – Jézus élete, 266. o.

Krisztus az Atya elé viszi imáinkat, mintha a saját kérései lennének. – Amint a kegyelem trónjához közeledik, Isten minden gyermeke a nagy Ügyvéd ügyfele lesz. Alig mondja ki bűnös élete miatti bánatát, és fejezi ki bűnbocsánat utáni vágyát, Krisztus azonnal átveszi az ügyét, és úgy képviseli a bűnbánó embert az Atya előtt, mintha a saját kéréseivel állt volna elé. – Bizonyságtételek 6. kötet, 364. o.

Adjatok hálát Istennek, és dicsőítsétek Őt a meghallgatott imákért! – Sámuel első könyvének második fejezetében egy odaszentelt életű, Istent szolgáló és dicsérő asszony imáját olvashatjuk: „Örvendez az én szívem az Úrban, felmagasztaltatott az én szarvam az Úrban. Az én szám felnyílt ellenségeim ellen, mert szabadításodnak örvendezek én! Senki sincs olyan szent, mint az Úr, sőt, rajtad kívül senki sincs. Nincsen olyan kőszál, mint a mi Istenünk.” (1Sám 2:1–2) Anna hálaáldozata az imájára kapott válaszért értékes lecke mindazoknak, akik a mai napon választ kaptak imájukra. Elmulasztjuk-e megköszönni Istennek szerető jóságát?

Dávid ekképpen nyilatkozott: „Szeretem az Urat, mert meghallgatja esedezéseim szavát, mert az Ő fülét felém fordítja, azért segítségül hívom Őt egész életemben.” (Zsolt 116:1–2) Isten jósága, mely abban nyilvánul meg, hogy meghallgatja és megválaszolja könyörgéseinket, komoly kötelességet ró ránk, hogy hálát mondjunk áldásaiért, amelyekkel eláraszt minket. Többet kellene hálálkodnunk Istennek. A kéréseinkre válaszképpen kapott áldásokat azonnal meg kell köszönnünk az Úrnak. Vezessünk naplót hálaadásainkról, hogy később, amikor kézbe vesszük naplónkat, megemlékezzünk jóságáról, és dicsérjük az Ő szent nevét! – Review and Herald, 1908. május 7.

 

Mai Bibliai szakasz: Lukács 8

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Luk%C3%A1cs%208&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Luk%C3%A1cs%208&version=NT-HU

Lukács evangéliuma 8. fejezete bemutatja azokat az asszonyokat, akik elkísérték Jézust és 12 tanítványát a galileai evangelizációs körúton. Hálából, hogy meggyógyította őket betegségeikből és a tisztátalan lelkektől (2. vers), gondoskodtak Jézus anyagi szükségleteiről. Jézus szolgálata a társadalom minden rétegéből vonzott embereket, beleértve Johannát, Khúzának a Heródes gondviselőjének feleségét is. Ezeknek az asszonyoknak a munkája, hogy gondoskodtak Jézusról, ugyanolyan fontos volt, mint a tizenkét apostol munkája. Téged Jézus milyen lelki, mentális, szociális vagy fizikai gyógyításban részesített? Hogyan használhatod fel idődet és javaidat, hogy megköszönd ezt neki?

Lukács a magvető példázatát is megosztja velünk. A többi bibliai történethez hasonlóan a példázatok is azt szolgálták, hogy egyetlen Isten-központú evangéliumi igazságot tanítsanak, nem pedig valamilyen teológiai jelentést minden részletében. Keressük meg azt az igazságot benne, amelyet Jézus a hallgatóinak meg akart tanítani. A magvető példázatában Jézus felkészíti a tanítványokat, hogy: „prédikálják az Isten országát és betegeket gyógyítsanak” (9:2). Mielőtt kiküldte volna őket, Jézus szerette volna megértetni velük azt, hogy az emberek különböző módon fognak reagálni prédikálásukra.   

Ahogy Jézus példázatát olvasod Lukács 8:4-8-ban és a példázat magyarázatát Lukács 8:11-15-ben, kérd Istent, hogy készítse fel elméd és szíved talaját. Halld meg Isten szavát és teremj gyümölcsöt (15. vers). Aztán imádkozz, hogy Isten adjon bátorságot és erőt neked, hogy kitarthass az Ige hirdetésében még akkor is, amikor az emberek nem válaszolnak. Noha sok ember szíve kemény, megkövesedett vagy tele van tövissel, mások nyitottak lesznek az evangéliumra, amelyet te vetsz el szívükbe. A példázat végén Jézus felkiált: „Akinek van füle a hallásra, hallja!” (8. vers). Jézus hangsúlyozza Isten Igéje hallgatásának, de ugyanakkor a megtartásának a fontosságát is (18. vers). Amikor az édesanyja és a testvérei nem tudtak a közelébe férkőzni a tömeg miatt, Jézus újra hangsúlyozta Isten Igéje hallgatásának és megtartásának fontosságát: „Az én anyám és az én testvéreim azok, akik Isten Igéjét hallgatják és megtartják” (21. vers). 

Lukács 8. fejezete olyan történetekkel fejeződik be, amelyek arról tanúskodnak, hogy a szél, a hullámok (26-39. vers), a betegségek (43-48. vers), és még a halál is (40-41; 49-56. vers) engedelmeskednek Jézus szavának. Jézus szava ma is tartalmazza gyógyító hatalmát. Amint hallgatjuk és követjük szavát, Jézus megdorgálja a gonosz lelkeket, a betegségeket, amelyekkel találkozunk, és elménk, valamint egész gondolatvilágunk egészségét is helyreállítja.

Douglas Jacobs

306. heti olvasmány AZ IMÁDSÁG 11. fejezetéhez (június 13-19.).

A 10 hónapos kislányunk ernyedten feküdt, mereven bámult, nem reagált semmire. – Madelyn, Madelyn – ismételgettem eredmény nélkül. Áthívtam a férjemet, és ő is csak hiába próbálta magára vonni a figyelmét.

– Kórházba kell vinnünk. – Míg ő a 911-et tárcsázta, én felhívtam a szüleimet, akik öt percnyire laktak. Hamarabb ideértek, mint a mentők. Az apukám a karjaiba vette a kicsi Maddie-t, aki még mindig nem reagált, viszont hányt. Apu érezte a vészhelyzetet, ezért kisétált az úton a mentő elé.

– Az anyukának be kell szállnia a mentőautóba – mondta a mentős a férjemnek. – A gyermekkórház felé tartunk. Nem muszáj követnie minket, de ott talál meg minket.

Ahogy közeledtünk a kórházhoz, az ügyeletes mentős felállt. Kibámulva a kis ablakon felhívta a kórházat, és értesítette őket, hogy egy tíz hónapos kislányt hoznak, aki nem reagál semmire. Tartottam magam, amíg a kórházba értünk. Könnyek patakzottak az arcomon és egész testemben remegtem, amikor beléptem a sürgősségi osztályra.

Az ima tartotta bennünk a lelket; másképp nem magyarázhatom meg a békénket a bizonytalanság közepette.

Egy barátunk felajánlotta, hogy a gyülekezeti családunk imádkozzon értünk. Ebből indult egy nemzetközi imalánc. A férjem és én elköteleztük magunkat, hogy hűségesek leszünk Istenhez, bármi is történik.

Isten meghallgatta azokat az imákat, a mi imáinkat. 12 teljes órával később, a gyermek intenzív osztályon, találkozhattam az én „igazi” Maddie-mmel. Az orvosok és a sürgősségi osztályon dolgozók azt mondták, hogy hasonló helyzetek nem igazán szoktak olyan jól végződni mint a mienk.

Hiszem-e, hogy Isten meghallgatja az imáinkat? Feltétlenül!

Sarah Schwisow

Johnstown, Colorado, USA

Fordította Gősi Csaba

2 megjegyzés: